Hoeveel zweet je tijdens een workout? Tijdens een uurtje sporten, zweet de gemiddelde persoon één liter vocht. Soms zweet je meer. Zo verlies je tot wel 2 liter vocht per uur bij zware inspanningen onder warme en vochtige condities.
Sportarts: “Veel zweten heeft als voordeel dat je je warmte goed kwijt kunt bij het sporten. Nadeel is dat je prestaties erop achteruit kunnen gaan en je uitdrogingsverschijnselen kunt krijgen bij te veel vochtverlies. Zorg dat je tijdens de training voldoende drinkt, zeker als het zo warm is.
De thermostaat in je hersenen houdt de binnentemperatuur rond de 37 graden. Als de temperatuur oploopt, kan je lichaam via de huid niet voldoende warmte kwijt en ga je zweten. Door de warmte te verdampen, koelt je lichaam af. Als je sport loopt je lichaamstemperatuur op en ga je vanzelf zweten.
Helpt zweten bij het verliezen van gewicht: het vonnis
Lang verhaal kort. Nee. Hoeveel je zweet bepaald niet hoe fit je bent en ook niet hoeveel calorieën je verbrandt.
Waarom zweet je tijdens het sporten? Tijdens het sporten neemt je lichaamstemperatuur toe omdat het lichaam harder moet werken dan als je lui op je bank zit.
Het is wel belangrijk om voldoende water te drinken tijdens en na je uurtje sporten. Door te zweten verlies je namelijk vocht. Door te drinken vul je de hoeveelheid vocht in je lichaam weer aan. Het lichaam heeft voldoende vocht nodig: zo'n 1,5 a 2 liter per dag.
Wanneer je veel zweet verlies je niet alleen water, maar ook zout, mineralen en elektrolyten. De termen zout en mineralen zijn ons wel bekend.
Het is dus een fabel dat hoe meer je zweet, hoe meer vet je verbrandt. Zweet is een vloeistof die de huid afscheidt als een manier om het lichaam te koelen tijdens het sporten of andere fysieke activiteiten.
Geen extra calorieën
Jammer genoeg heeft zweten niets te maken met de effectiviteit van de training. Zweten is simpelweg je lichaam dat afkoelt door vloeistof te laten verdampen op je huid. Hoe hard je zweet, is afhankelijk van persoon tot persoon.
Het is vooral het vocht dat je tijdens je slaap kwijtraakt, dat je gewicht gedurende de nacht omlaag brengt. Volgens schattingen is meer dan 80% van het gewichtsverlies gedurende de nacht, te wijten aan vochtverlies door zweten en ademen.
Mensen produceren dagelijks tussen de honderd en achtduizend milliliter (dus 8 liter) zweet. Tijdens hele intensieve inspanning in de hitte kan de zweetproductie oplopen tot wel een à twee liter per uur.
Zweten boost je immuunsysteem
De peptiden die door je zweetklieren geproduceerd worden, fungeren als antibiotica en gaan de strijd aan met infecties, zo concludeert onderzoek uit Proceedings of the National Academy of Sciences.
Je zweetproductie kan net stijgen doordat je beter in conditie bent. De reden hiervoor heeft alles te maken met de warmteregulatie van het lichaam. Zweten is de efficiëntste methode van het lichaam om overtollige warmte te verliezen. Het is een natuurlijk mechanisme dat ervoor zorgt dat je niet oververhit geraakt.
"Er zijn soms ook medische oorzaken waardoor je meer gaat transpireren. Zo kun je extra zweten door bepaalde medicijnen. Ook diabeten, vrouwen in de overgang of mensen met overgewicht zweten vaker of meer." "Daarnaast zie je ook vaak dat mensen die stoppen met drugs of alcohol meer zweten.
Onvoldoende vocht om te zweten
De vochttoevoer kan bijvoorbeeld ontoereikend zijn voor de vorming van zweet. Naast vocht en zenuwsignalen hebben de zweetklieren ook het gen ITPR2 nodig. Door een zeldzame mutatie in dat gen kun je het vermogen om te zweten verliezen.
Het is normaal om te zweten bij warmte, spanning, inspanning en emotie. Vaak is er geen oorzaak aan te tonen voor overmatig zweten, maar als er een medische oorzaak is voor overmatig zweten, kan dat te maken hebben met: Een angststoornis.
Uit onderzoek blijkt dat het meeste lichaamsvet je lichaam verlaat via je longen. Als je tien kilo lichaamsvet verliest, adem je 8,4 kilo uit via je longen. Het vet wordt uitgeademd in de vorm van koolstofdioxide. De overige 1,6 kilo vet verlaat je lichaam via lichaamssappen, zoals urine, zweet en zelfs tranen.
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
Natuurlijk verlies je gewicht maar dat is voornamelijk vocht en zout en dat zegt verder niks over vetafname. Vet verlies je ook niet door te zweten, maar voornamelijk doordat je het uitademt. Het is natuurlijk wel zo dat wanneer je intensief sport je gaat zweten, maar het zweten zelf zorgt niet voor vetafname.
Het is belangrijk op te merken dat dit niet in tegenspraak is met het algemene idee dat mensen met veel lichaamsvet meer neigen te zweten. Dat komt echter niet door de thermische effecten van de laag vet, maar simpelweg doordat het meer moeite kost om extra gewicht mee te zeulen.
Per dag verlies je rond de 2,5 liter vocht via urine, ontlasting, uitademing en via de huid (zweet). Dit getal loopt op naarmate je meer sport en dus meer zweet. Om het lichaam in evenwicht te houden, dien je per dag gemiddeld net zoveel vocht binnen te krijgen als dat je verliest.
Veel of overmatig zweten kan hinderlijk zijn in het dagelijks leven. Overmatig zweten wordt ook wel hyperhidrose genoemd. Het betekent dat u meer zweet dan eigenlijk nodig is om uw lichaam te beschermen tegen oververhitting. Zweten is normaal bij warmte, inspanning, spanning en emotie.
Het zweet van deze klieren is zelf geurloos en het gaat pas ruiken als het in contact komt met de bacteriën op je huid. Deze zweetklieren reageren vooral op temperatuur.
Zo kan overmatig zweten van het hoofd genetisch bepaald zijn. Vaak zien we bij ouders die aanleg hebben voor overmatig zweten dat kinderen vergelijkbare klachten ervaren. Ook kan overmatig transpireren gestimuleerd worden door een ongezonde levensstijl, bepaalde voedingsproducten en oververhitting van het lichaam.