Iemand die vaak zingt, weet uit eigen ervaring: regelmatig zingen vormt een behoorlijke belasting voor je stem. Niet voor niets nemen professionele zangers en zangeressen regelmatig rust. Dat is ook voor jou ontzettend belangrijk. Je stembanden kun je namelijk overbelasten.
Niet roken; dit is altijd slecht voor de stembanden. Door uw neus ademen en voldoende water of ander vocht drinken; als uw slijmvlies uitdroogt, is het kwetsbaar. De stem niet forceren wanneer u flink verkouden bent. Niet kuchen, schrapen, fluisteren en schreeuwen.
Bij zingen is het erg belangrijk de juiste zangtechnieken te gebruiken. Het optimaal inzetten van je middenrif voorkomt dat je te hard moet 'duwen' om de juiste klanken te produceren. Ook constant buiten je normale zang range zingen kan je stem permanent beschadigen.
Bij fluisteren komen de stembanden dichter naar elkaar toe maar ze raken elkaar niet. Dit is een onnatuurlijke manier van stemgeven. Vooral door luid en gespannen fluisteren raken de stembanden geïrriteerd, waardoor ze kunnen opzwellen en de stemkwaliteit vermindert.
Afwijkingen van de stembanden zorgen voor heesheid of schorheid. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk, zoals aangeboren zwakheid van de stembanden, conditie en leeftijd, stress, emoties en hormonale veranderingen en medicijngebruik.
Het komt niet vaak voor, waarschijnlijk is maar zo'n 4% van de wereldbevolking toondoof. Toondoofheid is een aangeboren aandoening, die mogelijk erfelijk is. Deze mensen horen geen verschil tussen toonhoogtes. Als jij een lage en daarna een hoge toon hoort weet je welke toon hoger is dan de andere.
De makkelijkste manier om dit te vinden, is bij jezelf nagaan welke nummers je het liefst meezingt/meeblèrt. Zitten deze nummers ongeveer op dezelfde toonhoogte? Dan zal dit geen toeval zijn. De kans is groot dat je deze nummers meezingt omdat je het idee hebt dat je stem het beste klinkt in dit bereik.
Iedereen wordt geboren met stembanden en door die stembanden op de juiste manier te trainen kan ook jij goed leren zingen. Goed zingen ziet er vaak makkelijker uit dan het daadwerkelijk is. Als iemand goed kan zingen wordt dat gezien als een aangeboren talent, maar niets is minder waar.
Goed voor uw lichaam
Het Longfonds noemt zingen als één van de middelen om de longen in goede conditie te houden. Omdat u dieper ademhaalt, verbetert de bloedsomloop, krijgt uw lichaam meer zuurstof en verbetert uw weerstand. Na een uurtje zingen heeft u al meer afweerstoffen in uw bloed.
Als je zingt en het lukt je om je stembanden dat aantal keer te laten trillen dan zing je die noot dus zuiver. Haal je die precieze Hertz niet, dan zing je flat (net iets minder trillingen dan die 440) of sharp (net iets meer dan die 440).
Te veel slijm. Als een zanger te veel slijm op de stembanden heeft, kan dat komen doordat de slijmvliezen van de stembanden geïrriteerd zijn. Als de slijmvliezen uitdrogen of geïrriteerd raken, wordt er automatisch slijm geproduceerd om de stembanden te beschermen.
Zingen is een lifestyle
Zangers wordt over het algemeen aangeraden veel water te drinken en uit de buurt te blijven van sigaretten, alcohol en frisdrank. Ook sterke kruiden, sambal, knoflook, menthol en suiker zijn niet erg goed voor de stem.
Is de oorzaak niet duidelijk, dan bestaat de kans dat de stilstaande stemband vanzelf weer gaat bewegen. Dit kan wel tot een jaar duren. Zijn de klachten ernstiger, dan kan er een behandeling plaatsvinden. Helaas is het niet mogelijk om een stilstaande stemband weer te laten bewegen.
Water met citroen werkt zuiverend en is goed voor je stem. Drink voldoende water, maar niet meer dan nodig is.
Zingen ontspant en geeft energie
Wanneer je zingt, komen er endorfinen vrij. Deze stofjes werken pijnstillend en geven je een geluksgevoel, terwijl het hormoon oxytocine afrekent met stress en angst. Door te zingen kun je goed ontspannen en van zingen krijg je meer energie!
Je hebt nauwelijks benul van stemtechniek en voelt je hulpeloos zonder je zangleraar. Neem in dat geval twee lessen per week, als je dat lukt. Oefen niet vaker dan 20 minuten per dag. Zo zorg je ervoor dat je je stem geen schade toebrengt.
Oefenen hoeft niet lang te duren. 5 minuten per dag is al genoeg! Als je meer tijd hebt, geniet er dan van en zing zo lang je het leuk vindt, maar met 5 minuten per dag oefenen, kun je echt al resultaat bereiken.
Voor oudere mensen is er helemaal geen limiet om zangles te nemen. Iemand van zestig heeft niet meer de stembanden van iemand van twintig, maar het verbeteren van de stem en de juiste technieken aanleren kan altijd nog. Met training wordt alles beter en makkelijker.
Dit doet men door woorden of andere klanken (lettergrepen of onzinklanken) op verschillende toonhoogten uit te spreken, volgens een bepaalde melodie. Bij zingen veranderen of vervlakken klemtonen en tongval vaak. Een beoefenaar van de zangkunst in het algemeen heet een zanger(es) of vocalist(e).
Een zachte, hoge stem wordt vaak geassocieerd met onzekerheid/nervositeit. Iemand met een harde en lage stem wordt vaak gezien als een zelfverzekerd persoon. Ben je wat onzeker of gespannen? Probeer dan bewust met een lage stem te praten, hiermee wek je vertrouwen.
Drink voldoende water. Genoeg water drinken is heel belangrijk voor je keel en stembanden, zodat de slijmvliezen goed gehydrateerd blijven, waardoor de beschermingslagen hun werk goed kunnen blijven doen. Stop met roken. Roken is een erg ongezonde verslaving die ook erg slecht is voor je stem.
Veel artiesten maken gebruik van autotune: een techniek die je stem kan vervormen. Op die manier kun je valse tonen toch mooi laten klinken. Maar autotune is niet alleen handig als je vals zingt, je kan er ook hele toffe dingen mee doen.