Je kunt minder goed slapen.
Doordat je je in een staat van euforie bevindt, heb je veel meer energie en is het moeilijker om in slaap te komen.
Naast testosteron maak je bij verliefdheid het stofje dopamine aan. Deze neurotransmitter zorgt ervoor dat jij je blij en zelfverzekerd voelt." Je hersenen maken de 'knuffelstoffen' oxytocine en vasopressine aan wanneer je jouw geliefde ziet, hoort, ruikt of aanraakt.
Ook verliefdheid zorgt voor een stressreactie waardoor je lichaam in een 'vecht of vlucht' stand komt te staan. Zo gaat je hart sneller kloppen, je pupillen vergroten, je krijgt klamme handen en je eetlust vermindert. Je kunt je hierdoor ook wat zenuwachtig en opgewonden voelen.
Hoe lang een gemiddelde verliefdheid duurt? De wetenschap geeft ook daar een antwoord op. Uit een recentelijk onderzoek dat in 2021 werd gepubliceerd in Frontiers in Psychology, bleek namelijk dat koppels gemiddeld na 6 maanden minder verliefd werden op elkaar.
Sommige mensen geloven dat je in je leven slechts één grote liefde kunt hebben, terwijl de ander elk jaar een nieuwe partner heeft. Uit onderzoek is gebleken dat je in je leven op drie mensen écht verliefd wordt.
Wat zijn de tekens van verliefdheid? Je kent het wel van horen zeggen: niet kunnen slapen, vlinders in je buik, geen concentratie en ga zo nog maar even door. Als je verliefd bent, heb je alleen nog maar oog voor die persoon. Samen kunnen jullie de hele wereld aan en alles is leuk.
We hebben het antwoord. Verliefd zijn is een van de leukste dingen die er is in het leven en het wordt nog beter: je valt er namelijk ook van af. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek, gepubliceerd in Obesity.
Vrouwen die helemaal in de wolken zijn met hun nieuwe liefde, kunnen letterlijk ziek zijn van verliefdheid. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat vrouwen die verliefd zijn, een bepaald eiwit produceren dat het lichaam normaal gesproken aanmaakt om infecties te bestrijden.
Als je iemand leuk vindt, geven je hersenen dit door aan je buik. Hierdoor trekken je buikspieren samen, waardoor je een raar gevoel in je buik krijgt. Het voelt alsof je 'vlinders' in je buik hebt. Geen zorgen dus.
Een van de manieren waarop je een relatie verder brengt, is door elkaar vaker te zien. In diegene zijn hoofd is er hoop dat je tijd en zin hebt om af te spreken. Hiernaast is er ook de hoop dat als jullie elkaar meer zien, dat er meer gevoelens komen.
Als we hevig verliefd zijn, maken we meer cortisol aan, tot wel 1,5 keer meer. Cortisol is bekend als het stresshormoon. Het zorgt ervoor dat we een hogere staat van alertheid hebben, maar maakt ons ook behoorlijk moe, zorgt ervoor dat we minder trek hebben in eten en doet ons ook nog eens slechter slapen.
Je lichaam, je hersenen raken er erg aan gewend om deze gedachten te hebben. Het blijven denken aan die persoon is dus een verslavende gewoonte geworden omdat jouw hersenen gewend zijn aan deze “gedachtenwegen”. Dit is een puur fysieke gewenning en fysieke verslaving.
Een verliefde man doet er alles aan om bij jou te zijn. Hij denkt veel aan je en ziet vooral je positieve eigenschappen. Een verliefdheid kan een man heel gelukkig maken, maar ook onzeker. Hij vraagt zich waarschijnlijk net zo goed af wat jij voelt.
Verliefdheid wordt vaak gezien als een soort 'middel' dat door de natuur is ontwikkeld om twee mensen sneller bij elkaar te brengen, zich te hechten en zich voort te planten. Zodra we verliefd worden komen er chemische stofjes in ons lichaam vrij. Deze stofjes worden ook wel geluksstofjes genoemd.
Omdat verliefdheid ook stressvol is, maakt je lichaam ook cortisol aan. Het moment waarop cortisol vrijkomt, vernauwen de bloedvaten rondom je darmen zich eventjes, waardoor je 'vlinders' in je buik voelt. Oh, en de stress zorgt er ook voor dat je je een hele dag misselijk kunt voelen of geen honger hebt.
Bij verliefdheid wordt vooral het sympathische gedeelte aangewakkerd. Het sympathische stelsel sprenkelt (nor)adrenaline over je hart, dat sneller gaat kloppen. Over je pupillen, die wijder worden. Over de bloedvaten in je maagdarmkanaal, die vernauwen.
Bij verliefdheid produceert de hypothalamus indirect grote hoeveelheden fenylethylamine en noradrenaline. Dit zijn neurotransmitters die boodschappen overbrengen. Deze boodschappers geven aan je autonome zenuwstelsel door dat je hart sneller moet kloppen.
Als je verliefd bent, vooral als je te verliefd bent, dan word je onzeker. Je vindt de ander, het object van jouw affectie, geweldig en fantastisch. En tegelijkertijd ga je jezelf vergelijken. En laten we wel zijn, als je heel eerlijk bent, ben jij natuurlijk helemaal niet zo geweldig en fantastisch.
Hoe vaak heb je lief in het leven? Volgens psychologen word je in je leven maar precies 3 keer verliefd - dat is wat erachter zit. Sociaal psychologen hebben ontdekt dat elke persoon slechts drie ware liefdes in zijn leven heeft - en ze zijn allemaal verschillend.
Je kunt wel degelijk enkele momenten nadat je iemand voor het eerst ziet verliefd worden op diegene. Uit onderzoek gepubliceerd in The Journal of Sexual Medicine blijkt namelijk dat fysiologisch gezien slechts een vijfde van een seconde duurt om dat smoorverliefde gevoel te veroorzaken.
Het effect van verliefdheid kan in bepaalde omstandigheden pijngevoel afzwakken, stellen ze vast. Een en ander heeft te maken met zowel de structuur van de hersenen en chemische stofjes die vrijkomen, als met hoe iemand psychologisch in elkaar zit en met emoties omgaat.
Wanneer je naar je eigen relatie kijkt, en het ene uiterste is verliefdheid: gericht zijn op jezelf, nemen, halen of willen hebben wat je zelf nodig hebt. De ander moet jouw tekort opvullen. En het andere uiterste liefde: gericht op de ander, geven wat de ander nodig heeft, er voor de ander zijn.
Je denkt constant aan hem/haar
Verliefde mensen zijn ook buitengewoon gericht op specifieke dingen of activiteiten die ze met hem/haar associëren. Onderzoek wijst uit dat verliefden gedurende 85% van hun wakkere uren over de geliefde mijmeren en zich triviale dingen herinnerden die hij/zij zei en deed.