Loslaten kan moeilijk zijn, omdat je voelt dat er verandering komt. Verandering roept bij velen angst en weerstand op; ons brein is gebouwd op herhaling. Dit maakt dat verandering angstige gedachten oproept bij velen. Loslaten is voor niemand (met een open hart) gemakkelijk.
Zonder dat oud zeer je gedrag laat bepalen, kun je leren vriendelijker met jezelf om te gaan. Een psycholoog kan je ondersteunen in dit proces. Het klinkt wel tegenstrijdig: De loep leggen op iets waar je eigenlijk nooit meer aan wilt denken. En toch is dit wat je in gesprekken met een psycholoog vaak doet.
Dan is er maar één weg: de pijn in de ogen kijken en verdragen terwijl je er met je aandacht bij blijft. Het is nodig dat je onvoorwaardelijk 'ja' zegt tegen die pijn. Dat kan echter alleen als je de stilte in jezelf opzoekt om zo te kunnen voelen wat zich allemaal in je lichaam afspeelt.
Rouw uit zich vaak fysiek, doorgaans in de vorm van intense moeheid of pijn. Hongaars onderzoek vergeleek de klachten van bijna tweehonderd rouwenden met zo'n vierduizend niet-rouwenden. Hoofdpijn, borstpijn, duizeligheid en obstipatie bleken allemaal meer voor te komen onder de rouwenden.
Het lichaam weet wat nodig is! Maar veel mensen proberen deze uiting tegen te houden, door oppervlakkig adem te halen of hun kaken op elkaar te houden. Met als gevolg dat het verdriet in het lichaam wordt opgeslagen als spanning en ervaren kan worden als benauwdheid in de borst, hoofdpijn en gebrek aan eetlust.
Met steun van mensen uit je onmiddellijke omgeving verloopt de traumaverwerking beter. Het tonen van begrip, een luisterend oor bieden en vragen stellen helpen in de trauma therapie. Soms helpt het in de trauma verwerking van de gebeurtenis door erover te schrijven.
Heftige gevoelens horen bij verwerking. Geef jezelf de kans stil te staan bij je gevoelens en luister naar je lichaam. Zorg voor rust, ontspanning en beweging. Bespreek lichamelijke klachten en eventuele medicatie altijd met een arts.
Wat levert loslaten op? Een negatieve situatie vasthouden veroorzaakt stress en het slurpt energie. Je sluit jezelf onbewust af voor positieve gedachten, gevoelens en ervaringen. Loslaten maakt je leven lichter, leuker en een stuk minder gecompliceerd.
Kortom: Emotioneel loslaten houdt in dat je je emotionele afhankelijkheid loslaat. Emotioneel loslaten houdt verder in dat je je compensatiebehoefte loslaat. door je eigen aandeel te begrijpen, kun je ook andermans aandeel beter begrijpen.
De reden dat liefdesverdriet zoveel pijn doet
Dit komt omdat onze hersenen de emotionele pijn van het einde van een relatie op dezelfde manier registeren als fysieke pijn, zoals bijvoorbeeld je arm stoten. Er worden een hoop hormonen aangemaakt op het moment dat je verliefd bent.
Verdriet heeft vaak een hele concrete oorsprong en is vaak een reactie. Veelvoorkomende oorzaken zijn: Heftige gebeurtenissen zoals het verlies van een partner of gezinslid, relatieproblemen, problemen met werk of geldproblemen. Een negatief zelfbeeld kan ook leiden tot verdriet.
"Je hart krijgt een opdonder bij hevige emoties." Van een dramatische gebeurtenis breekt je hart natuurlijk niet letterlijk in tweeën, maar het kan wel degelijk van slag zijn. Hevige emoties veroorzaken soms een ontsteking aan het hart, waardoor je je heel beroerd kunt voelen.
Een emotionele blokkade ontstaat door een conflict tussen verstand en gevoel. Wanneer emoties steeds onderdrukt worden, is het op den duur bijna niet meer mogelijk om deze emotie te uiten, dit is een emotionele blokkade.
Een emotie zoekt altijd een uitweg, zoals water ook altijd blijft stromen. En desnoods een overstroming veroorzaakt als het niet anders kan. Als jij een emotie onderdrukt, kan deze je lichaam niet verlaten. En zal van zich laten spreken door middel van lichamelijke klachten en in het ergste geval zelfs ziekte.
Laat je gedachtes gaan en observeer alles zonder er iets van te vinden: sensaties, gevoelens, geluiden… Je hebt niks nodig, alleen de stilte in jezelf. Start met kleine sessies van bijvoorbeeld 5 minuten en bouw dit langzaam op tot bijvoorbeeld 15 minuten.
Het lichaam- en zielsgeheugen bewaren herinneringen aan het trauma . Spanning, woede, angst en verdriet worden als verborgen ladingen in het lichaam opgeslagen en hoe langer de traumagevoelens worden weggedrukt, hoe vaster de beschermende structuren eromheen lijken te worden.
De meeste mensen kunnen een traumatische ervaring zelf verwerken. Maar soms lukt dat niet. De herinneringen en de daarbij behorende angstige gevoelens en/of gevoel van machteloosheid blijven terugkomen.
Wanneer je een trauma niet goed kunt verwerken, levert dit langdurig klachten op: er kan PTSS ontstaan. De klachten gaan dan niet vanzelf over. Traumatherapie kan je helpen om te herstellen van het trauma. Sommige mensen vinden het spannend of eng om in therapie te gaan voor PTSS.
Liefdesverdriet is soms zelfs gevaarlijk. In je brein kan liefdesverdriet namelijk dezelfde gevoelens en klachten opwekken als bij griep, depressie of zelfs een cocaïneverslaving. Dat betekent dat je van liefdesverdriet soms echt ziek wordt, en dat wil je natuurlijk niet.
Angst is een emotie die bij dreigend gevaar, echt of in het voorstellingsvermogen, een reactie prikkelt in het brein. Die kan leiden tot een automatische reactie: een vecht-, vlucht- of verstijf reactie.
Chronische rouw
Omdat je een kind ziet van dezelfde leeftijd, dat al zoveel meer kan. Je kind vier wordt, maar niet naar de gewone basisschool kan. Of op een bruiloft, wanneer je je bedenkt dat jouw kind misschien wel nooit gaat trouwen. Daarom wordt het ook wel chronische rouw genoemd.