Ultraviolette straling is onzichtbaar en daardoor kan deze straling ongemerkt zorgen voor verbranding van de huid. Een paard dat elke dag in de volle zon staat, loopt de kans de witte huid op de neus, lippen en benen te verbranden. Doordat er weinig haar op de neus en lippen van je paard zit, verbrandt deze huid gauw.
Je paard moet altijd de mogelijkheid hebben om beschutting te zoeken tegen de brandende zon. Zorg daarom voor een plek (liefst zelfs meerdere plekken) waar je paard in de schaduw kan staan. Schaduw vindt je paard bijvoorbeeld in een geschikte inloopstal met ruimte voor alle paarden die in de kudde leven.
Een deken beschermt tegen de zon
Paarden zijn gevoelig voor hoge temperaturen. Langdurig in de felle zon kan voor hittestress zorgen. Dan raken de hersenen van je paard oververhit door de warmte van de zon. Zorg dus dat je paard schaduw heeft of op heetst van de dag even naar zijn stal kan.
De comfortzone voor een paard ligt ongeveer tussen de +5°C en de +25°C. 's Zomers is het vaak te warm en hebben paarden vooral schaduw nodig. 's Winters is het buiten vaak te nat.
Wanneer is het te warm voor paardrijden? Paarden voelen zich op hun best wanneer de omgevingstemperatuur tussen de 5 en 25 graden bedraagt. Het is tegenwoordig vaak veel warmer in ons land, met uitlopers tussen de 30 en 35 graden. Dit is veel te warm voor paarden en daarom laat je ze zeker geen inspanningen doen.
Vooral bij warm, vochtig weer en een zware training kan een paard oververhit raken. Je paard heeft onder deze omstandigheden meer moeite om af te koelen door middel van zweten. De verdamping van het zweet gaat te langzaam en hierdoor raakt het paard te weinig warmte kwijt.
Een gezond paard heeft een temperatuur tussen de 37,4 en 38 graden Celsius. Vanaf ca. 38,4 graden spreken we over verhoging en vanaf ca. 38,9 graden over koorts.
Wind en vocht koelt sneller af
In principe hebben paarden geen problemen met de kou, maar zodra er wind en regen bij komt kan de gevoelstemperatuur drastisch dalen. Dit kan er wel voor zorgen dat paarden het een stuk kouder hebben en dat de gevoelstemperatuur onder de comforttemperatuur komt.
Langdurig staan op een natte ondergrond kan leiden tot pijnlijke kwalen als rotstraal en mok. Bovendien kunnen paarden niet liggen in de nattigheid. Zorg voor beschutting tegen regen en harde wind. Een inloop stal, zodat je paard zelf kan kiezen is ideaal.
Een paard kan altijd buiten staan, ook bij heel warm of koud weer. Wel is het belangrijk om het paard te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals het weer of insecten.
Er komen veel verschillende planten voor die giftig zijn voor paarden. Beruchte giftige planten zijn jacobskruiskruid, taxus, buxus, hulst, heermoes, adelaarsvaren, waterscheerling en klaver. Ook de minder bekende acacia en esdoorn kunnen voor grote problemen zorgen.
Wortels zijn goed, sla, selderij en sperziebonen of peultjes mag ook, maar geef je paard geen uien, broccoli, kool/bloemkool of spruitjes. De tomatenplant behoort tot de nachtschadefamilie, die niet goed is voor paarden.
Als het paard echt warm is, dan is de meest effectieve manier om het paard zo snel mogelijk te koelen door het hele lichaam meerdere malen te overgieten met koud water of ijswater. Het is belangrijk dat je het hele lichaam overgiet met water, omdat je hierdoor zoveel mogelijk oppervlakte laat afkoelen.
Voor de meeste paarden is ongeveer 7 uur weidegang meer dan genoeg om voldoende energie en eiwit op te nemen, als ze daarnaast nog ander voer krijgen kan het zelfs al teveel zijn. Geef ze een ander perceel of deel van het weiland als het gras korter is dan 5 – 6 cm.
Paarden houden niet van disharmonie en gebrek aan leiderschap, en ze hebben er zeker een hekel aan bewerkt te worden.
Zorg voor een weide met schaduw, of zet je paard pas buiten als de zon onder gaat. Als je paard een lichte neus heeft, smeer die dan in met zonnebrand. Je kan hiervoor beter geen deken of 'cooler' gebruiken. De beste manier om een paard snel af te laten koelen is het goed af te spuiten met koel water.
Ondanks dat paarden lang met weinig water kunnen overleven, kan het fataal zijn voor een paard om helemaal geen beschikking te hebben over water. Wanneer een paard twee dagen niet gedronken heeft is het belangrijk om een dierenarts in te schakelen.
Op stal niet altijd het beste
Toch is het op stal zetten van je paard wanneer het bliksemt niet altijd de beste optie. “Als je paard echt bang is voor onweer, kan dit ook echt vervelende gevolgen hebben”, vertelt gedragstherapeute Laura Venema. “Sommige paarden voelen zich nu eenmaal minder veilig op stal.
In principe kan een paard 24 uur per dag in de weide staan. Wanneer het paard 24 uur per dag in de weide staat dient het wel de mogelijkheid te hebben te kunnen schuilen tegen extreme weersomstandigheden.
Wanneer een paard het koud heeft, zal hij beginnen bibberen. Dit lijkt een beetje op spierspasmen. Hierdoor zal het paard meer energie moeten verbranden. Op lange termijn zal een paard hierdoor gewicht verliezen.
Thermoregulatie houdt het paard warm
- De bloedvaten in de huid worden kleiner. Hierdoor wordt er minder warmte van het bloed afgegeven aan de omgeving. - De haren van het paard gaan overeind staan. Zo houden ze lucht vast, en deze lucht dient als een isolatielaag.
Paarden in het donker
Paarden ervaren 's nachts minder hinder van het donker dan mensen. Dat ligt er vooral aan dat wij in tegenstelling tot paarden niet goed zien in het donker. Paarden hebben een speciale, reflecterende laag in hun ogen. Die wordt het Tapetum Lucidum genoemd en versterkt het restlicht.
De meeste warmte raakt het paard kwijt via zweten en verdamping (65%), de rest vooral via de longen door middel van 'panten' (25%). Panten is het snel en oppervlakkig ademhalen om af te koelen. Als een paard gaat zweten gaan er naast water ook elektrolyten verloren.
Paarden kennen, in tegenstelling tot mensen, geen dag-nachtritme. Paarden slapen zowel 's nachts als overdag. Wel komt het totaal aantal slaapuren van een volwassen paard aardig overeen met die van de mens. Een volwassen paard slaapt namelijk 6 tot 9 uur per etmaal.