De Schijndelaar kreeg in 2001 een officiële erkenning van de toenmalige NHDB en is daarmee het nieuwste Nederlandse kippenras en bovendien het enige erkende Nederlandse kippenras, dat groene eieren legt.
Marans kippen zijn bijzonder populair door hun donkerbruine eieren. Ze worden daarom ook 'bruinleggers' genoemd. De kleuren van de eieren verschillen van een donkere chocoladekleur tot kastanjebruin tot roestrood.
De hanen spelen een rol
Als een haan is geboren uit een heel donkerbruin ei, zal hij deze zeer donkere kleur doorgeven. Deze kuikens zullen later dan ook die donkere olijfgroene eieren leggen. Als je juist een groenlegger haan kruist met bijvoorbeeld een Marans, krijg je lichtere olijfgroene eieren.
Kippen die blauwe tot groene eieren leggen dragen het gen Oöcyaan. Dit gen is de oorzaak, dat de groene galkleurstof in de schalen en schaalvliezen van de eieren terecht komt. Hierdoor fungeert het als ware als een pigment, wat weer resulteert in vele verschillende tinten blauwe en groene eieren.
Het Australische kippenras Australorp staat bekend om zijn frêle lichtroze eieren. Twentse hoenders zijn rond 1875 ontstaan in Twente en leggen gebroken witte eieren.
De Schijndelaar kreeg in 2001 een officiële erkenning van de toenmalige NHDB en is daarmee het nieuwste Nederlandse kippenras en bovendien het enige erkende Nederlandse kippenras, dat groene eieren legt.
Met haar oortoefjes is de araucanakip is niet alleen wat haar uiterlijk betreft een bijzonder kippenras, maar ook haar eieren zijn heel speciaal: die hebben een groene tot blauwe kleur. De araucanakip is een goede legger die 180 tot 200 en meer eieren per jaar produceert.
Ei met groenblauwe waas
Soms verschijnt er een groenblauwe kleur rondom de eierdooier wanneer een ei te lang heeft gekookt. Dit is een manifestatie van de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei of een grote hoeveelheid ijzer in het kookwater.
Blauwe eieren
Araucana's staan bekend om de ongebruikelijke kleur eieren die ze leggen, variërend van blauw tot turkoois. Dit ras is zeer resistent tegen ziektes.
Hoeveel eieren legt een kip maximaal per dag? Het korte antwoord op de vraag ' Hoeveel eieren legt een kip per dag ' is: Net geen één. Een kip die biologisch rondscharrelt en dus veel ruimte krijgt, legt er gemiddeld ongeveer 275 in een jaar.
Hoewel Faverolles bruine eieren leggen, zien de eieren er vaak roze of paars uit vanwege de roodachtige pigmenten in de beschermende laag rond het ei. Faverolles zijn genetisch voorbestemd om een roze beschermlaag te produceren waardoor het ei er roze of pastelkleurig kan uitzien.
Waarom het ei zo felgekleurd is, is de vraag. ,,Je zou denken dat het camouflage is omdat kasuarissen de eieren in het tropisch regenwoud op de grond leggen. Maar de emoe legt ook groene eieren. Deze vogel leeft juist op zandvlaktes.
"Hoewel het er niet mooi uit ziet, kan je een ei met een blauwe kleur gerust nog opeten."
Alles in deze kip is zwart; de organen, botten, huid, snavel, tong, lellen, kam en bevedering. Alles, behalve de eieren, die zijn crèmekleurig. In tegenstelling tot wat soms wordt verteld, zijn er geen kippenrassen in de wereld die zwarte eieren leggen.
Verschillende vogelsoorten, zoals de spreeuw of de ekster, leggen blauwe eieren. Blauwe eieren absorberen minder warmte dan bruine eieren. Hiermee zorgt de blauwe kleur ervoor dat eieren niet oververhit raken.
Genen bepalen de kleur
De kleur wordt bepaald door het ras en is genetisch bepaald. Het is daarbij niet zo dat bruine kippen bruine eieren en witte kippen witte eieren leggen. Ook witte kippen kunnen bruine eieren leggen.
De kleur krijgt het ei door de lellen van de kip. Zijn de lellen rood/bruin, dan legt de kip een bruin ei. Zijn de lellen van de kip wit? Je raadt het al, een wit ei.
Alle eieren bevatten evenveel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Wel hebben biologische en vrije-uitloopkippen betere levensomstandigheden dan een gewone scharrelkip. Zo hebben ze meer ruimte en kunnen ze naar buiten.
Hoe komen eieren aan hun kleur? Of een ei een witte schaal of een bruine schaal heeft, is afhankelijk van het ras van de kip die het ei legt, aldus het Voedingscentrum. Over het algemeen is de verklaring eenvoudig: kippen met witte oorlellen leggen witte eieren, en kippen met rode oorlellen leggen bruine eieren.
Het is een volkomen natuurlijke reactie tussen de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei. Je proeft er helemaal niets van, maar te lang koken vermindert wel de kwaliteit van het eiwit. Je kunt een ei met een blauwgroene kleur veilig eten.
Indien ze : plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten. blijven drijven zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.
Het ras bepaalt de kleur
Het is genetisch bepaald welke kleur ei een kip legt. Het ene ras legt witte eieren en het andere legt bruine eieren. Je kunt ook aan de oorlellen van een kip zien welke kleur eieren: kippen met rode oorlellen leggen een bruin ei en die met witte oorlellen een witte.
Een sierkip zoals een cochin of een araucana kost 20 à 25 euro. Hou er ook rekening mee dat kippen van nature groepsdieren zijn, haal daarom steeds minimaal twee stuks in huis.
Eenmaal per jaar, in de nazomer of herfst, gaan kippen in “de rui”. In deze periode gaan ze voortdurend pluimen verliezen en groeien er nieuwe in de plaats. Het is normaal als kippen in deze periode, soms tot wel 2 maanden, geen eieren meer leggen.
Goedkoper verpakt
Een bruin ei kost 7 à 8 cent meer dan een wit ei. Gemiddeld kosten witte exemplaren zo'n 16 cent, terwijl de bruine circa 24 cent per stuk opbrengen. De witte liggen vaker onderin het schap en zijn goedkoper verpakt.