Vanaf de tweede helft van de 18e eeuw is de viool langzaam veranderd . Verschillende aanpassingen werden gedaan om de spanning van de snaren op de klankkast van de viool te vergroten. Dit resulteerde in een grotere, briljantere klank. De viool volgde daarmee de ontwikkeling van de muziek.
Het eerste als viool herkenbare instrument verscheen rond 1550. De eigenlijke uitvinder van de viool is niet bekend, wel weten we dat enkele van de oudste violen, altviolen en celli het werk zijn van twee italianen: Gasparo da Solo (1540-1609) en Giovanni Paoli Maggini (1580-ca. 1632), beiden afkomstig uit Brescia.
Voorlopers van de viool
Voorlopers van de moderne viool waren de rebec, de vedel en de lira da braccio. De rebec is een smal peervormig Middeleeuws strijkinstrument, dat door de eeuwen langzaam werd vervangen door de vedel en later de viool.
Er zitten vier snaren op de viool: de G, D, A en E. Het stemmen gebeurt in principe aan de krul; dat is het grove stemmen. Het hele fijne stemmen gebeurt eigenlijk aan de onderkant van de snaren; bij de fijnstemmers. Dan heb je de F-gaten: die zijn prachtig van vorm en zorgen ervoor dat het geluid naar buiten kan.
Viool “Vieuxtemps” van Guerneri Del Gesù - € 13.500.000
Mis! Het duurste instrument ter wereld is van die andere beroemde vioolbouwer: de italiaanse vioolbouwer uit de 17e eeuw: Guarneri Del Gesù. Muziekinstrumenten gebouwd door Del Gesù behoren tot de meest geliefde en duurste ter wereld.
De Stradivarius-viool staat bekend als een van de beste violen waar violisten van dromen om te mogen bespelen.
Bosviolen zijn meerjarig
Je kunt planten die binnen hebben gestaan daarom als ze zijn uitgebloeid gerust in de volle grond van je tuin planten en er nog jaren plezier van hebben. Maar zorg dan wel dat die binnenplanten eerst even aan de omstandigheden buiten kunnen wennen.
Heel grof gezegd kun je een leuke viool kopen voor een bedrag tot ongeveer 500 euro. Een toch wat serieuzer model koop je voor een bedrag tussen de 500 en 1000 euro. Boven de duizend euro kom je echt in de hogere klasse instrumenten en boven de 1500 euro in het topsegment.
De viool is het hoogst gestemde instrument, met de snaren g, d', a' en e'', en heeft een klankkast van ongeveer 35 tot 36 centimeter lang. De altviool is wat lager gestemd, met de snaren c, g, d 'en a', en een klankkast die tussen 39 en 43 centimeter lang kan zijn.
Plantijd winterviolen
De winterviolen zijn bestand tegen winter-achtig weer en kunnen erg goed tegen de vorst. Viooltjes zijn bovendien niet veeleisend. Gewoon in de potgrond of zelfs gewoon in wat omgewoelde grond in uw tuin, doen ze het perfect.
Onder de viooltjes bestaan er twee soorten: kleinbloemige en grootbloemige viooltjes. De kleinbloemige viooltjes zijn de sterkste soort en kunnen zeker overwinteren.
Of het viooltje nou in de volle grond staat of in bakken, hij doet het eigenlijk overal. Belangrijk is een standplaats in de halfschaduw tot volle zon. Zet de plant in voedzame grond en geef deze regelmatig water. Wanneer de temperatuur boven het vriespunt is blijft de viool flink doorgroeien en bloeien.
Een goede viool heeft een klankkast met een voorblad van spar en een achterblad en zijkanten van goed gevlamd esdoorn. De onderdelen (kam, toets, staartstuk en stemsleutels) zijn van ebbenhout.
Het bespelen van een viool, altviool of cello is al moeilijk genoeg. Het vereist veel tijd en moeite om mooi te leren spelen. Een docent die op honderd dingen tegelijk kan letten en je de goede kant op kan sturen kan je talent optimaal ontwikkelen.
De viool heeft 4 stemkoppen bij de krul zitten. Hiermee kan je de stemmen. De snaar zit hieromheen gewikkeld en door te draaien kan je de strak trekken en zo hoger laten klinken. In de klankkast zitten twee f-gaten.
Pernambuc stokken beginnen bij 200 euro en als je er eentje wilt van Tourte of Peccatte uit de 19e eeuw moet je snel meer dan 100.000 euro neertellen. Volledig hand gebouwde strijkstokken beginnen bij ongeveer 1500 euro.
Iedereen kan viool leren spelen! Je hoeft geen groot talent te zijn. Aanleg of talent is natuurlijk makkelijk, maar ook als je (denkt dat je) amuzikaal bent en onervaren in muziek leer je met deze cursus vioolspelen! Dus ook jij kunt het!
Ze geven enorm veel kleur. Er is veel keuze in kleur en kleurstellingen. Violen matchen goed met alle tuinstijlen. De plantjes kunnen tegen sneeuw en nachtvorst.
Geef ze alleen water als het een lange tijd droog is. Voeg eventueel een beetje plantenvoeding aan het gietwater toe. Zo blijven de plantjes extra lang gezond en oersterk. Viooltjes bloeien het langst als uitgebloeide bloemetjes regelmatig verwijderd worden.
Het driekleurig viooltje wordt bij voorkeur vermeerderd door zaaien, en zaait zich ook spontaan makkelijk uit. Het Maarts viooltje kan gezaaid worden, maar laat zich ook vermeerderen door delen (in de herfst), of door stekken in voorjaar of zomer.
Als je goed wilt leren spelen moet het studeren en de lessen een flinke prioriteit in je leven hebben. Een viool is een te moeilijk instrument om af en toe erbij te pakken. Een piano of gitaar is daar veel geschikter voor. De techniek die je leert op de viool zakt veel sneller weg dan die op andere instrumenten.
Joshua Bell is een van de beroemdste violisten ter wereld. Hij staat bekend om zijn adembenemende virtuositeit, schitterende toonvoering en charismatische aanwezigheid op het podium en wordt wel de 'dichter op de viool' en de 'superster van de klassieke muziek' genoemd.
De altviool is een kwint lager gestemd dan de viool, de cello een octaaf lager dan de altviool. Er zit dus een 'gat' tussen die twee instrumenten. Vroeger was er inderdaad een instrument dat zowel qua toonbereik als qua grootte tussen de altviool en de cello in zat: de tenorviool (violotta in het Italiaans).