Volle melk geeft over het algemeen meer smaak aan het schuim dan magere melk. De melk schuimt op eiwitten en niet op vetten. Magere melk schuimt daarom beter op dan halfvolle of volle melk.
We beginnen met de enige dierlijke melk in dit artikel. Hoewel koemelk bij veel koffiezaken niet eens meer als keuze wordt gegeven, blijkt een melkschuimlaag van volle melk toch echt onweerstaanbaar. Volle melk schuimt namelijk extra goed op vanwege 't hoge vetpercentage. Dit zorgt voor een goeie, stevige, schuimlaag.
Eiwitten zorgen voor de stabiliteit van de schuimkraag. Kies daarom altijd voor volle koemelk. Eiwit zorgt voor het schuim en het vet zorgt ervoor dat het melkschuim compact en lobbig wordt. Melk opschuimen met magere melk geeft vooral veel schuim omdat het blijft doorgroeien en steeds luchtiger wordt.
Als je volle melk neemt, is de verhouding tussen vet en eiwit het beste voor het opschuimen. Volle melk geeft hierdoor het beste gevoel in je mond. Het schuim is romig en fluweelzacht en blijft lekker 'smeuïg'.
WIST JE
De eiwitten zorgen voor de stevigheid van het schuim en het vet zorgt voor een romige mondgevoel. Voor de beste resultaten kies je dus voor volle melk.
Vanwege een hoog gehalte aan eiwitten schuimt sojamelk heel goed. Sojamelk bevat meer vet dan andere soorten plantaardige melk en zorgt voor een zoete en romige smaak. Sojamelk is dus geschikt voor een goede, lekkere en gezonde cappuccino.
het minder schuimen van biologische melk kan te maken hebben met het vet in de melk. Mogelijk is biologische melk niet gehomogeniseerd. Bij het homogeniseren wordt het melkvet (aanwezig in kleine druppeltjes) verder verkleint tot zeer kleine druppeltjes van ca. 1/1000 millimeter.
Melk bestaat uit water, melksuikers, vet, eiwit, vitaminen en mineralen. De eiwitten zorgen ervoor dat de melk schuimt. Hoe meer eiwitten, hoe beter het schuim. Het vet zorgt voor de romige smaak die we zo lekker vinden, dus belangrijk om bij aankoop even op het pak te controleren hoeveel vet het product bevat.
Welke melk gebruikt een barista? Barista's gebruiken over het algemeen gepasteuriseerde volle melk.
Magere melk bevat evenveel eiwitten, vitaminen en mineralen
Of je nu kiest voor een glas volle, halfvolle of magere melk, je krijgt evenveel eiwitten, vitaminen en mineralen binnen. Een glas melk levert je ongeveer een vierde van wat je dagelijks nodig hebt aan vitamine B2, vitamine B12 en calcium.
“Halfvolle en magere melkproducten hebben exact dezelfde samenstelling als volle melkproducten qua eiwitten en vitamines en mineralen. Het enige verschil is dat halfvolle zuivel en magere zuivel minder vet en daardoor ook minder calorieën bevatten dan volle zuivel.
Maar wat is dan het verschil tussen de speciale opschuimmelk en gewone volle melk? Het voornaamste verschil is de suiker die aan de opschuimmelk wordt toegevoegd.
Melk opschuimen met de hand kan ook met zogenaamde mechanische melkopschuimers. Deze zijn vooral geschikt om koude melk mee op te schuimen. Met een paar keer pompen heb je prima melkschuim. Wil je het verwarmen, doe dan de melkschuimer een paar seconden in de magnetron.
Lekker melkschuim voor je cappuccino of latte macchiato? Dat maak je door koude, verse en volle melk met de hand op te schuimen. Volle melk smaakt lekker romig (het slagroom effect) en de vetten in de melk zorgen ervoor dat het schuim niet snel inzakt.
Het beste gaat dit met de staafmixer schuin in de beker en zo dicht aan het oppervlakte dat het klinkt zoals bij een professionele opschuimer (kan het niet zo goed uitleggen - maar je herkent het geluid meteen!). Dit duurt ongeveer 2 minuten. Zet de beker in de magnetron en verwarm de melk op (maximaal) 600 WATT.
Waarvoor wordt melk gebruikt in een koffiemachine? Melk kan voor verschillende soorten koffie gebruikt worden. De bekendste koffie met melk is een cappuccino en dit wordt gemaakt met melkschuim. De beste melk voor melkschuim is koude volle melk, omdat je dan het mooiste en lekkerste resultaat krijgt.
Hoe maak je gecondenseerde melk
Doe de melk en de suiker in een pan met een dikke bodem. Verwarm de melk met de suiker en blijf roeren tot de suiker is opgelost. Breng de melk aan de kook en laat het zachtjes pruttelen tot het dikker wordt en een zacht gele kleur krijgt. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
Je kunt het beste een 300 – 400 ml kan gebruiken voor één latte en een 600 ml kan voor twee latte 's. De meeste melkkannen hebben een klein streepje waar de gewenste hoeveelheid melk mee aangegeven wordt.
Een goede vuistregel is om niet meer dan twee vingers al opgeschuimde melk te gebruiken in een volgende schuimsessie. Opgeschuimde melk terugkoelen, zorgt ervoor dat je evenveel tijd hebt om de melk te schuimen als met nieuwe melk uit de koelkast, maar maakt de eiwitten niet zacht.
Anderhalf keer geeft het beste resultaat. Daarnaast zie ik dat de melk vaak te warm wordt gemaakt tijdens het opschuimen. Hanteer liefst een maximum van 65 graden Celsius, want anders bereikt de melk een kookpunt en dan 'breken' de eiwitten, waardoor het melkschuim niet mooi en korrelig wordt.
DE CAPPUCCINO MAAK JE ZO HET LEKKERSTE KLAAR
Klop 60 ml melk op. Kies hiervoor jouw favoriete (plantaardige) melk, zoals koemelk of haver-, soja of amandeldrink. Terwijl de melk wordt opgeklopt, zet een espresso (40 ml) koffie naar keuze. Voeg de melk en het melkschuim toe aan de koffie en geniet van je cappuccino.
De meeste barista's kiezen voor volle melk voor het perfecte melkschuim. In magere of halfvolle melk zitten meer eiwitten, waardoor de melk goed opschuimt. Maar de luchtbellen zijn bij deze melk ook groter dan bij volle melk. En groter is in dit geval niet per se beter.
Cappuccino met halfvolle of magere melk
De smaak en smaakbeleving van de schuim is minder dan een vollemelk doordat het minder vetten bevat en qua structuur grotere bellen heeft. Magere melk wordt al snel iets te luchtig door de grote bellen. Goed schuim bestaat namelijk uit hele kleine luchtbelletjes.
Magere, halfvolle of volle melk, koffiemelk, koffieroom, Creamer en zelfs sojamelk en haver- en amandelmelk. Wat is nu het beste voor uw gezondheid? Als u melk in uw koffie drinkt, kunt u het beste gewone magere of halfvolle melk nemen. Bijvoorbeeld opgeklopte warme melk.