Kokend water is direct beschikbaar, goedkoop, natuurvriendelijk en effectief voor het doden van onkruid tussen de tegels. Het kan zelfs zaden en wortels doden. Deze methode is vaak effectiever (en goedkoper) dan het gebruik van bijvoorbeeld azijn.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
Heet water. De makkelijkste manier om onkruid te bestrijden is heel simpel: heet water! Dit maakt de eiwitten in de onkruidplanten namelijk kapot en hierdoor gaan de planten dood. Door het onkruid te bestrijden met heet water breng je geen schade aan je tuin en is deze binnen de kortste keren onkruidvrij!
Met de hand onkruid verwijderen is de meest effectieve manier om onkruid te verwijderen. Je ziet namelijk direct wat je verwijdert en je beschadigt andere planten niet. Door onkruid met de hand te wieden, trek je het plantje met de wortels uit de grond. Het is een tijdrovende klus, maar zeer effectief.
Azijn werkt snel, maar is na een dag uitgewerkt. Zout werkt langer door. Met branden verdwijnt het onkruid voor een korte tijd. Zaadjes komen na het branden weer snel uit.
[1] Als je groter onkruid in je tuin hebt staan, dan kun je ook kokend water gebruiken, maar dan moet je de stenen vaker met kokend water overgieten. Bij deze methode is het belangrijk dat je het moment tussen koken en begieten zo kort mogelijk houdt. Hoe meer het water is afgekoeld, hoe minder het effect.
Het hete water zorgt ervoor dat zowel het bovenste gedeelte van het onkruid als de wortels en de celstructuur vernietigd wordt. Na iedere behandeling wordt het onkruid zwakker. Drie tot vier behandelingen per jaar is voldoende om het onkruid onder controle te houden.
De rijksoverheid zegt daarom dat u geen azijn ter bestrijding van onkruid in de tuin mag gebruiken; het is geen goed alternatief voor wettelijk goedgekeurde middelen. TIP Alle soorten azijn, chloor en zout, puur en verdunt, zijn schadelijk voor het milieu. Gebruik het daarom niet in de tuin.
Baking soda verwijdert onkruid tussen de voegen. Vul een emmer met heet water en 5 eetlepels zuiveringszout. Gebruik een plantenspuit om het over je onkruid te spuiten. Let op: doe dit op een dag dat er geen regen is voorspeld, anders spoelt het mengsel weg.
2 x per jaar strooien bij wat vochtig weer en alles blijft onkruid vrij. Binnen 2 dagen gaat je onkruid dood (uitkijken voor je plantjes en hagen!). De fabrikant kan variëren, de afgebeelde verpakking is een indicatie en kan ook variëren.
Verbod op schoonmaakazijn in de tuin
De verboden op azijn gelden alleen op schoonmaakazijn! Natuurazijn mag gebruikt worden, maar werkt minder goed vanwege het lagere gehalte azijnzuur.
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.
Kokend water is direct beschikbaar, goedkoop, natuurvriendelijk en effectief voor het doden van onkruid tussen de tegels. Het kan zelfs zaden en wortels doden. Deze methode is vaak effectiever (en goedkoper) dan het gebruik van bijvoorbeeld azijn.
Ook veel andere onkruidverdelgers bevatten tegenwoordig pelargonzuur als alternatief voor glyfosaat. Het middel is minder doeltreffend tegen onkruid, maar ook minder schadelijk.
Geef onkruid geen kans
Voegzand (Zilverzand of Black Sparkle) is geschikt voor alle soorten en maten voegen. Dit voegzand zorgt voor een preventieve werking, die voorkomt dat onkruid kan ontkiemen. Nadat u de stenen of tegels heeft verwerkt, zorgt u ervoor dat u beschikt over voldoende voegzand.
Azijnzuur schadelijk voor jouw terras
Dan raden wij af je terras schoon te maken met schoonmaakazijn en zelfs natuurazijn raden we af, omdat het nadelige gevolgen kan hebben op je bestrating. Azijnzuur breekt namelijk kalk af. In zowel natuursteen als beton zit veel kalk. Je maakt dus daadwerkelijk je tegels stuk.
Vanwege de milieu- en gezondheidsrisico's, raadt ook Milieu Centraal het gebruik van schoonmaakazijn in de tuin ten sterkste af. Dit geldt zowel voor het onverdund aanbrengen van het middel als voor het aanbrengen ervan nadat je het zelf verdund hebt met water.
Zo komen ze uit bij huis-, tuin- en keukenmiddeltjes maar azijn, javel of zout inzetten tegen onkruid is echt geen goed idee. De ecologische tuindersvereniging Velt die sensibiliseert rond pesticidengebruik dient nu uit te leggen dat dergelijke alternatieven ook schadelijk zijn voor de natuur.
De voordelen van een onkruidbrander
De wandcellen zullen hierdoor meteen stukgaan. Het gevolg hiervan is dat het onkruid in kwestie niet alleen uitdroogt, maar vervolgens ook afsterft. Wanneer je er voor kiest om onkruid te verwijderen met een onkruidbrander zal je kunnen vaststellen dat dit zeer efficiënt werkt.
Wat is het verschil tussen schoonmaakazijn en natuur azijn? Zoals de naam het zegt, dient schoonmaakazijn om schoon te maken. Het wordt op synthetische wijze geproduceerd en bevat ook veel meer azijnzuur dan natuurazijn. Daardoor is het absoluut niet geschikt voor consumptie.
Dit is vooral effectief voor hardnekkig onkruid. Het zout trekt zo al het water uit de cellen van de plant. Hierdoor sterft deze helemaal af.
Om gebruik te kunnen maken van schoonmaakazijn in de strijd tegen het onkruid welke zich tussen de tegels bevindt is het belangrijk om een droge dag af te wachten. Bovendien mag schoonmaakazijn niet puur worden gebruikt.
Kun je keukenzout in plaats van strooizout gebruiken? Ook keukenzout werkt ter bestrijding van gladheid. Je hebt er minder van nodig dan strooizout en het kost ook minder. Een groot nadeel is wel dat het schadelijker is voor het milieu.