Kruidvat batterijen zijn van prima kwaliteit. Een minpuntje als je de extra power variant online besteld krijg je altijd de gewone. Ook zijn ze online 1 euro duurder dan in de winkel. Verder van goede kwaliteit.
Vooral bij batterijen zijn er onderling grote verschillen in kwaliteit en levensduur. Gaat u voor een batterij van hoge kwaliteit, dan kiest u voor een Duracell. Maar er zijn nog meer merken met net zo'n goede kwaliteit, maar dan betaalt zo'n 35% minder.
AA batterijen die langer meegaan zijn de alkaline AA batterijen.
Alkaline batterijen gaan langer mee. Ze lopen bijna niet leeg, maar zijn wel belastend voor het milieu.
Voorkom zoveel mogelijk dat de batterij onder de 20% zakt of zelfs helemaal leeg raakt. Laad de smartphone liever niet verder op dan 80%. Schakel Aangepast opladen (Android), Batterij beschermen (Samsung), of Geoptimaliseerd opladen (iPhone) in. Gebruik een originele of gecertificeerde oplader en kabel.
Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in elke woning een rookmelder te hebben. Deze rookmelder heeft een batterij die 10 jaar mee gaat, dus verwacht geen vervelende piepjes om de zoveel tijd!
Melders met AA-batterijen: ongeveer om de 2 à 3 jaar vervangen.
Langere levensduur
Door hun chemische samenstelling, gaan lithiumbatterijen tot zo'n zeven keer langer mee dan alkaline. Bovendien behouden ze hun capaciteit bij temperaturen onder nul. Lithiumbatterijen zijn doorgaans duurder in de aanschaf.
Als batterijen niet gebruikt worden verliezen ze na verloop van tijd stilaan hun energie. Maar het is dus niet nodig om 'vervallen' batterijen af te danken. Je kan ze eerst opgebruiken en later, wanneer ze leeg zijn, samen met je andere lege batterijen naar een inzamelpunt brengen.
Hoe lang een batterij bewaard kan worden hangt af van het soort batterij. Alkaline batterijen kunnen ongeveer 4-6 jaar bewaard worden, lithium batterijen 8-10 jaar en hoorbatterijen ongeveer 3-4 jaar.
'Herlaadbare batterijen zijn moeilijker en dus duurder om te maken. De grondstoffen, zoals nikkel, lithium en lanthaan, zijn schaarser en vragen meer bewerkingen. Ook het productieproces is vaak kostbaarder en vergt meer energie.
Volledig opladen tot 100 procent zorgt voor ongeveer 10 keer zoveel slijtage als opladen tot 70 procent. Je batterij gaat dus veel langer mee als je alleen tot 100 procent oplaadt wanneer het echt nodig is, en de rest van de tijd je batterijpercentage tussen de 20 en 80 procent houdt.
De eerste keer laden
Zouden ze de accu tot 100 procent opladen, dan is de kans groter dat de accu sneller in capaciteit achteruit gaat. De eerste keer kun je de smartphone dus het best helemaal opladen.
Lekkende batterijen
De chemische stoffen die vrijkomen uit een lekkende batterij kunnen schadelijk zijn. Met name de vloeistof in alkalinebatterijen en zink-koolstofbatterijen kan bijtend zijn. Lithiumbatterijen en nikkel-metaalhydridebatterijen lekken niet snel.
Aan de buitenkant zie je er niets van, maar er zitten stoffen in batterijen die schadelijk zijn voor mens, dier en milieu. Als deze stoffen in grote hoeveelheden in de lucht en in ons oppervlaktewater terecht komen, sterven er planten, vogels en vissen en worden er mensen ziek.
Li-ion en Li-polymeer zijn toonaangevende accu-technologieën en worden veelal toegepast in draagbare toepassingen vanwege hun hoge energiedichtheid en relatief lage gewicht. Li-ion kunt u herkennen aan de cylindrische cellen en Li-polymeer aan hun prismatische vorm.
Fabrikanten van rookmelders hebben vrijwel allemaal dezelfde voorkeur voor batterijen. In de meeste rookmelders gaat een batterij in de vorm van een blokje. De zogenaamde 9V batterij.
Gemiddeld kan een AA of AAA NiMH batterij ongeveer 500 keer herladen worden.
Hoe vaak je een batterij kunt opladen, ligt aan het soort oplaadbare batterij. De aantallen variëren van 300 tot 1500 keer.
De gemiddelde smartphonebatterij gaat 300 tot 500 laadcycli mee. Een laadcyclus is als je 100 procent van je batterij verbruikt hebt. Het maakt daarbij niet uit of je dat in een keer doet, of bijvoorbeeld vier keer 25 procent van de batterij verbruikt.
Omdat een batterij bij lang bewaren te veel energie verliest om nog bruikbaar te zijn, heeft een Alkaline batterij een houdbaarheid van maximaal 5 jaar.
U kunt uw lege batterijen inleveren bij alle winkels en supermarkten die batterijen verkopen. Maar ook bij veel basisscholen, campings, het gemeentelijk depot en de chemokar.