Het is niet in alle gevallen strafbaar, als je je maar binnen 12 uur meldt bij de politie. Maar als je iemand achterlaat die door toedoen van de aanrijding acute medische hulp nodig heeft, dan is het wel strafbaar.
Heb je autoschade? Vul deze dan wel zo snel mogelijk op en stuur dit naar je autoverzekering. Autoschade moet je namelijk zo snel mogelijk bij je autoverzekering melden. Het liefste binnen 24 uur.
Uw werkgever geeft uw ongeval vervolgens aan bij zijn verzekeringsonderneming. Hij is daartoe verplicht en heeft daarvoor 8 dagen tijd vanaf de dag na het ongeval. Hij moet ook een zogenaamd attest van eerste vaststelling indienen.
Tegenpartij werkt niet mee
Je kunt de verzekeringsgegevens van andere partijen opvragen bij de RDW. Dit kost €4,60. Stuur voor de verzekeringsgegevens een e-mail naar [email protected]. Bij geruzie over de schade kun je ook je eventuele rechtsbijstandverzekeraar of tussenpersoon inschakelen.
Wegrijden van een plaats van een verkeersongeval is strafbaar. Dat is bepaald in artikel 7 van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 94). Dit artikel verbiedt twee dingen: doorrijden na een verkeersongeval waarbij iemand overlijdt of een ander letsel of schade heeft opgelopen, zonder dat je je identiteit kenbaar hebt gemaakt.
Meestal staat in de polisvoorwaarden van de autoverzekering dat je binnen drie dagen na de aanrijding of ongeval de verzekeraar op de hoogte moet stellen. Je kunt wel alvast contact opnemen met een schadehersteller voor een afspraak voor reparatie. Deze moet wel aangesloten zijn bij je verzekeraar.
Een werkgever moet een bedrijfsongeval melden bij de Arbeidsinspectie (de inspectie van het Nederlandse ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) wanneer er sprake is van letsel. Doet de werkgever dit niet, dan riskeert hij een boete. Deze kan oplopen tot maximaal € 50.000,00.
Hoe werkt het schadeformulier? Bij een ongeval of aanrijding vul je altijd een Europees Schadeformulier in, samen met de tegenpartij. Ook bij schade door een onbekende tegenpartij of door een dier waarvan de eigenaar onbekend is, vul je een schadeformulier in. Deze informatie is nodig voor de afhandeling van de schade.
Bel 112. Verleen alvast eerste hulp. Als het niet strikt nodig is (voor bijvoorbeeld de veiligheid), verplaats een gewonde dan niet, maar leg wel iets warms over hem of haar heen, zoals een jas of een deken.
Bel het noodnummer 112 (ambulance en brandweer) bij een ongeval met gewonden. Als je dringende medische hulp nodig hebt, kan je bellen naar 112 of ga je naar spoed. Ook na een ongeval is het belangrijk een arts te raadplegen, ook al lijken je klachten beperkt.
Ga eerst zo snel als mogelijk naar de huisarts of de EHBO. Vraag de arts om uw klachten volledig te registreren. Dit is van belang voor het claimen van uw schadevergoeding. Vul vervolgens direct het schadeformulier in en stuur dit zo spoedig mogelijk naar de verzekeraar van de automobilist.
Een trauma ten gevolge van een aanrijding is een ernstige zaak. Het is aan te raden om allereerst contact op te nemen met een arts die u kunt doorverwijzen naar een specialist. Deze kan u helpen het trauma te verwerken, zodat uw leven er zo min mogelijk erdoor wordt beïnvloed.
Wie is aansprakelijk voor mijn verkeersongeluk? De persoon die het ongeluk veroorzaakt, moet de schade betalen. Hebben meer mensen schuld aan het ongeluk, dan betalen zij elk een deel van de schade. Voor fietsers, voetgangers en kinderen gelden bijzondere regels.
U bent verplicht een arbeidsongeval te melden bij een dodelijke afloop, een ziekenhuisopname, of blijvend letsel. Ook wanneer dit pas later blijkt. U meldt niet alleen voor uw eigen medewerkers, maar voor iedereen die onder uw gezag werkt. Dus ook bijvoorbeeld uitzendkrachten.
De definitie van een ongeval is uniform door verzekeraars vastgesteld als “een plotseling, onverwacht, van buiten inwerkend geweld op het lichaam van de verzekerde, waaruit rechtstreeks een medisch vast te stellen lichamelijk letsel is ontstaan, of zijn of haar dood.”
Bij ernstige verkeersongevallen onderzoekt de politie de toedracht van het ongeval. Daarvoor wordt onder meer gebruikgemaakt van overzichtsfoto's, (snelheids)metingen en reconstructies. Het onderzoek gebeurt door het team Forensische Opsporing Verkeer.
Wanneer je schade wil verhalen op een tegenpartij moet je iemand eerst aansprakelijk stellen voor de schade. Dit gebeurt altijd schriftelijk. De gegevens van de tegenpartij worden uitgezocht en de tegenpartij wordt officieel aansprakelijk gesteld. Het is belangrijk dat dit zo snel mogelijk gebeurt.
Gedragsregel 7 van de Gedragscode Behandeling Letselschade luidt: Binnen 14 dagen uitkeren. De verzekeraar keert aan de benadeelde de schade uit die is verschenen en door haar is erkend, dan wel tussen partijen definitief is vastgesteld. Dit gebeurt binnen 14 dagen na de erkenning of de definitieve vaststelling.
Waarom moet je letten op het schadeverleden? Als een auto in het verleden schade heeft gehad, dan kan dat zelfs gevolgen hebben voor de veiligheid. Een kleine parkeerschade is in dat opzicht meestal niet zo'n probleem, maar je moet wel beducht zijn op schades waarbij de structuur van de auto is aangetast.
De maximale straffen voor doorrijden na een ongeval: een boete van 8100 euro, een gevangenisstraf van drie maanden, vijf jaar je rijbewijs kwijt.
Een ongeluk is een ongunstige loop der omstandigheden, tegenspoed. Een ongeval is het feit of omstandigheid dat er iets onverwachts gebeurt dat schade of letsel veroorzaakt. Zie: Van Dale Groot Woordenboek der Nederlandse Taal.
De directe medische kosten van een slachtoffer van een ongeval die op een SEH (Spoedeisende hulp)-afdeling van een ziekenhuis is behandeld en/of is opgenomen in het ziekenhuis, bedroegen in 2021 naar schatting gemiddeld 4.100 euro per slachtoffer.
Vraag en antwoord ongeval en schade
Bel 112. Iedereen die zelf uit het voertuig kan komen gaat naar een veilige plaats, achter de vangrail of in de berm. Laat gewonden achter in het voertuig.