Codeïne is een opiaat (afgeleide van de opium) en heeft een verdovende werking op het lichaam. In grote hoeveelheden kan je hallucinaties krijgen, out gaan of zelfs een ademhalingsstilstand krijgen. Vooral in combinatie met de promethazine en eventueel andere middelen zoals alcohol wordt dit risico extra vergroot.
Codeïne valt onder de bepalingen van de Opiumwet, maar niet in zijn volle omvang.
Codeïne is een opiaat, een 3-monomethylether van morfine. Het is een alkaloïde dat gevonden wordt in opium in concentraties tussen 0,7 tot 3,0 procent. Het is een pijnstiller die bij meer pijn wordt voorgeschreven dan waar NSAID's volgens de pijnladder goed tegen werken. Het is dus een opioïde.
De werking van Tramadol tegen pijn is krachtiger dan codeïne. Tramadol is sinds 1977 verkrijgbaar in diverse toedieningsvormen. Deze morfine-achtige pijnstiller is er als tablet, capsule, bruistablet, druppels, injectie en zetpil.
Codeïne is een opioïd die is goedgekeurd als pijnstiller bij volwassenen en kinderen. Het effect van codeïne op pijn is toe te schrijven aan het feit dat codeïne in het lichaam van de patiënt wordt omgezet in morfine.
Dit medicijn kan slaapapneu veroorzaken. Als u al eerder last van slaapapneu heeft gehad, kunt u hier meer last van krijgen. Dit treedt alleen op bij hoge doseringen codeïne. Neem contact op met uw arts als u merkt dat u nachtelijke aanvallen van stokkende ademhaling heeft of wanneer deze verergeren.
"Maar noscapine geeft ten opzichte van dextromethorfan en codeïne minder bijwerkingen en werkt even goed", aldus de woordvoerder. "Al gaat de voorkeur uit naar een niet-medicamenteuze methode zoals voldoende drinken." Een flesje water voor onderweg kan dus uitkomst bieden als de lezer weer naar de bakker moet.
Fentanyl is een morfineachtige pijnstiller (opiaat). Het heeft een sterke pijnstillende werking. Artsen schrijven het voor bij plotselinge hevige pijn, zoals pijn na een operatie, ernstige verwonding of pijn na een hartinfarct.
Dosering codeïne bij pijn
Per keer 30 tot 60 mg, indien nodig elke vier tot zes uur. De maximale dosering per dag (24 uur) is 240 mg. Per keer 0,5 tot 1 mg per kg lichaamsgewicht, indien nodig om de zes uur. De maximale dosering is 240 mg per dag.
Trap 1: niet-opioïde analgetica of lichte 'alledaagse' pijnstillers tegen lichte pijn. Trap 2: zwakke opioïde analgetica of sterker werkende pijnstillers tegen hevigere pijn. Trap 3: sterke opioïde analgetica of sterk werkende pijnstillers tegen de hevigste pijn.
Codeïne is daarnaast ook verslavend. Je kan op een gegeven moment steeds meer nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken. Je kan ook ontwenningsverschijnselen krijgen wanneer je ermee wilt stoppen. Ontwenningsverschijnselen kunnen heel erg lijken op die van andere opiaten zoals heroïne.
De bekendste bijwerkingen zijn verstopping (obstipatie) en sufheid. Je bent mogelijk iets minder oplettend en een beetje slaperig. De volgende bijwerkingen van codeïne zijn bekend, maar treden zelden op: Misselijkheid.
Wat is codeïne(fosfaat)?
Codeïne is een medicijn dat pijn bestrijdt. In codeïnetabletten zit naast de werkzame stof codeïne ook fosfaat, om er tabletten van te maken. Door codeïne komen pijnprikkels niet of minder sterk in de hersenen. De pijnklachten nemen af of verdwijnen.
Deze medicijnen zijn onder te verdelen in 2 hoofdgroepen. De opiaten (pijnstillers als morfine en oxycodon) en benzodiazepinen (rustgevende en angstremmende medicijnen, zoals valium, oxazepam en andere 'pammetjes').
Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, moet u een Schengenverklaring of een medische verklaring aanvragen. Dit hangt af van het land waar u naar toe gaat. Opiaten zijn bijvoorbeeld slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis.
Sommige sterke pijnstillers
Bijvoorbeeld morfine, oxycodon, fentanyl, tramadol en codeïne. Bij deze medicijnen mag u de eerste 2 weken niet (auto)rijden. Als u daarna gewend bent aan het medicijn mag u meestal wel (auto)rijden.
Codeïne is een pijnverlichtend medicijn dat behoort tot de morfineachtige pijnstillers. Het is sterker dan gewone pijnstillers, zoals paracetamol. Je kunt codeïne niet zelf kopen. Het medicijn is alleen op recept verkrijgen bij een apotheek.
Paracetamol met codeïne is alleen op recept verkrijgbaar. Deze combinatiepijnstiller kun je nemen bij ernstige pijn, wanneer eenvoudige pijnstillers niet meer het gewenste effect hebben. Codeïne is een stof die de werking van paracetamol versterkt. De arts schrijft deze combinatie voor.
De combinatie van paracetamol met codeïne is te gebruiken bij veel soorten pijn, zoals kiespijn, hernia, rugpijn, gewrichtspijn, ernstige hoofdpijn en pijn door verwondingen, operaties of ziekte.
Opiaten zitten in de papaverplant, de Papaver Somniferum. Ruwe opium wordt gewonnen door het insnijden van de onrijpe zaadbol. Het melksap dat hieruit lekt wordt ingedroogd en de donkerbruine stof die dan ontstaat is ruwe opium.
Tweede-stapmiddelen zijn codeïne en tramadol. Derde-stapmiddelen zijn de morfineachtige pijnstillers, zoals oxycodon. Een nadeel van morfineachtige pijnstillers is dat ze verstopping (obstipatie) kunnen veroorzaken. Oxycodon zorgt ervoor dat het 'bericht' in de hersenen niet of minder sterk aankomt.
Tramadol is één van de zwakkere opiaten. Oxycodon is een sterker opiaat, net als morfine. De werking van oxycodon is dus beter dan die van tramadol. Behalve de werking zijn ook de bijwerkingen en het risico op verslaving hoger bij oxycodon versus tramadol.
Hoestprikkeldempende middelen verhogen de hoestprikkeldrempel in het centrale zenuwstelsel en verminderen daardoor de neiging tot hoesten. Ze worden gebruikt bij kriebelhoest, wanneer de keel en longen zijn geïrriteerd. Voorbeelden zijn noscapine, dextromethorfan, pentoxyverine en codeïne.
Noscapine wordt gebruikt bij prikkelhoest of kriebelhoest. Het vermindert de neiging tot hoesten. Gebruik dit medicijn niet als u veel slijm ophoest. De hoestprikkel is dan juist nodig om het slijm kwijt te raken.
Bij diarree: 15 tot 60 mg 3 tot 4 keer per dag. Neem niet meer dan 240 mg per dag. Bij hoest: 15 tot 30 mg 3 tot 4 keer per dag. Dit middel wordt niet aanbevolen bij jongeren boven de 12 jaar met ademhalingsproblemen voor de behandeling van hoesten.