Niet alleen kleinere talen van inheemse volkeren behoren tot bedreigde talen. Ook het Nederlands, een van de veertig meest gesproken talen ter wereld met 24 miljoen sprekers, wordt als taal bedreigd.
20 oktober 2021 | In het Nederlandse hoger onderwijs heeft de Nederlandse taal al lang geen monopolie meer door de sterke concurrentie van het Engels. Ook het Vlaamse hoger onderwijs verengelst in toenemende mate, constateert de Nederlandse Taalunie.
Qua uitspraak is het Nederlands voor sommigen best pittig. Er zijn een aantal klanken (eu, ui, ij) die niet in veel andere talen te vinden zijn. Ook het verschil tussen "korte klinkers" (a, o, e, u, i) en "lange klinkers" (aa, oo, ee, uu, ie) is belangrijk.
Minstens 24 miljoen, concluderen onderzoekers van de Taalunie, het Meertens Instituut en de Universiteit van Gent in een 266 pagina's tellend rapport. Onze taal wordt dan ook bij lange na niet met uitsterven bedreigd.
Het ligt voor de hand dat het analogisch vermogen, dat een belangrijke rol speelt in taalverwerving, ook een rol speelt in taalverandering. Taalverandering is dus niet erg, het is zelfs noodzakelijk. Taalverandering is de olie die zorgt dat de taalmachine soepel blijft lopen.
Met taal geef je uiting aan wat er omgaat in je hart en je hoofd. Zonder de Nederlandse taal kan je geen onderdeel worden van de wereld waar je eigenlijk naar verlangt. De politiek stelt eisen aan inburgering en aan het taalniveau van vluchtelingen. Dat is terecht, maar taal gaat om veel meer.
Arabisch
In tegenstelling tot Spaans, Engels en andere talen, wordt Arabisch van rechts naar links geschreven en gelezen, waardoor het één van de moeilijkste talen is.
Nederlands heeft eenvoudigere grammatica en is lexicaal meer vergelijkbaar met Engels dan Duits. Daarom zou het juiste antwoord logischerwijs moeten zijn dat: Nederlands makkelijker is! Echter, het leren van een taal is niet alleen een kwestie van hoe vertrouwd de grammatica en woorden zijn met talen die je al kent.
De 'raarste taal ter wereld' wordt gesproken door een paar duizend mensen in Mexico en heet Chalcatongo Mixtec. Dat is één van de bevindingen van een onderzoek naar alle talen ter wereld.
Voor Nederlanders zijn Japans, Chinees, Koreaans en Arabisch ingewikkelde talen om te leren. Alleen al het schrift van deze talen is ontzettend lastig omdat het uit tekens bestaat en niet uit letters zoals wij die kennen.
Het SaterFries is een van de meest bedreigde talen van de wereld. Er zijn nog maar zo'n 1000 mensen die het spreken.
Nog geen dertig mensen over heel de wereld spreken het Tobiaans. Daarmee is het Tobiaans zowat de minst gesproken taal ter wereld. De taal heeft heel wat gelijkenissen met het Sonsorolees, een taal die gesproken wordt op een kleine eilandengroep even naar het noorden, eveneens in Palau.
Reputatie. Haarlem heeft de reputatie dat het de plaats is waar het zuiverste, het minst van de norm afwijkende Nederlands gesproken wordt.
Het Duits en Nederlands lijken zoveel op elkaar doordat ze tot dezelfde taalfamilie behoren. Het Duits en het Nederlands zijn namelijk Germaanse talen. Dat betekent dat ze allebei uit dezelfde taal zijn ontstaan: het Germaans.
Engels. Het zal je niet verbazen dat Engels over het algemeen gezien wordt als de makkelijkst te leren taal. Dit komt voornamelijk doordat vrijwel alle films, series en muziek die we zien en luisteren, in het Engels zijn. Hierdoor pikken de meeste mensen heel snel deze taal op.
Dat hangt vooral af van welke talen ze al spreken. Wie pakweg Arabisch, Turks, Chinees of Somalisch kent, zal het Nederlands razend moeilijk vinden, want de verschillen zijn gigantisch. Maar het Nederlands is een stuk gemakkelijker voor mensen die al een andere Germaanse taal spreken, zoals Engels of Duits.
Het antwoord is nee. Chinees leren is niet moeilijker dan welke taal ook. De grammatica is redelijk makkelijk. Chinees heeft bijna dezelfde structuur als Engels.
Maar heb je nog steeds niet alle naamvallen onder de knie, dan kun je je Duits altijd bijschaven. Om Hongaars, Russisch en Grieks te leren ben je wel een stuk langer bezig: gemiddeld zo'n 1100 uur. Stel dat je 8 uur per dag zou studeren, dan ben je 138 dagen bezig voordat je deze talen eigen bent.
Door de ondertiteling behoudt de kijker beter contact met de eigen taal en krijgt die onbewust de klanken van de vreemde taal mee. Daarnaast leren Nederlanders gemakkelijk Engels en Duits omdat deze talen verwant zijn aan het Nederlands: ze behoren alle drie tot de Germaanse taalfamilie.
Waar komt het Nederlands vandaan? Het Nederlands maakt deel uit van de Inde-Europese taalfamilie. Volgens onderzoekers van het Max Planck Instituut in Nijmegen is de Indo-Europese taalfamilie afkomstig uit Anatolië, de plek waar nu Turkije ligt.
Nederlands is 1 eeuw ouder dan Duits. Maar dan heb je het wel over OudNederfrankisch in plaats van over Nederlands, en over Oudhoogduits in plaats van Duits.