Je kunt per praatknop je stem opnemen, bijvoorbeeld: “wandelen”, “snoepje”, “auto”, “spelen”. Je leert de hond wat deze woorden betekenen. Het is een soort van hersenwerk/hondenpuzzels en zorgt dat honden meer leren nadenken. Elke praatknop heeft zijn eigen kleur zodat de hond dit leert herkennen.
Honden communiceren onderling hoofdzakelijk via geur, bijvoorbeeld door aan elkaars kont te ruiken. Daarnaast spelen ook lichaamstaal, aanraking en gehoor een rol. Een poot opheffen, langs de lippen likken en een kleine staartbeweging: het zijn allemaal manieren om te communiceren.
Honden communiceren wel door middel van geluid zoals: piepen, janken, grommen, blaffen. De lichaamstaal van honden wordt beïnvloed door de staart, oren, neus, ogen, vacht en houding van zijn lichaam. Er zijn veel verschillende houdingen en ze hebben allemaal een betekenis.
Je hond geeft je kusjes
Dit doet je hond als een teken van vriendschap, affectie en liefde. Als je hond je kusjes geeft, denk dan maar dat hij zegt: “Je bent mijn beste vriend, ik hou van jou, ik wil aandacht en contact…” Honden likken hun soortgenoten ook vaak als teken van onderdanigheid.
Met name het gapen, het wegkijken en het uitschudden zijn manieren om sorry te zeggen en aan te geven dat ze niets kwaads in de zin hebben. Het vervelende is alleen dat mensen op dat moment zo gefrustreerd zijn dat ze eigenlijk de excuses van de hond niet meer zien of niet willen aanvaarden.
Dat is een teken van agressie. De hond kan zich in het nauw gedreven voelen. Sommige honden vinden het fijn om bovenop hun hoofd geaaid te worden, maar start hier nooit mee. Ook knuffelen of omhelzen is uit den boze.
Maar volgens wetenschappers van de Amerikaanse Emory University snapt hij wél wat je zegt. De onderzoekers concluderen dat honden het gesproken woord op dezelfde manier verwerken als wij mensen. In hetzelfde deel van de hersenen.
Wetenschappers hebben aangetoond dat een hond zijn baasjes grotendeels op basis van diens gezichten herkent. Uit experimenten blijkt dat een hond zijn baasje wanneer deze het gezicht bedekt moeilijk kan herkennen. De studie bevestigt maar weer eens hoe sterk de domesticatie het gedrag van honden beïnvloedt.
Een hond kan wel een paar woorden leren. Maar echt tegen hem praten, dat snapt hij niet. Hij kijkt daarom vooral naar je lijf. Als jij bijvoorbeeld over een hondje heen buigt, dan is dat voor de hond best eng.
Sommige honden vertonen gedrag dat erop wijst dat zij rouwen wanneer een dier waarmee zij een nauwe band hebben, sterft of niet langer in de buurt is. Honden zijn zeer gevoelig voor menselijke lichaamstaal en stemmingen, en kunnen ons verdriet opmerken na het verlies van een speciale relatie.
KUNNEN HONDEN DENKEN? Het hondenbrein lijkt op dat van mensen, maar is wel kleiner. Hoewel honden niet het vermogen hebben om menselijke woorden te denken of te spreken, laten ze ons wel zien dat ze cognitief kunnen denken. Oftewel: het vermogen om kennis op te nemen en te verwerken.
Dat kan lukken. Natuurlijk moet je zelf nagaan of je viervoeter zich goed voelt bij deze methode. Want iedere hond kan anders reageren op deze situatie. Het is belangrijk dat het dier beide baasjes/bazinnetjes goed kent.
En zo heeft men ontdekt dat honden twee hersenhelften gebruiken om woorden te interpreteren, net zoals mensen dat doen. Honden gebruiken namelijk de linkerhersenhelft om de betekenis van het woord te achterhalen, en de rechterhersenhelft om de intonatie van het woord tegen het licht te houden.
Het beste is om op geen enkele manier contact te maken met je hond, kijk hem niet aan, praat niet tegen hem en aai hem niet. De hond stopt vanzelf met zijn begroeting en gaat rustig ergens liggen. Het kan zij dat de hond na bijvoorbeeld 2 minuten weer terugkomt, ook dan negeer je de hond.
Kusje geven is één van de makkelijkste commando's die je kunt leren. Smeer een beetje trainingspaté op de achterkant van je hand en laat je hond het likken. Roep het commando 'kus' of 'kusje'. De trainingspaté is natuurlijk super lekker voor je hond, dus die zal het altijd proberen op te likken.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
Honden likken hun soortgenoten uit teken van onderdanigheid of vanwege (de vraag naar) verzorging. Als een hond een ander likt zegt hij eigenlijk: ik accepteer dat jij de baas bent. Het hoofd van de roedel – jij in dit geval – krijgt dan vaak een stevige lik over het gezicht, of op de hand.
Voorbeelden van rassen die zich sterk aan één persoon hechten zijn: Basenji. Greyhound. Shiba.
Nieuw onderzoek toont aan dat honden totaal verschillende componenten van menselijke spraak kunnen verwerken. Zo horen ze niet alleen wie er tot ze spreekt en hoe er tot ze gesproken wordt, maar luisteren ze ook naar wat we zeggen.
Honden observeren het gedrag van hun baasje en merken het meteen als er iets loos is. Ze kunnen emoties aanvoelen en raken beïnvloed door de stemming waarin het baasje zich bevindt.
Ja, veel hogere dieren kunnen gekieteld worden en moeten er ook om 'lachen'. Wetenschappers hebben dat in verschillende studies aangetoond bij onder andere apen, ratten, uilen, maar ook bij honden en katten. De manier van kietelen verschilt niet veel van mensen.
Pootje laten rusten op je hand
Honden hebben meerdere manieren om duidelijk te maken dat ze met je willen spelen, het is dan ook erg belangrijk voor ze! Ook wanneer ze hun pootje laten rusten op je hand vragen ze je om met ze te spelen.
Honden houden niet van de geur van azijn en elke hond zal rechtsomkeert maken als hij of zij deze indringende geur ruikt. Azijn is daarom een handig middeltje om een natuurlijke barrière te vormen tegen honden. Verdun de azijn niet met water en spray het alleen op de tuintegels of op de tuinaarde.