Er zijn veel klassieke gerechten die Brits eten vertegenwoordigen, zoals fish & chips, cottage pie, en bangers & mash. Deze eenvoudige, maar smakelijke maaltijden worden traditioneel geserveerd met een verscheidenheid aan groenten en stevige aardappelpuree.
Zoals al eerder gezegd hebben de Engelsen daze maaltijd vaak pas laat vanwege de high tea, meestal eten mensen in Engeland pas tegen 20.00 uur.
Drinkwater. Het kraanwater in Groot Brittannië, is veilig om te drinken.
Fooien in Britse restaurants
Als er niets wordt toegevoegd en je tevreden bent met de service die je hebt gekregen, is het standaard om een fooi te geven van circa 10-15 procent. Veel restaurants voegen automatisch een servicekosten toe aan de rekening, dus controleer dit voordat je een fooi geeft.
Het typische Engelse ontbijt bestaat meestal uit gebakken ei, bacon, witte bonen in tomatensaus, gebakken worstjes, gegrilde tomaat, getoast brood en soms met gebakken champignons en 'Hash Browns' aardappelpannenkoekjes. Voor de liefhebbers komt er vaak ook Black Pudding bij oftewel gebakken bloedworst.
Natuurlijk vind je in deze stad grote monumenten zoals Buckingham Palace, de Tower of Londen en de Big Ben. Daarnaast kent de stad veel interessante musea, rustgevende parken, gezellige wijkjes en straatjes en verstopte parels van bezienswaardigheden.
Het Engelse ontbijt wordt klaargemaakt met een flinke portie gebakken eieren, bacon, champignons, worstjes, toast en aardappelen. De lunch bestaat vaak uit een sandwich en soep. Rond 5 uur in de namiddag volgt de traditionele thee met hapjes. Het diner vindt pas rond 20 uur plaats.
Het klassieke Engelse drankje: gin-tonic
Je hebt de keuze uit vele varianten waardoor je af kunt blijven wisselen met gin-tonic. De klassieke gin-tonic is een lichte, frisse en eenvoudige cocktail die bestaat uit 4 ingrediënten: gin, tonic, limoen en ijsblokjes.
Zo kun je onder andere kiezen uit cinnamon, peppermint, en ginger. Fudge en toffees zijn verpakt in de leukste blikjes als een dubbeldekker bus, the big wheel of de bekende Engelse telefooncel. Combineer de chocolate chip cookies of oreo koekjes met een lekker kopje hot chocolate.
In Nederland eten de meeste mensen dungesneden boterhammen. De Fransen eten graag stokbrood. En in Engeland houden ze van sandwiches (zeg: sendwitsjis), dat zijn dubbele boterhammen met iets ertussen. In al die soorten brood zit ongeveer hetzelfde.
Zo kennen Engeland en Ierland een echte kroegtraditie. “Drinken doe je daar vanouds in de pub, met zoveel mogelijk familieleden. Mogelijk hangt dat samen met het natte klimaat en de belabberde leefomstandigheden van de Britse arbeiders in de negentiende en vroege twintigste eeuw.”
Alcohol, Tabak
De aankoop en het verbruik van alcoholische dranken in het openbaar is verboden voor minderjarigen (minder dan 18 jaar) op straffe van geldboetes. Het is wel toegelaten dat 16- of 17-jarigen bier, wijn of cider bij de maaltijd consumeren (niet kopen), als ze vergezeld zijn van een volwassene.
Je denkt wellicht dat fish & chips de lokale keuken is, maar eigenlijk is de Indiase curry het nationale gerecht in Groot-Brittannië. Wanneer je in Londen bent, moet je dan ook zeker een van de geweldige Indiase restaurants bezoeken.
Kun je met euro's betalen in Engeland
In Engeland is het niet mogelijk om te betalen met euro's. Er kan alleen betaald worden met Britse ponden. Het is mogelijk om geld te wisselen bij banken, postkantoren en wisselkantoren.
Met de meeste Nederlandse bankpassen kun je met pin betalen in Britse winkels en restaurants. Staat het Maestro-logo op jouw bankpas en is hij geldig in Europa (of zelfs wereldwijd) dan kun je ermee uit de voeten. Het is natuurlijk slim om dit van tevoren nog even bij jouw bank te controleren.
Heb je een betaalpas met het Maestro- of V Pay-logo, dan kun je gewoon pinnen als de winkel ook zo'n logo heeft. Als je geld opneemt is dat vaak ook gratis. Maar je kunt ook te maken krijgen met extra kosten.
De gemiddelde prijzen in Londen zijn hoger dan in Nederland. Als je je boodschappen doet in Londen moet je er 1.11 keer meer voor betalen dan in Nederland.
Over het algemeen geldt in Londen, net als in zoveel steden, dat hoe drukker een winkelstraat is, des te duurder de huurprijs van de winkelpanden is. Dat betekent dat in dit soort straten bijna alleen nog maar plek is voor de grote merken.