De kleur van je ontlasting kan dus een hoop vertellen. Zolang de kleur bruin is – of het nu wat lichter of donkerder is – zit je meestal goed. Pas op bij hele plotselinge kleurveranderingen die vervolgens aanhouden; dan is het beter om contact op te nemen met de huisarts.
Lichtbruin tot donkerbruin is de “natuurlijke” kleur van onze stoelgang, net zoals onze urine die steeds gelig is. De oorzaak van de bruinige kleur is te zoeken bij de dagelijkse productie van bloed door ons lichaam.
De kleur van de ontlasting kan ons veel vertellen over onze gezondheid. Wanneer het blijkt dat de oorzaak van lichte ontlasting (wit, beige) een ziekte is, dan moet er een behandeling worden ingezet en neem daarvoor altijd contact op met een arts. Met name witte ontlasting kan duiden op een probleem.
Gezonde ontlasting is bruin en smeuïg. Dan kan veranderen door wat je eet. Zo zorgt spinazie voor een groenige kleur en maken bietjes of rode kool je ontlasting een beetje rood. Dat is normaal.
Vezels houden vocht vast in uw darm. U krijgt hierdoor meer en zachtere ontlasting en de werking van de darm wordt gestimuleerd. Vezels zitten vooral in volkoren- en roggebrood, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst, peulvruchten (bonen, erwten, linzen), groenten (ook rauwe groenten) en fruit.
Eet veel vezels. Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume en stevigheid. Goede vezelbronnen bij diarree zijn groenten en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous. Gebruik geen diarreeremmers bij plotseling optredende diarree.
Klachten als buikpijn, maagkrampen, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel of obstipatie zijn de duidelijkste aanwijzingen dat je darmen niet naar behoren werken en zetten je immuunsysteem onder druk.
De normale menselijke ontlasting is stevig, goed gevormd en bruin gekleurd door restanten van ons bloed. De bruine kleur van de ontlasting varieert van lichtbruin (pindakaasachtig) tot donkerbruin (chocoladepasta). Gal en bilirubine zijn afkomstig van de rode bloedcellen en zorgen voor de bruine kleur.
In groene poep kan gal zitten, wat een teken kan zijn dat eten te snel door de darm gaat – zoals bij diarree. Een gele kleur ontlasting kan een teken zijn van overtollig vet. Als je poep zwart of felrood is kan het zijn dat er bloed in zit – ga dan naar de dokter voor advies.
Zachte, brijige ontlasting is zacht, plakkerig en niet goed gevormd. De ontlasting blijft aan de wc pot plakken en je moet meerdere malen wc papier gebruiken bij het afvegen. De ontlasting kan in een brij naar buiten komen, maar ook in meerdere kleine stukjes.
Gele ontlasting gaat meestal samen met diarree en een sterke geur. Een sterke geur wordt veroorzaakt door bacteriën, afbraakproducten van eiwitten en gassen, met name waterstofsulfide. Vaak duidt een sterke geur op een ziekte. Gele ontlasting ontstaat dan ook vaak door een darmaandoening en een versnelde passage.
Vetdiarree is een vettige en dunne ontlasting. Bij vetdiarree zitten er meer vetten in de ontlasting dan normaal. Vaak blijft deze ontlasting drijven in de wc-pot en/of plakken aan de wc-rand. De ontlasting stinkt meer dan normaal en is wat licht gekleurd.
Verstopping kan komen doordat de tumor uw ontlasting deels tegenhoudt. Uw ontlasting heeft hierdoor soms de vorm van een potlood (potloodontlasting). Loze aandrang. U hebt aandrang tot ontlasting, maar er komt niets.
"Als je meerdere vellen nodig hebt om de boel schoon te krijgen, kan dat wijzen op een slechte stoelgang. Het kan ook zijn dat je dingen eet waar je gevoelig voor bent, te veel stress hebt of dat je darmbacteriën niet optimaal werken."
Tot slot is het eten van kaas ook goed voor je darmen. Kaas bevat veel goede bacteriën die de gezondheid van je darmen bevordert. Natuurlijk is het belangrijk om kaas met mate te eten en erop te letten welke kaassoorten je kiest.
Genoeg vezels eten
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
In principe maken je darmen bijna altijd geluid. Ze zijn continu bezig om de boel schoon te maken, het voedsel te bewegen en spijsverteringsappen aan te maken. Meestal hoor je hier niets van. "Vooral als er sprake is van te veel gas krijgen mensen eerder last van rommelende darmen.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
5. Overwegend mild voor je darmen. Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora [12-14]. Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering.
Fabel of feit: ontbijtkoek werkt laxerend
Ook dit is een hardnekkige fabel. Gewone ontbijtkoek bevat weinig voedingsvezels en heeft zeker geen laxerende werking. Het aantal vezels in ontbijtkoek is ongeveer gelijk aan het aantal vezels in witbrood.
Normaal gesproken is ontlasting bruin en smeuïg. Afhankelijk van onder andere je voedingspatroon kan dit veranderen. Na het eten van spinazie, wordt de ontlasting groenig. Als je rode bieten of rode kool hebt gegeten, kan de ontlasting rood kleuren.
De alarmsymptomen die zullen worden besproken zijn: orale en mondmotorische afwijkingen, dysfagie, odynofagie (=pijn bij slikken), spugen, recidiverende KNO- en luchtwegproblematiek, afwijkende defecatie zoals diarree, obstipatie, ontkleurde ontlasting, bloedbijmenging en neurologische symptomen zoals hoofdpijn, ...