U mag vanaf 22 jaar rijexamen doen op een zware motor. U behaalt dan een rijbewijs A zonder beperkingen. U mag dan op alle zware motoren rijden. U moet minimaal 24 jaar zijn om rij-examen te doen.
Starter A2: lessen vanaf 20 jaar, examen vanaf 20 (1e motorrijbewijs). Je krijgt dan het motorrijbewijs A2 (tot 35 kW). Examen bestaat uit theorie, AVB en AVD. Starter A: lessen vanaf 24, examen vanaf 24 (1e motorrijbewijs): Je krijgt dan het motorrijbewijs A onbeperkt vermogen.
Hoe oud moet ik zijn voor ik rijles mag nemen en rijexamen mag doen voor mijn autorijbewijs? Je mag vanaf 16,5 jaar rijles nemen voor je autorijbewijs. Vanaf 17 jaar mag je praktijkexamen doen.
Er verschillende categorieën* motorrijbewijzen: A1: maximaal 125 cc en maximaal vermogen van 11kw, vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,1kw per kg massa. A2: vermogen van ten hoogste 35kw, vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,2kw per kg massa. A: onbeperkt.
Heeft u al een rijbewijs lichte motor (A1)? Dan mag u vanaf 19 jaar rijles nemen op een middelzware motor. U hoeft niet opnieuw theorie-examen te doen. Het theoriecertificaat van A1 is ook geldig voor rijbewijs A2.
Als je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A2, mag je overstappen naar de zware motor (A). Ook daarvoor hoef je alleen een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen. Als je via het getrapte systeem je rijbewijs voor de zware categorie (A) behaalt, dan krijg je geen code 80 op je rijbewijs.
Rijbewijs voor bromfiets of scooter dat je kan behalen vanaf 16 jaar. De machine mag maximaal 50 cc cilinderinhoud of 4 kW elektrisch vermogen hebben en mag niet sneller kunnen rijden dan 45 km/u.
Met code 80 mag je rijden op een driewielige motor, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2). Code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt.
Motorrijbewijs A
Het rijbewijs voor motoren valt onder categorie A. Binnen deze categorie verschillende rijbewijzen, namelijk A1, A2 en A. Welk rijbewijs je nodig hebt, hangt af van het vermogen van de motor en van hoe oud je bent. A1 is voor een lichte motor, A2 voor een middelzware motor en A voor onbeperkt.
Kinderen vanaf 13 jaar mogen beginnen met rijlessen, zodat ze op 14-jarige leeftijd hun rijbewijs kunnen halen.
Voor praktijklessen kun je kiezen hoeveel uur je wil, bijvoorbeeld 2, 6 of 20 uur. Eén uur kost gemiddeld 70 euro. 20 uur praktijklessen kosten dus ongeveer 1400 euro.
Als je twee maal niet geslaagd bent voor het praktijkexamen, ben je verplicht om 6 u les te volgen bij een erkende rijschool. Na deze 6 u krijg je een getuigschrift van de rijschool dat je moet voorleggen op het praktijkexamen. Het examen kan je afleggen met eigen wagen begeleider of met de rijschoolwagen.
Voor de middelzware motor (A2) mag je vanaf 19 jaar rijles nemen, mits je al in het bezit bent van het A1-rijbewijs. Zo niet, dan moet je zonder dit rijbewijs wachten totdat je 20 jaar oud bent.
Voor het praktijkexamen is de leeftijd 18 jaar. Voor een middelzware motor is dit afhankelijk van ervaring: wanneer je in het bezit bent van een rijbewijs lichte motor is de minimum leeftijd voor rijles 19 jaar, bij een beginner (zonder motorrijbewijs) is dit 20 jaar.
Motor 125 cc B rijbewijs. In Nederland moet je voor het besturen van een 125 cc motor gewoon je A rijbewijs hebben, maar er zijn landen in Europa waar je deze “lichte” motor mag besturen met je B rijbewijs. Zo is het in ons buurlanden België en Duitsland al mogelijk na het volgen van een aantal praktijk lessen.
Als u na het besluit van uw Gezondheidsverklaring code 100 op uw rijbewijs krijgt, mag u alleen rijden voor privégebruik. Woon-werkverkeer valt onder privégebruik. Heeft u uw rijbewijs toch nodig voor uw werk? Vraag dan code 101 aan.
Categorie A1
motoren: cilinderinhoud van maximaal 125 cm³ en 11 kW en een vermogen/gewichtsverhouding van ten hoogste 0,1 kW/kg.
De categorie B1 geldt voor vierwielers die aan de volgende eisen voldoen: Lege massa van maximaal 400 kg. Dit is het gewicht (de massa) van een voertuig, in kilogram, zonder passagiers en lading. Bij elektrische voertuigen is dit ook zonder het gewicht van accu's.
Totale kosten rijbewijs
Al met al kost je rijbewijs dus gemiddeld € 2.766,14 (volgens het CBR in 2021). Let op: we gaan er hierbij van uit dat je gemiddeld 43,2 rijlessen van een uur nodig hebt, dat je je rijbewijs in 1,6 keer haalt en je theorie in 2,4 keer.
Rijbewijs A, vanaf 24 jaar of 22 jaar indien je reeds 2 jaar een rijbewijs A2 hebt: onbeperkt vermogen. ……. Normen voor het examenvoertuig: minimum 600cc en vermogen van minimum 40 Kw.
Code 372 bij het rijbewijs B is gelijkgesteld met het motorrijbewijs A1 en laat toe met een motor te rijden van maximaal 125 of 11 kW, of met een driewieler of trike van maximaal 15 kW. U moet al minstens twee jaar houder zijn van het rijbewijs B en minimaal 4 uur les volgen in een erkende rijschool als Road Academy.
De motor trekt in verhouding tot een gemiddelde auto bovendien vaak sneller en gemakkelijker op. Een motorfiets met een 125cc motor is geschikt voor beginners met een A1 rijbewijs. Het is niet mogelijk om met een dergelijke motor topsnelheden te halen. De gemiddelde maximale snelheid ligt tussen de 110 tot 120 km/h.
Voor alle latere rijbewijzen B tot 1 mei 2011 mag je met alle tweewielers uit categorie A1 rijden: motoren met minder dan 11 kW en 125 cc en een gewicht/vermogen van maximum 0,1 kW/kg.