Wist je dat meer dan 40% van de wereldbevolking geen toegang heeft tot drinkbaar kraanwater? In feite hebben 664 miljoen mensen in de wereld helemaal geen toegang tot schoon drinkwater. Vooral in Afrikaanse landen als Ghana, Ethiopië, Nigeria en Oeganda is het waterprobleem enorm.
In vrijwel geheel Europa is het geen probleem om water uit de kraan te drinken. Alleen in het geval van kleine waterwinningen, waar het leidingnet minder goed onderhouden is bestaan gezondheidsrisico's. Dat geldt ook als er niet genoeg druk op het net staat, waardoor het water stil valt en er bacteriën kunnen ontstaan.
181 landen! Je gaat je bijna afvragen waar we ons druk om maken… Toch betekent dat ook weer niet meteen dat je in al die 181 veilig KRAANwater kunt drinken.
Het drinkwater in Nederland is van goede kwaliteit. Het is schoon en veilig om te drinken. Dit blijkt uit metingen door drinkwaterbedrijven.
Op Wereldwaterdag is Tilburg uitgeroepen tot winnaar van de tweede KRNWTR Award voor het lekkerste kraanwater van Nederland. Een deskundige jury en het publiek uit het hele land proefden en beoordeelden kraanwater uit 20 grote Nederlandse steden en 5 gebottelde mineraalwaters in de Beurs van Berlage te Amsterdam.
Winnaar van De Gouden Kraan
Het Oostenrijkse water kwam met een 7,8 als winnaar uit de bus. Het Nederlandse kraanwater eindigde met een 7,1 op de tweede plaats. De deskundige jury beoordeelde het water op verschillende aspecten, zoals smaakintensiteit, mondgevoel en afdronk.
In de meeste landen om ons heen kunt u gewoon kraanwater drinken. Net als in Nederland – tot grote verbazing van veel toeristen uit het buitenland. In België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland kunt u zonder meer kraanwater drinken, net als in Frankrijk, Spanje, Italië en Griekenland.
Het antwoord is nee. In heel Nederland hoeven we ons geen zorgen te maken over een dreigend drinkwatertekort. Er is voldoende voorraad, laat een woordvoerder van de Vereniging van drinkwaterbedrijven (Vewin) deze week weten aan de Volkskrant.
In de meeste gevallen heeft het water een smaak en geur van chloor, dit zorgt ervoor dat het kraanwater bacterievrij is. Dit is een probleem en daarom maken veel Spanjaarden en ook vakantiegangers gebruik van water uit flessen, een 'big business' in Spanje.
In populaire vakantielanden zoals België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is de waterzuivering goed op orde. Hier kun je volgens Vitens veilig water uit de kraan drinken, je tanden ermee poetsen of ermee koken.
Volgens de ANWB is het leidingwater in Spanje over het algemeen van goede kwaliteit en kan het dus gerust worden gedronken. Wel heeft het water een chloorsmaak, waardoor mensen fleswater prefereren. Ook in Frankrijk is het water uit de kraan goed van kwaliteit.
Een onafhankelijke jury van smaakexperts heeft leidingwater uit verschillende steden en provinciën samen met bekend flessenwater blind geproefd en beoordeeld. Utrecht was de winnaar! In Nederland hebben we een hoge kwaliteit van ons leidingwater.
Het water op Curaçao is niet alleen veilig om te drinken, het is ook nog eens van de beste kwaliteit. Rond 1890 zijn er op Curaçao windturbines ingevoerd, ten behoeve van de irrigatie. In 1928 is er een zeewaterdistilleerderij in werking gesteld om drinkwater te produceren.
Kraanwater drinken in Turkije wordt afgeraden, niet alleen omdat het sterk gechloreerd is maar ook omdat het ziekteverwekkers kan bevatten. Drink daarom alleen water uit flessen en controleer altijd goed of een fles niet eerder is geopend (en hervuld is met kraanwater).
Ruim 80 procent van het water uit ondiepe putten in China is zo vervuild door de industrie- en landbouwsector, dat het niet veilig is om te drinken. Dat zijn de resultaten van een onderzoek uitgevoerd door het Chinese ministerie voor water.
Zweeds kraanwater is schoon, lekker en zo goed als gratis. Geen enkel probleem om dus gewoon de kraan open te zetten als je dorst hebt. Maar ook als je geen kraan in de buurt hebt, kun je vaak gerust water drinken uit de bergbeekjes en riviertjes.
Drinkwater. Over het algemeen is het kraanwater van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
Daardoor zijn er veel schelpen in de bodem blijven zitten: kalk dus. Hier in Epe op de Veluwe bestaat de bodem vooral uit zand en is heel schoon. Er zit bijna geen kalk in. Daarom is dit het zachtste water van Nederland.
Maar de aller allerduurste fles ter wereld is de “acqua di cristallo tributo a modigliani” en kost 60000 euro per fles. Het water komt uit Frankrijk èn uit Fiji (twee plekken aan de andere kant van de wereld) en die waters worden dus samen in een fles gebotteld.
Agua de Benassal ontspringt uit de d'En Segures bron in de provincie Castellón. Al 13 jaar lang scoort het water uitstekend in allerlei internationale competities, en het water wordt dan ook niet voor niets het 'beste water ter wereld genoemd'.
Er zitten geen calorieën in en het tast je tanden niet aan. In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Verder is er bronwater en mineraalwater te koop, met en zonder koolzuur.
Drinkwater. Over het algemeen is het kraanwater in Italië van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Acqua non potabile (Geen drinkwater) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
Natuurlijk mineraalwater.
Dit is water dat rechtstreeks van onze aarde komt en is niet vervuild door de maatschappij. Kortom, dit water beschikt over de zuiverste mineralen en vitaminen die ons lichaam nodig heeft.