Gemaakt van volledig recyclebare grondstoffen zoals mineralen en gemalen steen, is Neolith erg duurzaam. Door het productieproces komen er bovendien geen kunstharsen en polymeren aan te pas”, legt Nick uit. “Het is dus een 100% natuurlijk product, licht in gewicht, UV-bestendig en leverbaar in grote maten.
Neolith: een hoger niveau in keramische tegels
Het bijzondere materiaal biedt een oplossing voor de meest veeleisende productwensen in architectuur en design. Neolith keramische tegels zijn geen traditionele keramiek maar ze hebben dit op een hoger niveau gebracht.
Een Neolith (karamiek) aanrechtblad is het resultaat van een selectie van de beste grondstoffen en van een revolutionair en technisch hoogstaand productieproces, dat bekend staat als 'sintering'.
Kleine, niet hardnekkige vetvlekjes kunt u eenvoudig verwijderen door een stukje keukenpapier in te sprayen met een beetje glasreiniger en daarmee over de betreffende plaats te wrijven. Kalkvlekken op het blad of rond de kraan kunt u het beste verwijderen met natuurlijk azijn.
Neolith valt niet onder traditionele producten die bijvoorbeeld bekendstaan als keramiek of porselein. De honderd procent natuurlijke grondstoffen worden op een specifieke manier verwerkt. Daarbij versmelten op hoge temperatuur en onder hoge druk de moleculen als het ware tot een nieuw gesteente.
Neolith geschikt voor in je keuken
Tijdens het maken van de natuursteen wordt het materiaal heel hoog verhit (tot hoger dan 1200 graden Celsius) en met grote kracht geperst (met een druk van bijna 400 bar). Hierdoor is het zeer hitte- en krasbestendig en dus ideaal om je aanrechtblad van te laten maken.
Prijs keramiek aanrechtblad van Neolith: € 280 per strekkende meter!
Een nadeel: dekton is kwetsbaar voor (zware) scherpe voorwerpen. En ook het prijskaartje kan behoorlijk oplopen. Nog een goed keramisch alternatief is Neolith®. Met dit plaatmateriaal kun je allerlei oppervlakken bekleden.
Een Dekton aanrechtblad kent vrijwel geen nadelen. Het enige nadeel dat het aanrechtblad kan hebben is dat het niet in de smaak valt.
Dit moderne materiaal heeft een uiterst hoge dichtheid. Voor een werkblad brengt dat veel voordelen met zich mee. Zo houd je je Dekton werkblad eenvoudig schoon en blijft het blad krasvrij. Je kunt dus zorgeloos koken, smeren en snijden zonder bang te zijn dat je keukenblad beschadigt.
Keramiek is bestand is tegen de meest vervelende vlekken. Wel opletten met schuur- en chemische middelen. Keramiek heeft net als Dekton een super harde toplaag waar krassen geen kans krijgen.
Nadelen van een keramiek keukenblad
Scherpe voorwerpen in de keuken kunnen eventuele schade veroorzaken aan het keukenblad. Daarnaast blijven de randen van het keramische keukenblad kwetsbaar, enige oplettendheid is hierbij wel vereist. Ook is een keramiek keukenblad extreem gevoelig voor zuren.
De voordelen van Dekton kort op een rijtje:
Afhankelijk van de kleur die je kiest, kan Dekton duurder uitvallen dan bijvoorbeeld graniet, composiet of keramiek. Dit hoeft echte niet altijd zo te zijn.
keramiek is het verstandig rekening te houden met het prijsverschil. Een dekton blad valt vaak net iets duurder uit dan keramiek. Verder hebben zowel dekton als keramiek vrij weinig nadelen.
Dekton is géén natuursteen, géén keramiek en géén kwartscomposiet maar een hele nieuwe categorie genaamd ultracompacte oppervlakken. Met een nieuw productieproces wordt het proces van het ontstaan van natuursteen nagebootst: onder hoge druk en temperatuur worden de minerale deeltjes van de grondstoffen samengesmolten.
Dekton kan er soms ietwat kunststof-achtig uitzien en is ook, hoewel vrij stevig, een breekbaar materiaal. Het materiaal is wel vrij licht en volledig kleurecht.
Dekton® by Cosentino is gedurende zijn hele levenscyclus CO2 neutraal, van de extractie van de grondstof tot het gebruik van het product, tot het einde van zijn levensduur.
Dekton is sterker dan composiet en slijtvaster dan graniet. Doordat Dekton bestand is tegen vorst, dooien én uv-straling is dit materiaal daarnaast ook uitermate geschikt voor een duurzame keuken buiten!
Composiet werkbladen zijn heel populair en passen in elk type keuken. Het bestaat uit een samenstelling van kunststof en kleine deeltjes natuursteen. Met eigenschappen zoals waterdicht, krasbestendig en hygiënisch is het de perfecte keuze voor de keuken.
DE NADELEN VAN EEN COMPOSIET AANRECHTBLAD
Een composiet werkblad is gevoelig voor vlekken, dit is met name als het agressieve en natte plekken zijn die langdurig op het aanrechtblad blijven liggen. Denk hierbij ook aan bijtende middelen.
Het verschil zit in een aantal factoren. Zo is keramiek beter bestand tegen vlekken dan composiet. Bepaalde voedingsmiddelen zoals thee, rode wijn, olie en vet zul je direct moeten verwijderen van een composieten blad. Keramiek is daarnaast hittebestendiger dan composiet.
Aan een keukenblad van dekton zitten vele voordelen: Zoals hierboven al vermeld is dekton een ontzettend sterk en compact materiaal. Bovendien is het krasbestendig en slijtvast en laat het geen zuren, sappen of andere vloeistoffen door. Het werkblad kan daarom zelfs een leven lang meegaan!
Let altijd op met harde voorwerpen, aangezien dekton niet stootvast is; Pas op met bijtende en zuurhoudende vloeistoffen. Deze vloeistoffen kunnen de bovenlaag beschadigen.
Dekton is sterker dan composiet en zelfs graniet is niet zo slijtvast als dit materiaal. Het lijkt op het eerste oog op een natuursteen, alhoewel dit niet het geval is. De natuurlijke look in combinatie met de sterkte van het materiaal maakt het een gewild blad voor in de keuken.
Slijtvast. Dekton® is beter bestand tegen slijtage dan graniet en porselein en daardoor ideaal voor alle binnen- en buitentoepassingen, inclusief gevels en vloeren in commerciële ruimtes met veel activiteit.