Waterstofperoxide, ook aangeduid als zuurstofwater, is een anorganische verbinding van waterstof en zuurstof, met als
Waterstofperoxide heeft een ontsmettende en reinigende werking. Het doodt vele soorten bacteriën die in de mondholte voorkomen en ontstekingen kunnen veroorzaken. Het wordt gebruikt ter voorkoming van infecties in mond of keel, of ter bestrijding van tandvleesontsteking.
Waterstofperoxide doodt bacteriën. Het remt de groei van schimmels en gisten. Waterstofperoxide wordt gebruikt als mondspoeling. Mondspoeling is geschikt voor desinfectie van de mond- en keelholte.
Peroxide is een chemische verbinding die het peroxide ion O22- bevat. Het peroxide ion bevat een enkele binding tussen twee zuurstofatomen: (O-O)2-. Het is een vrij sterke oxidator. Waterstofperoxide (H2O2) is een verbinding van waterstof en zuurstof.
Fagron Waterstofperoxide Mondspoeling 3% optimaliseert de mondconditine en ontsmet slijmvliezen van de de mond- en keelholte alsook de tanden en tandvlees. De mondspoeling één op één verdunnen met water. Meng hiervoor 10-15 ml vloeistof met 10-15ml lauw water (gebruik hiervoor de maatdop).
Waterstofperoxide heeft een blekend effect. Wordt waterstofperoxide mondwater gemorst, dan kan het onder meer haar, kleding en andere textielsoorten verbleken. In het geval van textiel is dit een blijvend effect.
Bij verkeerd gebruik of door ongelukken, zoals in de ogen krijgen of inslikken, kan waterstofperoxide zorgen voor irritaties. Denk hierbij aan branderige ogen of een pijnlijke slokdarm. Als er veel waterstofperoxide op je huid komt, kan je brandwonden krijgen.
Waterstofperoxide, ook aangeduid als zuurstofwater, is een anorganische verbinding van waterstof en zuurstof, met als brutoformule H2O2. Het werd in 1818 ontdekt door Louis Jacques Thénard. Doorgaans wordt het commercieel verhandeld als oplossing in water.
Een flesje waterstofperoxide kost 0,99 cent bij de Kruidvat.
4×/dag mond spoelen of keel gorgelen met 10–15 ml van de 1:1 verdunde oplossing; na de maaltijden en voor het slapen gaan. Spoelen of gorgelen gedurende 1–2 minuten, daarna uitspugen en niet doorslikken. Gebruiken zolang er klachten zijn; max. 7 dagen achtereen gebruiken.
De verschillende soorten waterstofperoxide
Je hebt waterstofperoxide in verschillende percentages, van 3 tot 12%. Hoe hoger het percentage, hoe groter het effect, maar let op: hoe hoger het percentage, hoe schadelijker het is voor je haar! We raden je vaak aan om waterstofperoxide met 12% zoveel mogelijk te vermijden.
Wat is waterstofperoxide? Waterstofperoxide is een chemische stof die van nature niet voorkomt. Meestal wordt het gebruikt als een 3%-oplossing met zeer sterke oxiderende eigenschappen. Deze oplossing wordt soms ook wel geoxideerd water genoemd.
Waterstofperoxide, ook aangeduid als zuurstofwater, is een anorganische verbinding van waterstof en zuurstof. Waterstofperoxide kan voor heel veel toepassingen worden gebruikt. Het wordt vaak gebruikt als reinigingsmiddel, het bleken van hout, of blonderen.
Waterstofperoxide kan in grote hoeveelheden zeer gevaarlijk zijn als je het inslikt. Er zijn gevallen bekend van mensen die overleden nadat ze een te grote dosis waterstofperoxide binnenkregen. Zo overleed in 1994 een eenjarig jongetje nadat hij per ongeluk een fles met drie procent waterstofperoxide had opgedronken.
Het juiste percentage waterstofperoxide
6% gebruik je wanneer je dezelfde kleurhoogte wil bereiken als de ondergrond of donkerder wilt gaan verven. Heb je grijs haar? Dan gebruik je voor een goede grijsdekking sowieso altijd 6%. Voor fijn haar dat een kleine oplichting nodig heeft, kun je ook 6% gebruiken.
Het vernevelen of drinken kan je gezondheid schaden: De voorgestelde oplossing van 3% waterstofperoxide kan je luchtwegen irriteren, en soms je huid of ogen (als de damp in je ogen komt). Hogere concentraties kunnen je longen ernstig beschadigen, met mogelijk een longontsteking als gevolg (2).
Waterstofperoxide doodt veel soorten bacteriën en remt de groei van schimmels en gisten. Doordat het bruist, raakt ook vuil op moeilijk bereikbare plaatsen los. De werking begint direct en houdt aan zolang het middel in de mond is.
Voor het haar is waterstofperoxide een activator die je mengt met je haarverf. Waterstofperoxide zorgt voor een oxiderende werking waardoor je haar de haarkleuring opneemt.Nu zijn er voor haarkleuringen uiteenlopende opties wat betreft percentages waterstofperoxide. Het zit meestal tussen de 1,9% en 12%.
Groothandels voor tandartsen (dental depots) die tandbleekmiddelen aan tandartsen verstrekken, mogen producten leveren die maximaal 6% waterstofperoxide bevatten of afgeven.
Bijwerkingen waterstofperoxide op de huid
Waterstofperoxide als ontsmettingsmiddel van de huid (bij wonden) kan de volgende bijwerkingen geven: Kortdurende prikkeling rond de wond als je waterstofperoxide aanbrengt. Huidontsteking, zwelling, witte vlekken en verbleking.
Stralend witte tanden, dat willen we allemaal wel. Op TikTok verschijnen filmpjes van jongeren die dat willen bereiken door een middeltje met 3 procent waterstofperoxide over hun tanden te smeren. Heel onverstandig, zo vinden tandartsen, want die hoeveelheid kan erg schadelijk zijn.
Mondspoeling tegen ontstekingen en infecties
Of heb je een ontsteking? Dan kan een mondhygiënist je aanraden je ontstoken tandvlees te spoelen met een mondspoeling met chloorhexidine. Dit mondspoelmiddel is bedoeld als aanvulling op poetsen en het tussen de tanden en kiezen reinigen.
Baking soda neutraliseert de zuren in de mond waardoor het als een reiniger aanvoelt. Het poetsen van tanden met baking soda kent echter wel risico's. De kans bestaat namelijk dat het tandglazuur wordt aangetast als het te vaak wordt gedaan. Gebruik het daarom maximaal één keer per twee weken.