Als algemene vuistregel geldt dat een nettowinstmarge van 10% gemiddeld is, een marge van 20% of hoger goed is en een marge van 5% laag is. Soms verandert de marge als bijvoorbeeld de vaste kosten stijgen. Bereken de marge van jouw bedrijf regelmatig, zodat je zeker weet dat je financieel goed bezig bent.
10% marge wordt beschouwd als gemiddeld.
Maar als de omzet 10 miljoen bedraagt is er sprake van een nettowinstmarge van 1%. En dat is een (te) lage marge. Daarom is het belangrijk om de nettowinst uit te drukken in een percentage van de omzet. De nettowinst en de nettowinstmarge kun je vóór en ná belastingen berekenen.
De winst is het bedrag dat je onder aan de streep overhoudt als alle kosten van de omzet afgetrokken zijn. De winst is ook het bedrag waarover je belasting moet betalen. De winst bereken je dus door: winst = omzet - alle gemaakte bedrijfskosten (denk hierbij aan: huur, inkoopkosten, loon, advertentiekosten etc.).
Er zijn drie winstmarges te weten: netto-, operationele en de brutowinstmarge. Het verschil tussen de brutowinstmarge en de operationele winstmarge is dat de brutowinstmarge aangeeft hoeveel van de omzet beschikbaar is voor de dekking van de indirecte kosten.
Margegoederen zijn gebruikte goederen die u hebt ingekocht zonder btw. Onder voorwaarden zijn ook als margegoederen aan te merken: kunst, antiek en verzamelvoorwerpen die u met btw koopt of invoert. Meer daarover leest u bij Btw berekenen als u kunst koopt van een kunstenaar en bij invoer buiten de EU.
Waarom omzet belangrijk is
Een goede omzet draaien laat zien dat je je product/dienst en markt goed op elkaar weet af te stemmen. Dat er vraag is naar je aanbod. Dat er cashflow in het bedrijf aanwezig is. Omzet, zelfs al zijn de kosten hoog/hoger, kan er nog altijd voor zorgen dat een bedrijf groeit.
Gemiddeld rekenen ondernemers op 8,8 keer de winst. In de praktijk ligt dat niveau een stuk lager.
Omzet is niet hetzelfde als winst. Je kunt namelijk heel veel omzet behalen en toch verlies lijden. De winst van je onderneming bereken je door de kosten van de opbrengsten af te trekken. Als je hoge omzet behaalt, maar je moet daar hoge kosten voor maken, dan is de onderneming dus niet in balans.
BV of eenmanszaak: omslagpunt verandert
Voorheen lag het omslagpunt rond de € 100.000 – € 150.000 winst per jaar. In 2023 ligt het omslagpunt bij grofweg € 200.000 winst per jaar. Maak je meer winst, dan is een BV fiscaal gunstiger. Maak je minder winst, dan is een eenmanszaak fiscaal voordeliger.
De norm van winstgevendheid verschilt per branche; 5 à 10% is over het algemeen een gezond getal. In de dienstensector zien wij de hoogste percentages, in de industrie liggen de cijfers het laagst. Natuurlijk is het prachtig als je winstgevendheid hoog is en iedere geïnvesteerde euro zoveel mogelijk oplevert.
De winstmarge, waarmee de supermarkt meet hoeveel het zelf kan verdienen aan verkochte producten, daalde in Europa van 4,3 procent in 2021 naar 3,6 procent vorig jaar.
De marge is het bedrag of het percentage dat je als ondernemer overhoudt als je een product verkoopt. Dit wil niet zeggen dat dit bedrag ook gelijk is aan de winst. Van de marge moet je namelijk ook je kosten betalen, voordat je de winst overhoudt.
(Netto Verkoopprijs minus de Vaste verrekenprijs, gedeeld door de Vaste verrekenprijs) * 100 = de opslag (Marge %). Bijvoorbeeld: Artikel XXX heeft een Vaste verrekenprijs van € 35,00. De Verkoopprijs is € 49,95.
Terwijl de gemiddelde brutowinstmarge in alle bedrijfstakken in het eerste kwartaal van 2022 45,81% bedroeg, was dat slechts 18,98% in de levensmiddelen- en drankensector. Evenzo bedroeg de gemiddelde EBITDA-marge 19,69% in hetzelfde tijdsbestek, maar slechts 11,13% in de sector voeding en dranken.
In de horeca wordt over het algemeen uitgegaan van een brutowinstmarge van 70 procent. Bij het berekenen van de verkoopprijs, zet je de verkoopprijs op 100 procent, want dit is het bedrag dat je van de klant wil krijgen.
Als zzp'er betaal je inkomstenbelasting over de winst die je met je bedrijf maakt. Je winst bestaat uit de omzet minus de kosten. De inkomstenbelasting wordt hier dan over berekend. Jaarlijks moet je aangifte doen voor de inkomstenbelasting.
Nettowinst daarentegen is de brutowinst minus de bedrijfskosten, rentelasten, belasting en afschrijvingen. Met andere woorden: brutowinst is de winst die overblijft na aftrek van de kosten van verkoop. Nettowinst (of nettoverlies) is wat er overblijft nadat alle andere kosten zijn afgetrokken van de omzet.
Als algemene vuistregel geldt dat een nettowinstmarge van 10% gemiddeld is, een marge van 20% of hoger goed is en een marge van 5% laag is. Soms verandert de marge als bijvoorbeeld de vaste kosten stijgen.
De gemiddelde winst (GW) is het verschil tussen de verkoopprijs (P) en de kostprijs (GTK) en kan ook worden berekend door de totale winst (TW) te delen door de afzet (q).
Het jaarinkomen als zelfstandige van een zzp'er (voor wie het zzp-inkomen het hoofdinkomen is) bedroeg in 2020 gemiddeld 39,5 duizend euro. Voor zmp'ers lag dit op 61,9 duizend euro.
De meest basale definitie van winst is 'netto-omzet minus de (operationele) kosten'. Dit wordt ook wel de brutowinst genoemd. De brutowinst is de omzet min je directe kosten.
Bij volkomen concurrentie bereken je de maximale winst door Marginale Opbrengst (MO) - Marginale Kosten (MK) te doen. De marginale opbrengst is de opbrengst van één product. Dit is dus de verkoopprijs. De marginale kosten zijn de kosten die het maken van dit ene product met zich meebrengt.