Wat is de oorzaak van krampjes? Het maagdarmstelsel van een baby is nog niet volledig ontwikkeld. De vertering van het voedsel verloopt soms moeizaam waardoor er gasvorming in de darmen ontstaat. Die gasvorming kan krampjes veroorzaken.
Sommige baby's zijn gevoelig voor scherpe kruiden, uien en koolsoorten in de voeding van de moeder. Deze ingrediënten hoef je niet bij voorbaat te beperken. Als je het idee hebt dat je baby met krampjes reageert op iets wat jij eet, laat de 'boosdoener' dan even weg. Probeer het na een tijdje wel weer te eten.
Als de baby gaat drinken wordt de peristaltiek van het spijsverteringskanaal geactiveerd. Dit kan de krampjes veroorzaken. Soms is de hoeveelheid lucht die een baby inslikt tijdens de voeding de oorzaak van de krampjes. Je ziet dan vaak dat de moeder een grote melkproductie heeft en de melk flink toeschiet.
Deze samentrekkingen ontstaan omdat de darmen van je baby nog in ontwikkeling zijn en nog moeten wennen aan voeding in de darmen. Darmkrampen ontstaan vaak tijdens of na de voeding. Je baby heeft al die tijd in je buik voeding via de navelstreng gehad en zijn of haar lichaam moet dus wennen aan voeding via de mond.
De krampjes ontstaan als de baby twee tot drie weken oud is. De piek ligt rond de zes weken, daarna nemen de krampjes meestal wat af. Na drie tot vier maanden verdwijnen de krampjes, omdat de darmen gewend zijn aan het verwerken van voeding.
Je kan je kindje ook met zijn buikje op je hand en onderarm leggen. De beentjes bungelen dan aan weerszijde van je hand, het lijfje ligt op je onderarm (buikzijde op onderarm) en het hoofdje rust tegen je borst. Door hem zo te wiegen zakt de pijn vaak. Ga met je baby in bad en leg hem op je borst in het warme water.
Als je kindje huilt direct na de voeding, kan het zijn dat hij last heeft van zijn buik en geen honger. Je herkent dit aan trappelende voetjes, onrustig zijn en het lichaam strekken. Na 3 maanden zijn bij de meeste baby's de krampjes over. Wat kan helpen tegen darmkrampjes, is de tijd nemen bij de voeding.
Een ontspannen kindje zal minder last hebben van krampjes. Probeer daarom bijvoorbeeld ook even extra te dobberen in een warme tummy tub. Of een warme pittenzak tegen zijn buikje als je kindje bij jou op schoot of in de box ligt.
Darmkrampjes baby herkennen
Een baby met darmkrampjes is onrustig en heeft een gespannen buik. De buikpijn van je baby is vaak het heftigst aan het einde van de middag en begin van de avond en de buikkrampjes kunnen uren duren.
Niet goed voor de darmen van je kleintje dus. Eten en drinken die krampjes veroorzaken: naast kruiden, kan je kleintje van de volgende dingen ook darmkrampjes krijgen: chocola, koffie, frisdrank, sinaasappelsap, koolsoorten, pittig eten, prei en ui.
Baby's tussen 0 en 5 maanden kunnen last hebben van krampjes of kolieken. Venkelthee is een huis-, tuin- en keukenmiddeltje dat net zoals rooibosthee en kamillethee vaak wordt aangeraden bij babykrampjes.
Voor elke borstvoeding kun je je baby vijftien druppels (0,6 ml) Sab Simplex geven. Je kunt de vloeistof op een lepeltje druppelen en zo in de mond van je baby doen. Geef je flesvoeding, dan kun je hetzelfde doen of je druppelt het direct in de fles.
Infacol is klinisch bewezen effectief bij buik- en darmkrampjes en kan vanaf de geboorte en voor onbepaalde tijd gebruikt worden. Bij langdurig gebruik van Infacol kan het zelfs de krampen helpen voorkomen.
Sommige baby's zijn al op jonge leeftijd erg onrustig. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld komen door lichamelijke ongemakken, zoals darmkrampen, reflux of een vastzittend boertje. De meest voorkomende oorzaak is een onregelmatig slaap- en drinkpatroon.
Als je kindje last heeft van warmtestuwing, kan een symptoom zijn dat de huid rood en vochtig is. Maar soms juist ook droog door de verdamping van transpiratie. Zorg ervoor dat je kindje afkoelt door laagjes uit te trekken en drinken te geven.
Rare geluiden tijdens het slapen door lichte slaap
Je baby begint met een lichte, actieve slaap die vergelijkbaar is met de REM-slaap van een volwassene. In deze slaapfase slapen baby's oppervlakkig, bewegen ze meer en kunnen ze zelfs geluiden maken die lijken op kreunen, lachen of gillen.
Darmkrampjes kun je wat verlichten door de baby bij je te nemen en te troosten, door met de klok mee over het buikje te wrijven, door fietsbewegingen te maken met de benen van de baby of door de baby even in een warm badje te doen. De meeste kinderen hebben na 12 weken geen last meer van de krampen.
Te veel voeding, dit zijn de signalen
Er regelmatig melk terug komt via de mond van je baby. Je baby buikkrampen heeft en veel huilt. Je baby huilt omdat hij nog wil zuigen. Je baby veel natte plasluiers heeft en dunne groene ontlasting.
Dit betekent niet dat ze geen slaap nodig hebben. Sommige baby's moeten dus echt actief gestimuleerd worden om te gaan slapen. Hoe doe je dit? Door bijvoorbeeld even met ze te gaan wandelen, door even naar een rustige ruimte te gaan en/of door de kamer donker te maken.
Hij gooit zijn hoofd in zijn nek, strekt zijn benen, balt zijn vuisten en ligt als een plank op je arm. Zijn strekspieren zijn sterker dan zijn buigspieren. Het is rot om te zien dat je baby zich zo naar voelt, meestal huilen baby's er hard bij. Maar vaak overstrekken kan ook gevolgen voor de langere termijn hebben.
Rond zes weken ligt vaak een huilpiek
Vanaf de leeftijd van 12 weken blijft het aantal uren huilen voor de rest van het eerste levensjaar ongeveer gelijk, gemiddeld 1-1,5 uur per dag. Het is dus normaal dat baby's huilen. Dit is een manier, net als lichaamstaal, waarop een baby iets duidelijk kan maken.
Sab Simplex of Infacol
Lactatiekundige Teddy Roorda verteld in haar blog dat er meerdere studies hebben aangewezen dat Infacol niet werkt en hetzelfde doet als de placebo in het onderzoek. Ook bevat het zoetstof en parabenen die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Sab simplex bevat dezelfde ingrediënten.
Bij acute klachten mag je Cinababy druppels elke drie uur geven en maximaal zes keer per dag. Als de darmkrampjes verminderen, geef je drie keer per dag drie druppels.
Infacol: Deze bevat simeticone, een anti-flatulent, die de gasvorming in het darmkanaal moet voorkomen en oplossen. Als je infacol voor elke voeding gebruikt (0.5 ml/keer) , zou het na een aantal dagen al goed resultaat moeten opleveren.