Het normale vaatwasprogramma wordt aanbevolen voor de dagelijkse vaat, d.w.z. borden, glazen en bestek in een normale hoeveelheid en normale mate van viesheid. Het water is in dit programma ongeveer 65°C en de vaatwasbeurt duurt ongeveer 1,5 uur.
Intensief: voor zwaar bevuilde en aangekoekte vaat
Dit programma reinigt je vaat met hogere temperaturen van 70 tot 75 graden Celsius en duurt gemiddeld 2.5 uur.
Het hoofdprogramma wast de vaat normaliter tot ongeveer een uur op een vaste temperatuur. Het automatische programma daarentegen kan zowel de lengte van het programma als de temperatuur aanpassen aan de vuilheid van de vaat.
A is het meest zuinig, G het minst zuinig. Vóór 1 maart 2021 liep het label van A+++ tot D (minst zuinig). De plusjes zijn nu verdwenen, maar dat betekent niet dat apparaten minder zuinig zijn geworden. Wat nu een label B of C is, is ongeveer te vergelijken met wat voorheen een zuinige A+++ was.
De gemiddelde temperatuur van een vaatwasmachine is ongeveer 51-60°C.
Minder energie, meer tijd
Een eco programma duurt ongeveer 3,5 uur, dat veel langer is dan een standaard programma. Dit komt doordat de vaatwasser minder water gebruikt, dat ook kouder is dan bij een kort of intensief programma. Om je bekers en borden goed schoon te weken, heeft de vaatwasser hierdoor meer tijd nodig.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: vaat afwassen met de hand is meestal zuiniger en goedkoper. Ja, vaatwassers worden steeds moderner en gebruiken minder water en energie dan vroeger. Maar als je op een paar kleine dingen let, is er niets beter en zuiniger dan de mouwen opstropen en schrobben.
Het eco programma duurt dubbel zo lang, maar verbruikt bijna 0,38 kWh minder energie dan het korte programma en 0,58 kWh minder dan het intensieve programma. Met andere woorden: het korte programma gebruikt bijna 40% meer energie en het intensieve programma bijna 60% meer van de Eco stand.
Een vaatwasser kost per keer ongeveer tussen de €0,15 en €0,25. De kosten kunnen uiteenlopen en zijn erg afhankelijk van het energielabel. Vooral nieuwe vaatwassers zijn een stuk zuiniger dan oudere modellen.
De afwas wordt hiermee goed schoon, maar u verbruikt veel minder energie en water. Bij een gewone vieze afwas bespaart het eco-programma van de vaatwasser ongeveer 30 procent stroom en een kwart water vergeleken met het standaardprogramma. Het eco-programma van de vaatwasser kan rond de vier uur duren.
Het standaardprogramma lijkt de logische keuze voor de dagelijkse vaat, maar als je op water en energie wil besparen, kun je beter kiezen voor het eco-programma. En voor extra vuile vaat is het intensief programma de betere keuze.
Vul een bakje met schoonmaakazijn en laat het vervolgens meedraaien met een normale wasbeurt. Voor extra grondige reiniging kunt u een flinke scheut azijn op de bodem van de vaatwasser spuiten en hem laten draaien op de heetste temperatuur. Doe dit in een lege vaatwasmachine.
Het ligt er natuurlijk aan hoe vaak je de vaatwasser gebruikt, maar het is verstandig om hem gemiddeld eens in de 2 maanden te reinigen. Maak je hem niet schoon, dan blijven er kalkaanslag, etensresten en vet in de vaatwasser zitten. Door deze viezigheid kunnen filters en afvoeren verstopt raken.
Met de eco-knop was je zuiniger en net zo schoon. Het eco-programma heeft een lagere temperatuur en duurt langer dan een gewoon programma: de was wordt met minder energie toch schoon. Dat de machine langer bezig is, kost nauwelijks energie: het stroomverbruik zit vooral in het opwarmen van het water.
Vaak hebben vaatwassers een eco-stand. Hiermee wast de vaatwasser op een lagere temperatuur, waardoor de vaatwasser 30% minder energie en 25% minder water verbruikt.
De lagere temperatuur is van belang, omdat het glaswerk erg gevoelig materiaal is. De perfecte temperatuur voor het wassen van glaswerk is een temperatuur van 55 tot 60 graden. Een temperatuur van 70 graden is ideaal voor het naspoelen.
Wat verbruikt het meest? In principe verbruikt alles wat constant aan staat, zoals een vijverpomp of diepvries, consistent het meest. Elektrische wagens, een jacuzzi, zwembad, sauna en alles wat verwarmt en/of verkoelt, behoren ook tot de grote verbruikers.
Wat is beter voor het milieu: afwassen in een teiltje of in de vaatwasser? Het teiltje wint! Als je alle vaat in de afwasmachine stopt, verbruik je per jaar 2 tot 3 keer zoveel energie als wanneer je de afwas in een teiltje met de hand doet.
Afwassen met de hand is het zuinigst als een zonneboiler het warme water levert. In plaats van gas of elektriciteit geeft zonlicht dan de warmte die nodig is voor warm water.
Wat is de eco-stand eigenlijk? Met de eco-stand bespaar je zo'n 30% ten opzichte van het gewone wasprogramma op 40 of 60 graden. Dat komt door de temperatuur die wordt gehaald tijdens het programma. Een eco-programma op 40 graden haalt namelijk deze temperatuur niet: je wasmachine draait op een lagere temperatuur.
Een lage temperatuur betekent minder energie om het water te verwarmen, dus besparing. Omdat het water en het wasmiddel bij de eco-stand langer kunnen inwerken, is het resultaat hetzelfde als op de temperatuur die jij bij een normaal programma zou kiezen. Dit is de reden waarom de eco-stand zo lang duurt.
Zuinig wassen duurt lang
Soms tot wel 4 uur. Vaak wordt gedacht dat lange wasprogramma's veel energie verbruiken. Maar dat klopt niet, het is juist andersom. Het ecoprogramma duurt langer om de lagere temperatuur te compenseren en toch nog schoon te wassen.
Niet 's nachts aanzetten
Het onderdeel kan oververhit raken, waardoor brandgevaar ontstaat. In totaal zijn 238.000 vaatwassers met een mogelijk defect verkocht in Nederland. Hiervan zijn er naar schatting nog zo'n 140.000 in gebruik.
Geen probleem. Afwassen met koud water is ook een optie. Hierbij is het extra belangrijk om de vuile vaat eerst goed voor te spoelen, zodat je het ergste vuil vast verwijdert. Het is verstandig om afwasmiddel te gebruiken dat speciaal is samengesteld voor koud water.
Gemengd met bleekmiddel of andere chemicaliën kan afwasmiddel giftig zijn. In een vaatwasser zal de schuimige oplossing storingen veroorzaken.