Sterker nog: een accu presteert het beste als ze tussen de 20 en 80% van hun laadcapaciteit zitten. Wanneer de accu onder de 20% of boven de 80% zit, neemt de snelheid wanneer de accu laadt af. Waardoor de accu harder moet werken om tot de 100% te komen.
Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat een batterij minder snel slijt als je hem tot zo'n 80 procent oplaadt en niet onder de 20 procent laat komen.
Snelladen tot 80% is efficiënter
Maar bij lange afstanden, tijdens vakanties bijvoorbeeld, laad je meestal onderweg op bij een snellaadstation. Dan is het vaak het slimst om op te laden tot maximaal 80%. De laatste 20% van je accu is namelijk minder snel geladen.
Laad meerdere keren per dag kort op
Het tegenovergestelde is eerder waar: hoe vaker je toestel volledig vol of leeg laat lopen, hoe sneller de accu slijt. Het is beter om de batterij meerdere keren per dag kort op te laden. Idealiter schommelt het accupercentage continu tussen 20 en 80 procent.
Volledig opladen tot 100 procent zorgt voor ongeveer 10 keer zoveel slijtage als opladen tot 70 procent. Je batterij gaat dus veel langer mee als je alleen tot 100 procent oplaadt wanneer het echt nodig is, en de rest van de tijd je batterijpercentage tussen de 20 en 80 procent houdt.
De gemiddelde smartphonebatterij gaat 300 tot 500 laadcycli mee. Een laadcyclus is als je 100 procent van je batterij verbruikt hebt. Het maakt daarbij niet uit of je dat in een keer doet, of bijvoorbeeld vier keer 25 procent van de batterij verbruikt.
Als de batterijconditie boven de 80 procent zit, dan werkt je toestel zoals je gewend bent. Pas als de conditie van de batterij onder de 80 procent zit, wordt het toestel bijvoorbeeld langzamer en gaat de batterij sneller leeg.
Snelladen is niet direct schadelijk voor de accu van je elektrische auto. Zolang de temperatuur van je accu binnen de voorgeschreven normen blijft, kan er niet heel veel mis gaan. Echter, moet je in je achterhoofd houden dat je auto consequent aan de snellader hangen de levensduur van je accu kan verkorten.
“Traag opladen is goed voor je batterij”
Dit was lang iets waar veel mensen bij zwoeren. Volgens deze wetenschappers is het echter niet per se goed voor je accu om heel langzaam op te laden, ook al blijft de hitte in de batterij daarmee beperkt.
Het kan voor je accu helemaal geen kwaad om je smartphone te gebruiken terwijl deze in de oplader zit. Let wel op voor mogelijke verhitting van je batterij. Ook zal het natuurlijk wat langer duren voordat de accu weer vol is.
In plaats van je smartphone iedere nacht aan de lader te leggen is het beter om meerdere keren per dag op te laden. Je zou bijvoorbeeld elke keer de telefoon kunnen opladen wanneer deze een percentage heeft van 50% om hem weer van de lader te halen bij 80%.
Het is dus niet zo dat je telefoon 's nachts opladen heel schadelijk is omdat de batterij dan 'overstroomt'. Toch raden sommige partijen, waaronder verzekeraars en de brandweer, af om je toestel voor het slapengaan aan de oplader te leggen. Dit heeft vooral met het risico op brandgevaar te maken.
Dé reden waarom u 's nachts beter uw telefoon niet kunt opladen, is omdat dat brand kan veroorzaken. Als de oplader te lang in het stopcontact zit, is er een kans op 'overladen'. Volgens de brandweer kan de accu of batterij dan oververhit raken, waardoor er brand ontstaat. Laad uw telefoon daarom liever overdag op.
Niet helemaal vol
Het is niet slim om de accu in één keer helemaal op te laden (tenzij je de smartphone voor de eerste keer gebruikt). Houd de lading altijd tussen de 40 en de 80 procent. Daarmee loopt de gebruiker een kleine kans de accu te veel te ontladen of juist te veel op te laden.
Een batterijconditie van 70% wordt gezien als de ondergrens en dit is veelal het punt waarop de batterij vervangen hoort te worden.
Een normale batterij is ontworpen om tot 80% van de oorspronkelijke capaciteit vast te houden bij 500 volledige oplaadcycli bij normaal gebruik.
Beste batterij: iPhone 13 Pro Max
Ben je op zoek naar de iPhone met de allerbeste accu van dit moment? Dan moet je bij de iPhone 13 Pro Max zijn. Deze heeft namelijk van de iPhones die op dit moment verkrijgbaar zijn de meeste accucapaciteit: 4352 mAh. Een flink deel van daarvan gaat naar het display.
Mythe 2: je moet hem helemaal laten leeglopen
Niet dus, maar het kan ook geen kwaad. Wanneer je dat echt consequent doet, dan kan het op lange termijn wel schade toebrengen aan de batterij, maar je smartphone af en toe eens per ongeluk laten leeglopen is helemaal niet erg.
Ga naar de instellingen van uw smartphone en selecteer 'batterij'. Hier ziet u vervolgens een lijst van veelgebruikte apps en hoeveel energie deze apps verbruiken. Sluit de apps die u tijdelijk niet gebruikt en verwijder apps die u voorlopig helemaal niet nodig heeft.
Een normale iPhone-batterij moet elke één tot twee dagen weer worden opgeladen.
Hoe vaak je een batterij kunt opladen, ligt aan het soort oplaadbare batterij. De aantallen variëren van 300 tot 1500 keer.
Batterijduur en batterijgebruik controleren
Open de app Instellingen op je telefoon. Onder Batterij kun je zien hoeveel batterijlading er nog is en hoelang je hier ongeveer nog mee kunt doen. Tik op Batterij voor meer informatie. Tik op Batterijgebruik voor een diagram en lijst met batterijgebruik.