Na openen: 1 maand houdbaar. Bij kamertemperatuur bewaren. Buiten bereik van kinderen houden. Sluit de fles na gebruik goed af.
Als het niet samen met de verf in de verpakking zat, dan is het alleen gewone waterstofperoxide, waarschijnlijk 6 of 9%. Die kun je ongeveer een maand bewaren, als je de dop gewoon dicht draait, maar niet te strak.
Gebruik waterstofperoxide zolang u klachten heeft, maar niet langer dan 7 dagen achter elkaar. Vaak voorkomende bijwerking: vieze smaak in de mond. Gaat dit niet over? Raadpleeg dan uw tandarts of orthodontist.
Waterstofperoxide blijft het langst op stabiel op een koele donkere plaats. Hoe gelijkmatiger de temperatuur des te beter. Daarom kun je waterstofperoxide bijvoorbeeld het beste bewaren in de koelkast of de kelder.
Waterstofperoxide is een sterke oxiderende stof met als voordeel dat het uiteen valt in water (H2O) en zuurstof (O2) en effectief is bij de bestrijding van bacteriën, schimmels en virussen.
Is deze stof veilig? Producten met waterstofperoxide kunnen veilig worden gebruikt. Het is belangrijk dat de aanwijzingen op de verpakking worden opgevolgd. Bij verkeerd gebruik of door ongelukken, zoals in de ogen krijgen of inslikken, kan waterstofperoxide zorgen voor irritaties.
Stralend witte tanden, dat willen we allemaal wel. Op TikTok verschijnen filmpjes van jongeren die dat willen bereiken door een middeltje met 3 procent waterstofperoxide over hun tanden te smeren. Heel onverstandig, zo vinden tandartsen, want die hoeveelheid kan erg schadelijk zijn.
Tanden laten bleken bij de tandarts is de meest effectieve methode om de tanden witter te maken. Alleen bij tandartsen (zoals bij ons) mag u uw tanden laten bleken met 6% waterstofperoxide. Bleken met waterstofperoxide is de enige effectieve methode om uw tanden echt witter te maken.
Groothandels voor tandartsen (dental depots) die tandbleekmiddelen aan tandartsen verstrekken, mogen producten leveren die maximaal 6% waterstofperoxide bevatten of afgeven.
Waterstofperoxide wordt gebruikt als mondspoeling. Mondspoeling is geschikt voor desinfectie van de mond- en keelholte. Je kunt waterstofperoxide ook op de huid gebruiken voor desinfectie van wonden. Een regelmatig voorkomende bijwerking van mondspoeling is een vieze smaak in de mond.
Waterstofperoxide is een chemische stof die van nature niet voorkomt. Meestal wordt het gebruikt als een 3%-oplossing met zeer sterke oxiderende eigenschappen. Deze oplossing wordt soms ook wel geoxideerd water genoemd. Waterstofperoxide veroorzaakt afbraak van eiwitten en slijmvliezen.
De verschillende soorten waterstofperoxide
Je hebt waterstofperoxide in verschillende percentages, van 3 tot 12%. Hoe hoger het percentage, hoe groter het effect, maar let op: hoe hoger het percentage, hoe schadelijker het is voor je haar! We raden je vaak aan om waterstofperoxide met 12% zoveel mogelijk te vermijden.
Wordt waterstofperoxide mondwater gemorst, dan kan het onder meer haar, kleding en andere textielsoorten verbleken. In het geval van textiel is dit een blijvend effect. Waterstofperoxide kan bij een verse wond (bijvoorbeeld na extractie van een kies) ook een jong bloedstolsel laten oplossen.
Het waterstofperoxide molecuul heeft één zuurstofatoom meer dan het veel stabielere watermolecuul. De binding tussen de twee zuurstofatomen, de zogenaamde peroxidebinding, laat vrij makkelijk los, onder vorming van twee H-O radicalen.
De werking berust op de oxiderende eigenschappen van de vrijkomende zuurstof. Het heeft een bactericide, sporicide en in hoge concentratie fungicide en virucide werking. Het vrijmaken van zuurstof gaat gepaard met bruisen, dat tevens een mechanisch reinigende werking heeft.
De tandarts plakt het vulmateriaal op de tand. Zo kan hij de vorm of de kleur van een tand veranderen. Ook kan hij spleetjes tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, gele of bruine tanden weer wit maken en scheve tanden maskeren.
Een flesje waterstofperoxide kost 0,99 cent bij de Kruidvat.
Het oxideert gifstoffen en bacteriën en vormt een beschermende barrière tegen virussen. Bij correct gebruik in cosmetica verbetert een waterstofperoxide-oplossing hun effectiviteit en zorgt ervoor dat ze gemakkelijker door het lichaam worden opgenomen.
Waar kan ik klein chemisch afval (kca) inleveren? Klein chemisch afval (kca) kunt u inleveren bij een gemeentedepot, chemokar of kca-depot.
Door de oxiderende werking kun je kleurcrème en waterstofperoxide nooit mengen in een metalen bakje. Gebruik altijd een glazen of een plastic bakje.
Waterstofperoxide kan in grote hoeveelheden zeer gevaarlijk zijn als je het inslikt. Er zijn gevallen bekend van mensen die overleden nadat ze een te grote dosis waterstofperoxide binnenkregen. Zo overleed in 1994 een eenjarig jongetje nadat hij per ongeluk een fles met drie procent waterstofperoxide had opgedronken.
Een redox-reaktie tussen jodide en waterstofperoxide resulteert in de ontleding van waterstofperoxide.