In Nederland wordt een autosnelweg aangeduid met de letter A. Een genummerde niet-autosnelweg wordt aangeduid met de letter N. N- en A-wegen kunnen zowel rijksweg als provinciale weg zijn, hoewel het grootste deel van de A-wegen rijksweg is.
In 1976 werden alle wegen in Nederland van een letter voorzien: de autosnelwegen kregen de letter A, alle niet-autosnelwegen de letter N.
Niet alle wegen in Nederland worden beheerd door Rijkswaterstaat. We beheren de meeste snelwegen (A-wegen) en ook een aantal autowegen (N-wegen).
Een Rijksweg is een weg die in eigendom, en meestal ook in beheer en onderhoud is bij een rijksinstantie van de landelijke overheid welke zich bezig houdt met verkeer. Nederland Een rijksweg is een weg die in beheer is bij Rijkswaterstaat, onderdeel van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.
Snelwegen zijn veel veiliger, omdat er geen tegenliggers zijn en tussen de buitenste rijbaan en de berm nog een vluchtstrook ligt. Op een N-weg als de N36 is een frontale botsing, bij twee keer 100 kilometer per uur, vrijwel altijd fataal.
Maximumsnelheid autowegen (N-wegen)
Op onze autowegen geldt een maximumsnelheid van 80 of 100 km/h. Een autoweg wordt aangeduid door een blauw bord met een auto. Een N-weg waar 100 km/h gereden mag worden is herkenbaar aan een dubbele doorgetrokken streep met een groene vulling.
N-wegen staat voor niet harder dan 80. Dit is niet een autoweg, noch een autosnelweg. Op de beschikking staat dan vaak 'harder rijden op een andere wegen dan auto(snel)weg. Ook hier geldt dat dit niet met een apart verkeersbord hoeft te worden aangeduid.
Nederland kent anno 2023 38 snelwegen. Deze staan onder toezicht van Rijkswaterstaat. Snelwegen worden ook wel autosnelwegen, autostrades of autobanen genoemd.
Met 241 kilometer is de A7 de langste snelweg van Nederland. Deze weg begint bij knooppunt Zaandam in Noord-Holland, en loopt vervolgens via Hoorn en de Afsluitdijk naar Friesland.
In de spreektaal wordt met een rijksweg vaak een autosnelweg bedoeld, maar zowel A- als N-wegen kunnen rijkswegen zijn terwijl er snelwegen zijn die niet in beheer zijn van Rijkswaterstaat.
Een gebiedsontsluitingsweg (GOW) is in de Nederlandse wegcategorisering een weg met gelijkvloerse kruisingen die is bedoeld om landelijk of stedelijk gebied te ontsluiten.
In Nederland gebeuren de meeste verkeersongelukken op kruispunten en N-wegen, waar de snelheid relatief hoog ligt. Van de dodelijke verkeersongelukken gebeurde 62% op N-wegen. Hier is het dus extra belangrijk om rustig en voorzichtig te rijden.
De regel is om een 'e' te schrijven. Je schrijft een tussen-n als het eerste deel van het woord alleen een meervoud heeft dat op 'en' eindigt. Voorbeelden: Krantenbericht (meervoud: kranten)
Rijkswegen (5 458 km) Provinciale wegen (7 813 km) Bron: Rijkswaterstaat, NWB.
De N staat voor niet-autosnelweg. Het lijkt een wirwar van wegen en dat is het natuurlijk ook maar er zit wel een plan achter. Dit is het eerste Rijks wegenplan uit 1927.
Snelwegen A10 (L) en de A4 (R). Den Haag - De Coentunnel blijft hardnekkig koploper op de lijst van gevaarlijkste wegvakken van Nederland. De noordelijke ingang van de verkeersader op de A10 bij Amsterdam was in 2022, voor de derde keer in vier jaar tijd, het stuk asfalt waar de meeste ongevallen plaatsvonden.
De A38 bij Ridderkerk is namelijk de kortste snelweg van Nederland. De snelweg is slechts 2 km lang!
In de loop der jaren werd het plan geactualiseerd en werd de nummering vaak aangepast. Hierdoor zijn gaten in de nummering ontstaan en zodoende kwam er nooit een A3. Het oorspronkelijke plan, een weg van Amsterdam via Gouda naar Rotterdam, is nooit uitgevoerd.
OUDE EN NIEUWE WEGEN
sommige wegen vertonen een grote continuïteit. de oudste nog bestaande wegen zijn al in de steentijd ontstaan, meer dan vijfduizend jaar geleden. Net als in jutland en Noord- west-duitsland lagen in drenthe en op de Veluwe door- gaande wegen langs rijen prehistorische grafheuvels.
Provinciale wegen hebben over het algemeen de nummers 175 en hoger en kunnen zowel N- als A-wegen zijn. De nummers 1 t/m 174 zijn gereserveerd voor interprovinciale wegen. 175 t/m 399 zijn voor de provinciale wegen.
Alle Nederlandse autosnelwegen worden in de eerste plaats aangegeven met een A-nummer, maar op de trajecten die ook onderdeel zijn van het systeem van Europese wegen wordt daarnaast ook het Europese E-nummer vermeld.
dubbele witte middenstrepen met groene kleur ertussen: 100 kilometer per uur; dubbele witte middenstrepen zonder groene kleur: 80 kilometer per uur; geen middenstreep: 80 kilometer per uur, behalve als er langs de weg een bord staat met 60 kilometer per uur.
Er geldt geen minimumsnelheid voor wegverkeer. Als u te langzaam rijdt kunt u wel het overige verkeer hinderen of in gevaar brengen. U krijgt dan een boete.
50 km/h is de standaard binnen de bebouwde kom. Zoals aangegeven merk je dat aan het plaatsnaambord dat je voorbij rijdt. De rijbaan wordt vaak aangegeven door middel van een onderbroken of doorgetrokken streep tussen jou en de tegenligger.