Denk hierbij aan een het gebruik van een borstel, groene zeep of azijn. De meest milieuvriendelijke, maar ook meest arbeidsintensieve manier om tuintegels te reinigen is een borstel. Maak de tuintegels schoon met een voegenkrabber, water en een stevige, harde borstel.
Verdun het schoonmaakazijn 1 op 1 met water en verspreid het over de groene aanslag op de tuintegels. Dit doe je heel makkelijk zelf met een gieter of spuit. Laat het mengsel een paar dagen intrekken en borstel de terrastegels vervolgens gemakkelijk schoon.
Het voorjaar is hiervoor uiteraard de beste periode. Na de vochtige en koele herfst- en de winterperiode is dit zeker nodig. Er zal wat onkruid tussen de tegels zijn ontstaan, maar dat is vaak niet de grootste ergernis van een tuinbezitter. Dit kun je vrij makkelijk weghalen door een voegenkrabber of een voegenborstel.
Meng 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep in een emmer met 10 liter heet water. Gooi de inhoud van de emmer gelijkmatig over het hele terras en verdeel het met een harde bezem over de tegels. Laat het even inwerken en spoel de tegels af met water. De vieze aanslag is weg!
Je kunt altijd eerst proberen de groene aanslag met alleen heet water schoon te maken. Groene vlekken op de bestrating of groene tegels maak je het beste schoon met groene zeep. Los dit op in een emmer heet water en verdeel het met een bezem over de tegels. Laat het inwerken en spoel het daarna met water weg.
Groene zeep is namelijk biologisch afbreekbaar. Dit betekent dat het milieuvriendelijk is en dat het verantwoord is om de tuintegels hiermee schoon te maken. Het kost helaas wel veel tijd om groene zeep in te boenen op de tegels. Dit omdat dit altijd gedaan dient te worden met een luiwagen of een handborstel.
Doe een beetje groene zeep in een emmer met lauwwarm water en roer dit goed door elkaar. Doe een kleine hoeveelheid van het sopje op een microvezeldoek en wrijf hiermee over de betontegels. Spoel de tegels na met lauwwarm water (niet met een hogedrukspuit!) en droog ze vervolgens af met een schone, droge doek.
Los wat groene zeep in een emmer heet water op. Gebruik niet veel groene zeep, want deze zeep bestaat uit olie en vet en kan daardoor vervelende vlekken achterlaten. Gooi de emmer over de bestrating leeg en verdeel het mengsel met een bezem over het terras. Laat het kort intrekken en schrob daarna alles schoon.
Veeg op een droge en bij voorkeur zonnige dag het terras eerst schoon met een stevige borstel. Verwijder alle vuil en bladeren. Vul een emmer met een water-azijn-oplossing (50/50) en giet het over de vloer. Schrob en laat opdrogen.
Mengsel van warm water, soda en groene zeep
Vooral voor hout is een mengsel van warm of lauw water, soda en groene zeep geschikt om zo de groene aanslag zoveel mogelijk te verwijderen.
Een tip die al lang bestaat is het gebruik van een sopje van warm/lauw water in combinatie met groene zeep (ongeveer 5 eetlepels op 10 liter water). Giet dit over je bestrating en laat het goedje een uur inwerken. Vervolgens boen je met een harde bezem het terras schoon.
Tuintegels schoonmaken doe je regelmatig, zo blijft je terras, tuinpad of oprit mooi en verminder je de kans op onkruid en groene aanslag. Lukt dit niet, dan is het voorjaar het beste moment voor een schoonmaakbeurt.
Als je het terras gaat schoonmaken met azijn mix je eenzelfde hoeveelheid warm water en schoonmaakazijn in een emmer. Bijvoorbeeld één liter azijn en één liter water. Giet het mengsel gelijkmatig over droge tegels en laat het opdrogen. Afhankelijk van hoe zonnig het is duurt dit een paar uur tot een hele dag.
Groene zeep is een natuurlijk product dat geen schade kan aanrichten aan je tuin en tegels. Doordat het vrij van zuren, chloor en ammonia is, heeft groene zeep geen bijtende werking op steen, hout of andere (kwetsbare) materialen. Dus ja, ook een natuurstenen vloer kan je schoonmaken met groene zeep.
Daarnaast is het gebruik van soda een zeer tijdelijke oplossing. Je zult door het gebruik vrijwel zeker van je groene aanslag af zijn, maar deze groene aanslag is vrijwel zeker ook weer snel terug in je tuin. Soda heeft in dit geval maar een relatief kortdurende werking.
Verzamel de volgende materialen: een emmer, water, witte azijn en een schrobber of borstel. Zorg ervoor dat het terras schoon en droog is voordat je begint. Als er water op het terras staat, moet je dit opdrogen voordat je begint.
Ook de herfst is een goede periode voor het schoonmaken van je terras. Hiermee voorkomt u de ophoping van groene aanslag tijdens de wintermaanden, wanneer vocht en kou vaak leiden tot versnelde groei van algen en mos.
Betontegels schoonmaken
Algen houden niet van warm water en dus zullen de meeste tuintegels niet veel meer nodig hebben om schoon te worden. Heb jij een ruwe of robuuste tegels of klinkers? Gebruik dan een groene-aanslag-reiniger , Varistone Beton krachtreiniger voor organische aanslag of een stoomreiniger voor buiten.
Zo goed als alle pannen en potten kun je schoonmaken met baking soda, behalve degenen die gemaakt zijn van aluminium. Terwijl zuiveringszout veilig is voor metalen oppervlakken, kan aluminium er juist door gaan roesten of verkleuren. Bij deze potten en pannen kun je beter even met water en zeep aan de slag.
Veeg je bestrating regelmatig schoon
Letterlijk. Zaadjes vallen in de voegen, en groeien uit tot onkruid. Hoe meer onkruid en mos, hoe meer groene aanslag. Door de bestrating regelmatig te vegen, voorkomt u dat die zaadjes en de groene aanslag zich kunnen hechten.
De beste manier om uw terras schoon te maken met schoonmaakazijn is als het minstens 24 uur niet gaat regenen. Schrob het terras met een 50% azijn – 50% water oplossing en laat het opdrogen. Hierdoor trekt de azijn helemaal in de groene aanslag of het mos.
Gebruiksaanwijzing: meng ¼ liter lauw water in een emmer met ¾ liter huishoudazijn. Dompel een borstel of dweil in de emmer; wring hem niet uit en ga ermee over de tegels. Spoel vervolgens met veel water en droog tot slot de tegels dan met een andere dweil.
Groene zeep, bleekwater, waspoeder, schoonmaakazijn of producten zoals javel en dreft zijn allemaal niet geschikt om vuil als algen en mos te verwijderen. Deze chemische producten zijn niet gemaakt om uw terras te reinigen dus gebruik ze ook niet.
Al 120 jaar hét duurzame schoonmaakmiddel
Driehoek Zeep is ook beter bekend als groene zeep.