Is azijn slecht voor je haar? Misschien vind je het effect van de spoeling zo mooi dat je het wel elke keer wil gebruiken als je je haar wast. Maar azijn kan je haar uitdrogen als je het te vaak gebruikt. Gebruik het gewoon een of twee keer per week om het vuil in je haar te verwijderen en om de glans te herstellen.
Het beste is om de spoelingen te beperken tot maximaal twee maal per week. Zodra je haar is aangepast aan het gebruik van de haarzeep kun je gaan minderen, tot bijvoorbeeld twee keer per maand de appelazijn spoeling gebruiken. Je kunt je azijn spoeling ook nog “opleuken” met het gebruik van kruiden en etherische olie.
Spoelen met natuurazijn of een mengsel van water met azijn geeft volgens ervaringsdeskundigen glans aan het haar. Met appelazijn krijgt het haar ook een mooie glans. Enthousiaste gebruikers zien appelazijn als een natuurlijke conditioner voor het haar!
Appelciderazijn is goed voor de pH van je hoofdhuid en zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten, waardoor je haar minder snel klit en beschadigt, en meer glanst. Het spoelt opgehoopte restanten weg. Restjes zeep, kalk, en ook eventueel residu van haarproducten als wax en synthetische shampoos en conditioners.
Een haarspoeling maken van appelazijn doe je het best met een biologische appelciderazijn zonder sulfiet, die ongepasteuriseerd is en zo nog alle krachtige eigenschappen bevat. Voor hoofdhuid problemen meng je de appelazijn met water in de verhouding max 1:10 en laat je de spoeling minimaal vijf minuten intrekken.
Luizen met azijn bestrijden, gebeurt meestal volgens dit recept: maak het haar eerst nat en wrijf het vervolgens in met azijn. Laat de azijn daarna een aantal uren tot zelfs een nacht intrekken. Spoel het haar uit met water en kam het haar zorgvuldig met een fijne luizenkam volgens de nat-kam-methode.
Je haar regelmatig spoelen kan haaruitval voorkomen. Zoals gezegd verbetert een appelazijn spoeling de bloedcirculatie in de hoofdhuid. Appelazijn stimuleert een betere bloedcirculatie naar de haarzakjes - iets dat essentieel is voor het stimuleren van de haargroei en het voorkomen van haaruitval.
Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water. Is het water in jouw regio zacht (voornamelijk in delen van Friesland en rond de Veluwe), dan is een klein scheutje voldoende. Voor hard water (bijvoorbeeld in Noord-Limburg en het rivierengebied) gebruik je ongeveer een koffiekopje azijn.
Zilvershampoo neutraliseert de gele gloed in je haar. De kleur van de shampoo is paars. Dit is de tegenovergestelde kleur van geel. Het paars neutraliseert dus de gele gloed in het haar waardoor de kleur verheldert.
Er is een verschil tussen biologische azijn en 'fabrieksazijn'. De biologische wordt niet gepasteuriseerd en daardoor kan het zijn dat er zich witte vlokken op het oppervlak vormen. Deze vlokjes zijn onschadelijk en doen niets aan de smaak, maar zien er inderdaad niet echt appetijtelijk uit.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
Waterstofperoxide en azijn kun je best in combinatie met elkaar gebruiken, maar je kunt de twee middeltjes beter niet in dezelfde container of spuitfles gebruiken. Dit veroorzaakt namelijk perazijnzuur, wat giftig kan zijn en de huid, ogen en luchtwegen kan irriteren.
Wat is het verschil tussen schoonmaak azijn en witte azijn? Schoonmaakazijn is ook gewoon azijn, het verschil is dat dit zuurder is doordat het een hoger percentage azijnzuur bevat. Schoonmaakazijn is dus niet voor consumptie bedoeld, maar echt alleen om mee schoon te maken.
In principe is het advies om niet elke dag je haar te wassen, maar 1 à 2 keer per week. Maar hoe vaak je haar wassen goed voor je is, hangt ook af van andere factoren. Sport je veel of ben je op vakantie in een vochtig en warm klimaat? Dan ben je gebaat bij meerdere wasbeurten per week.
Voor mannen geldt dezelfde frequentie als voor vrouwen. Was gemiddeld twee keer per week je haar. Ook is het voor mannen te adviseren om een shampoo en conditioner te gebruiken bij elke wasbeurt. Bij mannen is het alleen beter om een conditioner te gebruiken die ook de hoofdhuid verzorgt en niet alleen het haar.
Het is goed om te beseffen dat elke dag wassen dus slecht kan zijn. Dit omdat tijdens de wasbeurt niet alleen viezigheid wordt weggespoeld, maar ook de bescherming van je hoofdhuid: talg. Talg zorgt ervoor dat je hoofdhuid goed gehydrateerd blijft. Wanneer je het wegwast, produceert je lichaam vaak juist meer talg.
Kleurspoeling
Met een spoeling maak je het haar niet donkerder of lichter, maar je voegt wel pigment toe aan het haar. Zo kun je kiezen voor allerlei kleurnuances, waaronder dus asblond. Deze spoeling zal ongewenste geeltinten (bij blond haar) of oranjetinten (na het verven van donker haar) uit het haar verwijderen.
De gelige of oranje gloed ontstaat doordat de pigmenten in het haar gaan oxideren, dit is een chemische reactie. Dit gebeurt bijvoorbeeld onder invloed van waterstofperoxide dat gebruikt worden om je haar te blonderen.
Zilvershampoo op bruin haar
Zilvershampoo kan ook heel goed voor bruin haar gebruikt worden om warme, gelige tonen te neutraliseren. Wel zal het effect een stuk minder zijn dan wanneer zilvershampoo op licht haar gebruikt wordt.
Hoelang azijn in laten trekken? Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
Azijn is een natuurproduct, waardoor je het prima kunt gebruiken bij het wassen van je kleding en ander textiel. Het zuur is te mild om kleding te beschadigen, maar het is sterk genoeg om de zeepresten en het meeste vuil op te lossen.
Kleding wassen met azijn: kan dat? Ja, je kunt kleding wassen met azijn. Het is een effectief schoonmaakmiddel dat reinigt, kalk verwijdert en bijvoorbeeld bacteriën en schimmels bestrijdt. Bovendien wordt het water 'zachter', door het kalk dat het azijn eruit verwijdert.
Elke dag je haar wassen heeft op zich geen invloed op haaruitval. Het lijkt misschien alsof je meer haar verliest, maar dat komt vooral omdat uitvallende haren tijdens het wassen meer opvallen. Wees wel voorzichtig als je je haar borstelt na het wassen: je haar is namelijk gevoeliger voor beschadiging als het nat is.
Denk dan vooral aan vitamine D, biotine, ijzer en zink. Naast bovengenoemde vitamines en mineralen kan ook eiwit, ook wel proteïne genoemd, helpen tegen haarverlies. Eiwitten bevatten namelijk keratine, waar ook ons haar uit is opgebouwd.