Aanwijzingen dat je computer geïnfecteerd kan zijn
Je ziet - bijvoorbeeld tijdens het surfen op internet - constant pop-ups in beeld waar je niet om gevraagd hebt. Je krijgt vreemde meldingen te zien. Je firewall of virusscanner wordt soms automatisch uitgeschakeld. Je harde schijf is (voor een deel) gewist.
Een Trojaans paard opsporen en verwijderen
Dat kan je doen met behulp van tools als Malware Bytes Anti Malware en een goede virusscanner. Bijvoorbeeld Kaspersky Internet Security of Bitdefender. Scan je systeem grondig met één of beter meerdere van deze scanners om het Trojaanse paard op te sporen.
Controleer de geïnstalleerde programma's
Mensen met een Mac kunnen de Finder gebruiken. Als u iets tegenkomt wat u niet herkent, kan er sprake zijn van een Trojaans paard of van een legitieme download waarmee achter uw rug een extra programma is geïnstalleerd. In beide gevallen is verwijderen raadzaam.
Een Trojaans paard, in het kort trojan genoemd, maskeert zich als een legitiem programma of bestand, zodat het je computer kan binnendringen en kwaadaardige acties uit kan voeren. Hoewel niemand gehackt wil worden, vallen er elk jaar miljoenen mensen ten prooi aan criminelen die trojans op hun apparaten installeren.
Een Trojaans paard is in de computerwereld een functie die verborgen zit in een programma dat door de gebruiker wordt geïnstalleerd. Deze functie kan toegang tot de geïnfecteerde computer verschaffen aan kwaadwillenden en zo schade toebrengen aan de computergegevens of de privacy van de gebruiker.
Een Trojaans paard is een kwaadaardig softwareprogramma dat in andere programma's is verborgen. Het dringt een computer verborgen in een legitiem programma binnen, bijvoorbeeld een schermbeveiliging. Vervolgens plaatst het code in het besturingssysteem waarmee een hacker toegang krijgen tot de geïnfecteerde computer.
Een computervirus is een stukje software dat een computer kan 'infecteren', zichzelf installeert en kopieert naar andere computers, zonder dat de gebruikers dit weten of daarvoor toestemming hebben gegeven. Meestal nestelt het zich in andere computerprogramma's, databestanden of de opstartsector van een harde schijf.
Computervirussen heten zo vanwege hun vermogen om meerdere bestanden op een computer te 'infecteren'. Ze verspreiden zich naar andere computers wanneer geïnfecteerde bestanden worden verzonden via e-mail of door gebruikers worden overgebracht op fysieke media, zoals usb-sticks of (in de beginjaren) diskettes.
Een virus kan zich direct over een netwerk verspreiden, zonder dat je wat aanklikt. Maar malware kan zich ook installeren op bijvoorbeeld je computer of telefoon doordat je een bepaalde website bezoekt, zoals sommige pornosites of sites met gratis mp3-bestanden.
Symptomen van malware dat uw systeem prestaties beinvloeden:
Uw computer loopt vast, blijft hangen of reageert niet meer. Er zijn nieuwe icoontjes op uw bureaublad verschenen die u niet herkend. Uw computer start uit zichzelf opnieuw op (maar is niet opnieuw opgestart door Windows Updates)
Hoe kun je spyware detecteren op een Android-telefoon? Als je in Instellingen kijkt, zie je een instelling waarmee wordt toegestaan apps te downloaden en installeren die niet in de Google Play Store staan. Als dit is ingeschakeld, is dit een teken dat er per ongeluk potentiële spyware is geïnstalleerd.
De oorzaak van een malware infectie.
Een malware infectie kan worden opgelopen bij het surfen op internet met verouderde, niet geüpdatete software. Lekken in windows, internet Explorer, Java en andere software kunnen ervoor zorgen dat uw systeem geïnfecteerd raakt.
De Trojanen kwamen buiten de stad en stonden stomverbaasd rond het paard. Hun ziener Laokoon waarschuwde dat het een list betrof.
Het is belangrijk om aan te merken dat iPhones met het iOS besturingssysteem over het algemeen niet tot nauwelijks vatbaar zijn voor virussen. Wel kun je te maken krijgen met malware. Heb je een Android toestel dan kan deze wel besmet raken met een virus.
Er zijn drie grote antivirusscanners die ook bescherming bieden voor je iPhone: McAfee, AVG en Norton. Allen hebben ze een gratis versie, maar die ondersteunen je iPhone vaak niet goed genoeg. Hieronder lees je de belangrijkste verschillen en kom je erachter welke antivirus het beste is voor jouw iPhone.
Apple devices zijn goed beveiligd tegen cyberaanvallen. Om dit te versterken komt Apple met drie nieuwe mogelijkheden om je extra te beschermen tegen cybercriminelen. Je zult niet snel een virus oplopen op een Mac. Ook iPhone en iPad zijn potdicht als het gaat om software met ingebouwde hacks.
Volgens RTL Nieuws kun je zien of je geïnfecteerd bent door op je telefoon naar de instellingen te gaan. Daar klik je op 'Apps en meldingen' en daarna op 'Alle apps bekijken'. Krijg je op dit scherm geen enkele app te zien? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk door het virus getroffen.