Vaak wordt Leonardo DaVinci genoemd als ontdekker van geluid als geluidssgolven rond 1500. Maar de Romein Seneca wordt ook al genoemd in 100 jaar voor de jaartelling. Of Galilei die enkele geluidseigenschappen ontdekte.
Geluid ontstaat door het trillen van de lucht.
Daardoor ontstaan er kleine veranderingen in de luchtdruk waardoor de lucht begint te trillen. Geluid plant zich voort via geluidsgolven, net zoals water zich voortplant via watergolven. En net als water kan geluid terugkaatsen via een muur of om een boom heen buigen.
De geluidstrillingen die via de oorschelp binnenkomen, worden naar de gehoorgang geleid. In de gehoorgang worden de trillingen versterkt door resonantie. Hierna bereiken de trillingen het trommelvlies, dit is een dun velletje (een membraan) in je oor wat gaat trillen als er geluidstrillingen je oor binnen komen.
Geluid zijn drukveranderingen in de lucht die je kan horen. Deze drukveranderingen zijn in de vorm van golven, met een amplitude en een frequentie. De golfbeweging van een geluidsgolf is in dezelfde richting als waarin de golf zich voortplant, geluid is dus een longitudinale golf.
Dat gaat meetrillen. Uiteindelijk komt de trilling, via botjes bij een zenuw, in onze hersenen aan. Onze hersenen zijn hartstikke slim, ze vertalen de trillingen naar geluid. Sommige mensen kunnen de lucht wel heel goed laten trillen!
Geluid bestaat dus uit bewegende golven van hoge en lage druk. Hoe meer luchtdruk verplaatst wordt, hoe harder het geluid wordt. Dit wordt uitgedrukt in decibel (dB). Het hardste geluid is 194 decibel, dan worden alle luchtmoleculen samengedrukt.
Misofonie betekent letterlijk 'haat tegen geluid'. Bij mensen met Misofonie treden gevoelens van woede en walging op bij het horen van bepaalde, meestal door mensen geproduceerde, geluiden. Vaak betreft het mond- en keelgeluiden als smakken, slikken, ademhalen en kuchen.
Geluid beweegt in golven. Geluidsgolven kun je niet zien, maar ze kunnen wel zichtbaar gemaakt worden of gevoeld. De leerlingen onderzoeken of geluid zich het makkelijkst beweegt door vaste stoffen, vloeistoffen of gassen.
1 Akoestische energie
Akoestische energie of geluid is wat we dagelijks ervaren. Het is in feite trilling van de lucht (geluidsgolven) die door het trommelvlies in het oor wordt omgezet in voor de mens hoorbare geluiden. Wil je dit geluid beperken, dan zal je de geluidsgolven in de lucht moeten afremmen of absorberen.
Geluid kan leiden tot hinder, slaapverstoring, verstoring van de dagelijkse activiteiten en stress. Deze effecten kunnen op hun beurt weer aanleiding geven tot een hogere bloeddruk en verhoogde niveaus van het stresshormoon cortisol, waardoor het risico op hart- en vaatziekten en psychische aandoeningen wordt verhoogd.
Molecuuldichtheid bepaalt snelheid
Geluid reist ook door vloeistoffen en vaste stoffen. Hoe korter de afstand tussen de moleculen in het materiaal, hoe sneller het geluid gaat. Zo gaat geluid in water vier keer zo snel als in lucht.
Licht gaat sneller dan geluid
De lichtsnelheid is ongeveer 300.000 kilometer per seconde. Het licht, de bliksemflits, is dus heel snel bij je. Veel sneller dan het geluid (de donder). Want de snelheid van geluid is ongeveer 330 meter per seconde.
Geluid kan worden geschaard onder de term 'prikkels'. Andere voorbeelden van prikkels zijn geur en smaak.
Algemeen. Het Geluid is een actie die sinds 2007 jaarlijks begint op de eerste maandag van augustus en tot in het najaar is te horen. In 2017 en 2019 was er een extra speelperiode vanaf begin januari. Een soortgelijk spel werd in de jaren zestig en zeventig gespeeld bij de KRO door Kees Schilperoort in Raden maar.
Geluid kun je dus horen én voelen. Leg je vinger maar eens op je keel als je praat. Geluid is lucht die trilt. Als jij praat, brengen de stembanden in je keel de lucht tot trillen.
Dat is de blauwe vinvis, die kan geluiden maken tot wel 180 decibel. De geluiden kunnen zelfs 800 kilometer verder nog worden waargenomen. De blauwe vinvis is niet alleen de winnaar van de hardste geluidencompetitie, het is ook nog eens het grootste dier ter wereld.
Bij blootstelling boven de 85 dB(A) moet een Plan van Aanpak worden gemaakt. Als de grenswaarde van 87 dB(A) wordt overschreden (gemeten in het oor, dus rekening houdend met de gehoorbeschermers), moet er direct voor gezorgd worden dat het geluid onder deze grenswaarde wordt gebracht.
Geluid als communicatiemiddel
Voor de mens is spraak wel het belangrijkste geluid dat we kunnen maken. Door middel van gesproken taal kunnen we met elkaar communiceren en informatie uitwisselen. In contact tussen mensen en in het aangaan en onderhouden van onderlinge relaties speelt spraak een zeer belangrijke rol.
In vloeistoffen en vaste stoffen is de geluidssnelheid meestal hoger. In water bijvoorbeeld plant geluid zich voort met een snelheid van circa 1510 m/s; in hout is dat circa 3300 m/s; in staal circa 5800 m/s. Bij de hardste metalen kan de geluidssnelheid oplopen tot 12.000 m/s.
Geluidsisolatie of akoestische isolatie is het afschermen van een ruimte voor geluid van buitenaf. Soms ook van binnen naar buiten (bijvoorbeeld een discotheek). Bij geluidsisolatie onderscheidt men luchtgeluid en contactgeluid. Bij luchtgeluid verplaatst het geluid zich door de lucht.
Fluisteren bereikt ongeveer 30 dB en een normaal gesprek ligt ongeveer op 60 dB.
Als katten agressief zijn of zich bang, nerveus of bedreigd voelen, zullen ze grommen en blazen. Dit is een waarschuwing dat ze zullen aanvallen. Als uw kat naar u gromt of blaast, dient u het dier alleen te laten omdat de kans groot is dat hij naar u zal uithalen wanneer u hem blijft lastigvallen.
Je zou bijvoorbeeld plafonds kunnen verlagen, isolatieschuim gebruiken of voorzetwanden plaatsen. Maar je kunt dit ook al kleinschalig aanpakken: plak een stuk schuimrubber achter je schilderijen en spiegels en het geluid zal al veel minder weerkaatsen!
Door een combinatie van negatieve factoren (stress, burn-out, overspannenheid, depressie, angst) kan extern geluid systematisch steeds meer een bron van irritatie worden en uiteindelijk leiden tot hyperacusis.