gelijk (bn) : eerlijk, evenredig, gelijkelijk, gelijkgerechtigd, gelijkgesteld, gelijkmatig, gelijkwaardig. adequaat (bn) : gelijkwaardig, gepast, geschikt, juist, overeenkomstig, passend, voldoende.
corresponderend, dergelijk, dezelfde, één, eender, hetzelfde, identiek, overeenkomstig, soortgelijk. gelijk (bn) : eerlijk, evenredig, gelijkelijk, gelijkgerechtigd, gelijkgesteld, gelijkmatig, gelijkwaardig.
elk (vnw) : alle, eenieder, elkeen, ieder, iedereen.
overeenstemmen (ww) : accorderen, concorderen, congrueren, harmoniëren, het eens worden, kloppen, overeenkomen, samenstemmen.
op dezelfde wijze algemeen
Voorbeeld: `Karel heeft daar gevoetbald en Huib eveneens. `
goedkeuring (zn) : aanvaarding, agreatie, akkoord, erkenning, fiat, goedvinden, instemming, overeenstemming, tevredenheid, toelating, toestemming, voldoening, zegen. afspraak (zn) : akkoord, contract, convenant, deal, fiat, overeenkomst, overeenstemming, pact, regeling, schikking, stipulatie, toelating, verplichting.
Elk en ieder zijn synoniemen van elkaar. Je kunt deze woorden door elkaar gebruiken. Alle moderne woordenboeken geven bij elk de betekenis 'ieder' en bij ieder de betekenis 'elk'.
Een neologisme of nieuwvorming is een willekeurig, nieuw woord in een gegeven taal. Meer specifiek verwijst de term naar nieuwe inhoudswoorden.
Eenieder is juist. Eenieder betekent 'iedereen'. De hedendaagse woordenboeken en spellinggidsen nemen het allemaal als één woord op. Het is wat formeel en plechtig - soms wordt het juist daarom voor de grap gebruikt.
Palindroom. Een woord of zin met een symmetrische volgorde van letters, ook wel keerwoord genoemd. Met andere woorden: achterstevoren hetzelfde gelezen. Voorbeelden van palindromische woorden zijn: kok, lepel, level, negen, meetsysteem en parterretrap.
Een palindroom (van het Grieks: πάλιν, "opnieuw" en δρόμος, "(door)lopen"), keerwoord of spiegelwoord is een woord waarin de letters symmetrisch gerangschikt zijn, zodanig dat het woord van achter naar voren gelezen hetzelfde is als van voor naar achter.
gelijktijdig (bn) : simultaan, synchroon, tegelijk, tegelijkertijd.
Dat betekent: Van gelijke waarde zijn. Evenveel waard zijn en evenwaardig zijn. Dezelfde waarde hebben als de ander en ook dezelfde waardering krijgen als de ander.
naamw. Uitspraak: [xəˈlɛik] wat waar of juist is Antoniem: ongelijk het gelijk aan je kant/zijde hebben (het juiste inzicht hebben)gelijk hebben (zeggen wat juist is)iemand in het gelijk stellen (zeggen dat wat ieman...
Bij gelijkwaardigheid hebben mensen dezelfde rechten en krijgen ze gelijke behandeling. In principe zouden alle mensen dit moeten ervaren in hun leven. Verwar gelijkwaardigheid niet met gelijkheid. Gelijkheid van iedereen is onmogelijk en komt de maatschappij ook niet ten goede.
Parafasie betekent zoveel als 'ernaast praten'. Dergelijke parafasieën kunnen voorkomen op woordniveau en op klankniveau. Op woordniveau wordt onderscheid gemaakt tussen betekenisverwante (semantische) parafasieën en niet-betekenisverwante (irrelevante) parafasieën.
Over Van Dale
Mensen begrijpen elkaar en de wereld beter als er geen taalbarrières zijn. Daarom biedt Van Dale je taaloplossingen op elk niveau. Van de bekende 'Dikke' of 'Grote' Van Dale en (online)woordenboeken in verschillende talen, tot taaltrainingen, databestanden en de handige Van Dale-app.
Enkele voorbeelden van (vrij) recente nieuwe woorden die de woordenboeken hebben gehaald, zijn: petrichor, nudging, netflixen. Woorden die (nog) niet in de woordenboeken staan, zijn: wantoerist, ontgaderen, vadervleugel, clexit.
'iedereen' gebruik je voor personen. Het betekent 'alle mensen'. Wanneer je 'iedereen' gebruikt als subject, staat je persoonsvorm in het enkelvoud.
De gezamenlijke betekenis is 'allen'. Bij iedereen gaat het alleen om personen, maar bij allemaal ook om dieren en dingen. Bij allemaal gaat het om een aanspreekvorm, die ietwat buiten het zinsverband valt, aan het begin of het einde van de zin.
Het onbepaald voornaamwoord elk krijgt de vorm elke als het bij een de-woord staat. Bij een het-woord is elk de correcte vorm.
Andere woorden voor gelijkenis zijn analogie, evenbeeld, overeenkomst en parabel.
de overeenstemming
(v.) 1) Akkoord 2) Analogie 3) Compatibiliteit 4) Concordaat 5) Concordantie 6) Consensus 7) Eenheid 8) Eensgezindheid 9) Eenstemmigheid 10) Gelijkenis 11) Gelijkheid 12) Geli...
Vaak zijn er meerdere overleggen nodig om tot een cao-akkoord te komen. Als er een akkoord tussen de vakbond, werkgever en werkgeversorganisatie is, dan spreek je van een principeakkoord. De vakbondsleden geven aan of ze het cao-akkoord steunen. Wordt het akkoord afgewezen, dan volger er nieuwe cao-onderhandelingen.