Desinfecteer materialen, apparaten of verpleegartikelen zoals een postoel wanneer er bloed of ander lichaamsvocht zoals urine of sputum op zit. Als dit niet zo is dan is alleen reinigen voldoende. Desinfecteer als volgt: gebruik chloor 1000 ppm (geen bleekmiddel uit de supermarkt) bij grote oppervlakken.
Doe de po en urinaal mét inhoud in de pospoeler
Reinig de po en urinaal daarom in de pospoeler. Als er geen andere mogelijkheid is, kun je de po of urinaal legen in het toilet. Let er dan wel op dat je handschoenen, een plastic halterschort en een mondneusmasker draagt.
Gebruik bij dagelijkse reiniging van schoon en vuil sanitair een allesreiniger of alkalisch reinigingsmiddel. Voor preventie en verwijderen van kalkaanslag wordt een zuur (ontkalkings)middel gebruikt. (Volg voor de frequentie het advies op van de fabrikant en laat de intensiteit van ruimtegebruik hierin meespelen) (1)
Schuurmiddel. Tegels, voegen, het bad, de douche of de gootsteen: je kunt ze stralend schoonmaken met baking soda. Strooi een eetlepel op een natte spons of doekje en gebruik het om mee schoon te maken.
Niet alleen soda helpt bij het reinigen van de wasmachine, ook een vaatwastablet doet wonderen. Leg twee vaatwastabletten in de lade voor het vloeibaar wasmiddel en zet een kookwas – dit is 90 of 95 graden – aan.
Soda in wasmachine
Je wasmachine schoonmaken met soda is ook mogelijk. Maar let op: te veel soda kan de wasmachine wél beschadigen, dus gebruik maximaal een kopje soda per keer. Laat ook bij deze methode een was draaien op 90/95 graden zonder wasgoed. Kleding kan namelijk beschadigen als je het wast met soda.
Gebruik pospoeler of wegwerpmateriaal
Om overdracht van micro-organismen te voorkomen, gebruik je voor het afvoeren van urine en feces een herbruikbare po of urinaal die in een pospoeler gereinigd en gedesinfecteerd wordt of wegwerpmateriaal dat in een verpulveraar verwerkt wordt.
Urinaal-gebruik
Giet het urinaal voorzichtig leeg in het toilet en voorkom spetteren. Spoel het urinaal om. Voer het urinaal af als afval wanneer de cliënt het urinaal niet meer gebruikt.
Welke schoonmaakmiddelen werken goed tegen urine? Urinegeur kan hardnekkig zijn. Schoonmaakmiddelen die goed werken tegen urine zijn biotex en azijn.
De lever heeft vele functies, waaronder het afbreken van gifstoffen in minder schadelijke bijproducten. Wat de lever doet, is het afbreken van vetoplosbare gifstoffen in een wateroplosbare variant. Hierdoor kunnen stoffen uit het lichaam afgevoerd worden via gal, zweet en urine.
De urinesteen, de harde vorming, kan je echter wel eenvoudig voorkomen. Dat is door tijdig door te spoelen en om de zes maanden eens zoutzuur in je toilet te doen en vervolgens ongeveer 10 min te wachten. Doordat urine niet blijft staan in je toilet, krijgen de kristallen minder kans om te gaan hechten.
Kleding wordt schoner door in het wasverzachterbakje een kopje azijn toe te voegen. Azijn zorgt ervoor dat textiel minder snel geel wordt, het werkt als een wasverzachter en maakt anti-statisch. Tevens neutraliseert azijn dankzij de zure bestanddelen stank.
*Drumroll* Om je apparaat zo lang mogelijk mee te laten gaan én om 'm lekker schoon te krijgen, is het key om je wasmachine één tot twee keer per maand op 90 graden te laten draaien. Zo wordt je hele wasmachine lekker uitgekookt waardoor vuil en restjes zo verdwijnen.
Hoeveel azijn je nodig hebt, hangt af van de hardheid van je water. Hebben jullie eerder zacht water, dan is een klein scheutje al voldoende. Bij hard water mag je rekenen op een kopje. Omdat het dienst doet als vervanger voor wasverzachter, giet je azijn in het vakje voor wasverzachter.
Baking soda is een poeder, schoonmaaksoda zijn kristallen. Lees dus goed de verpakking!
Hardnekkige vlekken verwijderen: Een combinatie van baking soda en azijn geeft een reactie waarmee je hardnekkige vlekken kan verwijderen. Zie ook dit onderzoek. Schep enkele eetlepels baking soda op vlekken op je tapijt of bank. Maak een mengsel van half water en half azijn.
Een keer per week is genoeg als je op jezelf woont of met z'n tweeën. Woon je met meer personen, dan adviseer ik de WC twee keer per week schoon te maken. Ten eerste is dit van belang omdat het toilet vol bacteriën zit. Poep en plas zitten vol bacteriën en daardoor kan een onhygiënische WC een bron van ziektes zijn.
Hoe vaak moet u het toilet schoonmaken? Het toilet is nou eenmaal een plek waar bacteriën zich thuis voelen. Daarom adviseren wij om het toilet één keer per week grondig schoon te maken. Hierbij neemt men niet alleen de wc-bril en de binnenkant mee, maar ook de buitenkant, de spoelknop en de deurklink.
Vanzelfsprekend dweil je vaker als je een hond hebt die regelmatig met modderpoten door het huis springt. Gemiddeld zou je twee keer per week moeten dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden.