Als je inlogt op http://192.168.178.1 dan krijg je op eerste scherm verbonden apparaten te zien, maar je kan ook naar tabblad Verbonden apparaten gaan en daar staat een overzicht over welke apparaten er zijn in je modem, zowel wifi als bekabeld.
In de Google Home-app of de Google Wifi-app kun je zien hoeveel persoonlijke apparaten zijn verbonden met je wifi-netwerk.
WiFi routers hebben meestal niet de mogelijkheid om precies te zien wat iemand op het internet doet. Daarnaast is dit zelfs als je toegang hebt tot het "ruwe verkeer" vaak niet mogelijk. Dit heeft te maken met de technologie, waarbij het verkeer vaak versleuteld is.
Toegang tot je router: Met het IP-adres van je router kun je via je browser inloggen. Voor Ziggo is dat bijvoorbeeld: http://192.168.178.1 en voor KPN: http://192.168.2.254. Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord. Ga naar "Verbonden apparaten": Ga naar de pagina in je router die alle verbonden apparaten laat zien.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
Wat is de impact op uw veiligheid? Gedeelde WiFi is niet zonder gevolgen voor de beveiliging van uw computergegevens: een buurman die verbinding maakt met jouw wifi heeft toegang tot alle bestanden die op het lokale netwerk worden gedeeld.
Via een onbeveiligde wifi-verbinding kunnen hackers ook malware verspreiden. Als in jouw instellingen het delen van bestanden via een netwerk is toegestaan, kan de hacker eenvoudig geïnfecteerde software op je computer installeren. Sommige slimme hackers zijn er zelfs in geslaagd om het verbindingspunt zelf te hacken.
Verbind meer apparaten met je router
Kies voor een router met een krachtige processor om meer apparaten te verbinden. Op middenklasse routers sluit je meer dan 10 apparaten aan. Topklasse routers hebben een krachtige processor, waardoor je meer dan 20 apparaten tegelijk verbindt met wifi.
De modem/router-combinatie weet aan de hand van IP-adressen precies welke apparaten er op het netwerk zijn aangemeld. Surf naar het IP-adres van de router, in veel gevallen is dat http://192.168.1.1 of http://192.168.178.1.
Een verborgen wifinetwerk is een netwerk waarvan de naam niet wordt uitgezonden. Om verbinding met een verborgen netwerk te kunnen maken, moet je de naam van het netwerk, het type draadloze beveiliging en indien nodig de modus, de gebruikersnaam en het wachtwoord weten.
Het simpele antwoord is: hoogstwaarschijnlijk niet, maar technisch gezien absoluut wel. Als jij bij tante of bij kennissen gebruik maakt van hun WiFi met hun medeweten dan is de kans heel erg klein dat deze mensen het kunnen zien, simpel vanwege het feit dat ze daar geen moeite voor (willen) doen.
Werkgevers mogen niet zomaar bijhouden wat werknemers doen, ook niet bij privé-gebruik van internet, e-mail of telefoon. De regels over wat wel en niet mag, en wat de werkgever kan controleren, moeten in een ICT- en internetreglement worden vastgelegd.
Wie je gegevens kan bekijken
Privé: alleen zichtbaar voor jou. Iedereen: zichtbaar voor iedereen. Mensen met wie je communiceert: zichtbaar voor mensen met wie je communiceert, bijvoorbeeld via Chat en gedeelde fotoalbums in Google Foto's. Je organisatie: zichtbaar voor iedereen in je organisatie, zoals werk of school.
Een IP-adres is een uniek adres dat een apparaat op internet of in een lokaal netwerk identificeert. IP staat voor 'Internet Protocol', wat de verzameling regels is voor de indeling van de gegevens die via internet of het lokale netwerk worden verzonden.
Ga naar Mobiel netwerk en blader omlaag. Tik op Persoonlijke hotspot. Je ziet nu de apparaten die verbonden zijn geweest en hoeveel data ze hebben verbruikt.
In principe zijn de adresgegevens die bij het IP-nummer horen alleen bekend bij de internetprovider. Zij zullen deze gegevens nooit zomaar aan iemand geven. Zelfs niet aan de politie. Alleen wanneer er iets strafbaars is gedaan en een officier van justitie opdracht geeft aan de internetprovider, zullen ze dit doen.
Voor 100% zekerheid heb je de hulp van de opsporingsdiensten nodig, met een gerechtelijk bevel kunnen zij via bijvoorbeeld een internet service provider, werkgever of de social media website de persoonsgevens achter een IP-adres opvragen.
128 devices actief verbinden met Ethernet/WiFi zou iedere router aan moeten kunnen. En dan is het afhankelijk van het model/apparaat, en het gedrag van gebruikers/applicaties.
Routers en wifi versterkers verbruiken relatief veel stroom en staan vaak de hele dag aan. Zelfs als je niet aan het internetten bent gebruikt een wifi- router, afhankelijk van het type, zo'n 10 Watt. Heb je ook nog een wifibooster? Dan kan dit sluipverbruik makkelijk oplopen 18 Watt.
Sommige wifi-netwerken zijn nep
Zo kunnen hackers zelf een openbaar wifi-netwerk aanmaken waar iedereen gratis gebruik van kan maken. Vaak heeft zo'n netwerk dan een bekende naam van providers, zoals 'Vodafone', 'Tele2 free wifi' en 'T-Mobile'.
gebruik geen wachtwoord dat voor de hand ligt; geef uw wachtwoord niet aan vreemden; update uw computer regelmatig; installeer een virusscanner.
Kan je internetprovider je geschiedenis zien? Je provider kan je internetverkeer inzien, maar mag dit niet delen of opslaan. Sinds 2015 is de bewaarplicht wet afgeschaft. Hierdoor mogen internetproviders internetgeschiedenis en locatiegegevens niet meer opslaan.