Gemiddeld moeten de nagels twee tot drie keer per jaar geknipt worden. Controleer de nagels van uw kat regelmatig.
Als je kat heel vaak met zijn nagels in meubels, kleedjes etc. blijft hangen of als je kat hoorbaar met de nagels op de vloer tikt tijdens het lopen kan dit erop wijzen dat je kat echt te lange nagels heeft. Deze te lange nagels gaan kromgroeien en uiteindelijk in het leven prikken.
Als je kat helemaal niet meewerkt, kun je de nagels ook door een dierenarts laten knippen. Het knippen van katten nagels kost 10 - 15 euro.
Knip de nagel af in het lichte gedeelte, een paar millimeter van het roze gedeelte af. Bij donker gekleurde nagels is het lastiger te bepalen waar het leven zit. Knip eerst eventueel aanwezige lichte nagels om gevoel te krijgen waar het leven van de nagels bij uw kat zit.
Kattennagels knippen
U kunt als eigenaar heel goed zelf de nagels van uw kat knippen met een speciale nagelschaar voor katten. Soms is het handig als er iemand bij is om uw kat gerust te stellen. Of u kunt de nagels door de dierenarts laten knippen.
Als ze ouder en sterker is, wordt het bijten en krabben pijnlijk. Maar dit speelgedrag dan nog afleren wordt erg moeilijk. Gebruik daarom speeltjes, zoals een hengeltje of een balletje om met je kitten te spelen. Zo leert ze dat je handen alleen bedoeld zijn om haar mee te aaien, te kroelen en op te tillen.
Kattennagels groeien anders dan onze nagels. Onze nagels groeien gewoon door en worden steeds langer, maar bij een kat wordt er elke keer een nieuwe nagel gevormd. Zelfs als een kattennagel niet slijt, komt er gewoon weer een nieuwe nagel.
Katten houden hun nagels kort en scherp door te krabben aan een krabpaal, buitenkatten krabben vaak aan een boom of een stuk hout. Hiermee zetten ze ook meteen hun geuren uit. Door het krabben of bijten aan de nagels zal het buitenste laagje van de nagel als een soort hoesje loskomen.
Kosten. De kosten van een euthanasie hangen af van de grootte van het dier. Bij een kat is het meestal ongeveer €120, bij een grote hond ongeveer €210. De kosten van het crematorium komen daar los bij.
Als de nagels van de kat echt te donker zijn om lichtroze van donkerroze te onderscheiden, kunt u ook wat druk op de nagels uitoefenen. Als hier gevoelszenuwen zitten, zal u kat dat wel aan u laten merken. Mocht u per ongeluk toch in het levende deel knippen, dan gaat dit meestal flink bloeden.
Wanneer nagels knippen kat...
Bij een kitten vanaf ongeveer 8 à 9 weken kun je, als de nagels heel erg scherp zijn, het beste de nageltjes vijlen, maar dan alleen de puntjes. Een kat verzorgt dus zijn nagels eigenlijk zelf, als hij maar de mogelijkheid krijgt om dit te kunnen doen.
Misschien dat ze ergens pijn heeft en wanneer je die plek aanraakt geeft dit een pijnprikkel waardoor ze uithaalt. Als ze dit herhaaldelijk om dezelfde plek doet is het verstandig om het toch even na te laten kijken door de dierenarts. Het kan ook zijn dat ze de aandacht gewoon zat is.
Wanneer je de nagels te kort knipt, knip je in het leven en dat doet pijn. Je kunt het vergelijken met je eigen nagels. Als je je nagels te kort knipt, voelt dat ook heel vervelend. Als je kat lichtgekleurde nagels heeft, kun je zelf vrij goed zien hoe kort je ze kunt knippen.
De meest simpele manier is je kat gewoon aandacht te geven. Geef je kat wat van je tijd met volledige aandacht en aai en krab je kat op zijn of haar favoriete plekjes zoals de kin, achter de oren, de wangen achter de snorharen en de plak waar de staart begint.
Genegenheid tonen
De mooiste en meest waardevolle reden waarom katten mensen likken: de kat wil een grote genegenheid uitdrukken. Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn.
Als een kat je zachtjes in je vingers bijt, is dat ook een teken van liefde. Maar deze vorm van 'bijten' doet geen pijn, het kietelt meer. Katten hangen graag rond in de buurt van mensen die ze leuk vinden. Als je die harige vriend naast je voelt lopen, weet je dat-ie dit alleen maar doet om dichtbij je te zijn.
Liefdesbeetjes. Katten bijten om twee redenen. Een pijnlijke beet geven ze enkel als ze zich bedreigd voelen, maar soms delen ze ook zachte beetjes uit. Die zachte liefdesbeetjes betekenen dat ze je echt super vinden.
De nagels zijn heel belangrijk voor katten, zonder kunnen ze onmogelijk in bomen klimmen, over schuttingen klauteren enzovoorts. De achterpoten en -nagels zijn de drijvende kracht bij het klimmen, de voorpootjes werken als veiligheidsmechanisme.
Spelagressie is een veelvoorkomend gedragsprobleem en ontstaat in de regel tussen de puberteit en de leeftijd van twee jaar. Er is sprake van spelagressie wanneer een kat zijn spelgedrag richt op andere katten of mensen en ze 'ongevraagd' bespringt en/of aanvalt.
Een kattenaanval op je enkels kan pijnlijk zijn. Dit is een natuurlijk spelletje, maar soms speelt seksualiteit ook mee, zelfs bij gecastreerde katers. Katers vallen enkels vaker aan dan poezen. Agressie hoort bij het normale gedrag van katten en komt in allerlei vormen voor.
Een kat zal het liefst op 'strategische' plaatsen krabben. Wanneer hij z'n territorium wil markeren kan dat bijvoorbeeld aan deurposten op ramen, of bij zijn etensplek of kattenbak. Verder krabt een kat graag aan ruwe ondergronden waarmee hij zijn nagels kan verzorgen, denk aan ruw tapijt, meubels, gordijnen en hout.
Voor katten met een lange of halflange vacht is het verstandig om twee tot vier keer per jaar naar een trimsalon te gaan. Daar wordt de vacht geplukt en ontwold. De losse wolhaartjes veroorzaken namelijk klitten als ze tussen de lange haren vast gaan zitten.
Nagelschaartjes koop je online bij Blokker.