Chloor desinfecteert namelijk, wat niet nodig is voor een wc-pot, maar maakt niet schoon en ontkalkt ook niet. Wel kan een middel met chloor handig zijn om schimmel in badkamervoegen te verwijderen.
Je kunt een half kopje soda (zuiveringszout) gebruiken als anti-kalk en- schoonmaakmiddel. Of kies voor een bekertje witte azijn of schoonmaakazijn. Beide kun je in het zeepbakje deponeren of rechtstreeks in de trommel.
Doordrenk een theedoek met karnemelk en leg deze vervolgens op de plek waar de kalkaanslag zit. Laat het een nacht liggen en moet u de aanslag dan eenvoudig kunnen wegspoelen. Om kalkaanslag te verwijderen van badkamertegels kunt u eventueel ook wasverzachter gebruiken.
Voor lichte kalkvlekken is witte azijn erg handig. Zo is het perfect om bijvoorbeeld kalk uit je waterkoker te verwijderen. Voor het gebruik is het belangrijk om eerst gelijke hoeveelheden water en azijn te mengen in een drukspuit.
Bleekmiddel en chloor is heel slecht voor het milieu.
De stof is moeilijk afbreekbaar, nadat je het vieze water door het afvoerputje hebt gegoten. Je luchtwegen vinden het niet prettig om deze schadelijke lucht in te ademenen.
Bleek noemt men in de volksmond ook wel chloor. Bleek is vloeibaar en zit meestal in een (spuit)fles. Bleek is te koop in verschillende samenstellingen. Zo bestaat er dikke bleek, dikbleek, wc-reiniger met (dikke) bleek, bleekspray en (wc-gel met) javel.
Stap voor stap kalkaanslag verwijderen in de badkamer
Meng vier scheppen soda met een schep groene zeep en roer dit goed door. Breng het papje aan op een vochtige schuurspons en maak hiermee de douchewand, tegelwand en kranen schoon. Gebruik voor de voegen een oude tandenborstel! Laat het even intrekken.
Maak uw douchewand schoon met schoonmaakzijn
Schoonmaakazijn is een uitstekend en veilig middel om kalkaanslag te verwijderen. Meng 1 deel azijn met 1 deel water.
Vul hiervoor een plantenspuit met kokend water vermengd met azijn en spuit dit over de kalkvlekken. Na ongeveer een kwartiertje kun je de vlekken simpel afnemen met een doekje en een sopje.
Kalkaanslag verwijderen
Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
Los dan een pakje bakpoeder op in een glas warm water en giet dit mengsel ook in de kom. Beweeg de douchekop door het water heen en weer zodat het opgeloste bakpoeder ook in de kleinste gaatjes kan kruipen. Laat de douchekop een paar uur lang, of beter nog de hele nacht, in de kom liggen zodat het kalk wordt opgelost.
Kalk verwijderen met de stoomreiniger
Als de kalkaanslag nog niet zo dik is, is deze eenvoudig te verwijderen met de stoomreiniger zonder dat er met de hand geboend hoeft te worden. Daarvoor zijn er de puntstraalsproeier en een ronde borstel.
Doe gewoon wat baking soda op een vochtige doek en poetsen maar. Je doucheknop ontkalk je desgewenst ook met baking soda. Neem in dat geval één deel baking soda, vier delen azijn, een plastic tas of zak en iets om de tas of zak mee af te sluiten.
Opgedroogde regendruppels verwijderen met een azijnoplossing
Week een doek in de azijnoplossing en wrijf ermee over het oppervlak dat al is ingespoten. Gebruik daarna eventueel een droge, ruwere doek om de ramen te boenen. Vervolgens veeg je de oplossing weg met een droge doek of trekker.
Maak de douchewand nat met lauwwarm water. Maak een sopje van één deel schoonmaakazijn en één deel water. Breng het aan op de douchewand met een zachte spons of microvezeldoek. Of stop bovenstaand mengsel in een plantenspuit, zodat je het rechtstreeks op de glazen wand kunt spuiten.
Douchewand afdrogen met glasswissers
Allereerst is het belangrijk om na iedere douchebeurt de glazen douchedeuren af te nemen met een glaswisser of een handdoek. Door deze snelle handeling voorkom je dat vuiligheid en kalk zich aan de wanden gaan hechten.
Je kunt natuurazijn gebruiken, al zal schoonmaakazijn iets beter werken tegen kalk. Dit omdat het een stuk zuurder is dan natuurazijn en dat simpelweg effectiever is tegen kalkaanslag. Je kunt de azijn eventueel verdunnen met water. Door het in een plantenspuit te doen, maak je je eigen schoonmaakspray.
Het enige wat je hoeft te doen is een mild sopje maken van warm water met bijvoorbeeld groene zeep. Alle andere schoonmaakmiddelen (met bijvoorbeeld zoutzuur, mierenzuur, azijnzuur of chloorbleek) kunnen namelijk voor beschadigingen zorgen. Met dit sopje kun je vervolgens gemakkelijk jouw koperen kraan schoonmaken.
De scheikundige benaming van baking soda is natriumwaterstofcarbonaat (NaHCO3) en voor gewone soda natriumcarbonaat (Na2CO3). Dit lijkt een minimaal verschil, maar het verschil is wel dusdanig groot! Baking soda is namelijk eetbaar, en soda absoluut niet.
Ook een combinatie van middelen is geen goed idee. Zeker agressieve middelen zoals bleek en chloor maar ook azijn raden wij af. Daarbij lees je ook wel eens dat wasverzachter voor een goed resultaat zorgt, waarschijnlijk ruikt de vloer dan lekker, maar schoon is het zeker niet.
Inademen van chloor tast het luchtwegepitheel aan. De symptomen kunnen gaan van irritatie van de ogen, de neus en de keel, pijn ter hoogte van de bovenste luchtwegen bij ademen, hoesten, kortademigheid, misselijkheid en braken, tot zelfs zeer ernstige verschijnselen zoals cyanose, glottisoedeem en larynxspasmen.
Bleekwater neemt het vuil niet weg. Het lijkt alsof het vuil wordt verwijderd door bleek water, het vuil wordt echter alleen maar gebleekt . Het is dus een hardnekkig misverstand dat bleekwater een schoonmaakmiddel is.
Schoonmaakazijn. Azijn is een uitstekend middel om mee schoon te maken. Het nadeel is dat deze wel een poosje moet intrekken. Giet voor het slapen gaan een flinke scheut in de pot en laat het een nachtje weken. 's Ochtends kunt u met de toiletborstel de aanslag makkelijk verwijderen.
Toilet schoonmaken: het chloor is a big no
Als je agressieve en ongeschikte reinigingsmiddelen gebruikt, kunt je het oppervlak onbedoeld en onherstelbaar beschadigen. Daarom moet je liefst alle producten met het chloor vermijden.