Eet zo weinig mogelijk snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten laten uw bloedsuiker snel stijgen. Snelle koolhydraten zijn zetmeel en suikers. Ze zitten bijvoorbeeld in witbrood, witte pasta, witte rijst, cornflakes, koekjes, gebak, vruchtensap, frisdrank en snacks.
Fruit is een integraal onderdeel van een gezond, evenwichtig dieet [1,2,3]. Als je diabetes hebt, kun je elk soort fruit eten.
Ze leveren weinig koolhydraten. 1 Grote lepel groente levert ongeveer 2 gram koolhydraten. Rauwkost als tomaat, komkommer, sla, geraspte wortel en dergelijke kunt u extra gebruiken.
Positief effect op diabetes, cholesterol en bloeddruk
Komkommersap bevat een hormoon dat nodig is om insuline aan te maken, daarom is de groente gunstig voor diabetespatiënten. De stof sterolen in de komkommer zorgt dan weer voor vermindering van cholesterol.
Het advies om twee porties fruit per dag te ten, geldt ook voor mensen met diabetes. Maar betekent dit ook dat bananen een gezonde keuze zijn? Ja, in principe wel. Volgens het Diabetes Fonds is het niet nodig om bananen, waar veel suiker in zit, te vermijden.
Mensen die regelmatig appels, peren, blauwe bessen en druiven eten verlagen hun risico op diabetes type 2. Niet alleen het soort fruit telt, maar ook de hoeveelheid. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. Tot nu toe was er geen duidelijk verband tussen fruit eten en het risico op diabetes type 2.
Bij mensen met diabetes en een gezond gewicht, lijken magere en halfvolle zuivelproducten geen ander effect te hebben dan volle zuivel. Kies in ieder geval melkproducten (zoals yoghurt en kwark) zonder toegevoegde suikers.
Kies bij pasta, rijst en brood voor de volkorenversie, en voor zilvervliesrijst. Daarin zitten veel vezels, waardoor de bloedsuikerspiegel langzamer en minder stijgt. Peulvruchten als erwten, linzen en bonen zijn gezond. Ook hier zitten vezels in, waardoor je bloedsuiker langzamer stijgt.
Voorbeelden van suikervrije voedingsmiddelen in deze categorie: kip, kalkoen, rundvlees, lam, varkensvlees, zalm, makreel, kabeljauw, mosselen, garnalen, krab, sardientjes.
Ze verminderen ook het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. De vezels in rode paprika helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren, verlagen de bloeddruk en verbeteren de cholesterolwaardes. En omdat rode paprika weinig calorieën en vet bevat, is het ook een geschikt ingrediënt om obesitas te voorkomen.
Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor uw gezondheid. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter: water, thee of koffie zonder suiker. Eet gezond en beweeg veel. Blijf uw medicijnen nemen.
Bij mensen met diabetes kan koffie met cafeïne de bloedsuiker verhogen. Het is nog niet duidelijk of dit voor iedereen geldt en bij welke hoeveelheid cafeïne. Drink daarom uit voorzorg niet meer dan 4 kopjes gefilterde koffie of 2 tot 3 kopjes espresso per dag. Je kunt ook voor cafeïnevrije koffie kiezen.
Dankzij hun lage glycemische index (GI) (39 voor Zespri Green kiwi's en 38 voor Zespri SunGold kiwi's) zijn kiwi's een gezonde keuze voor mensen met een verlaagde tolerantie voor glucose zoals mensen met diabetes type I of II, en insulineresistentie.
Conclusie. Walnoten zijn een gezond product en maken deel uit van een gezond voedingspatroon. Wie gezond eet, heeft minder risico op diabetes type 2. Dat enkel walnoten dit gunstige effect hebben is onwaarschijnlijk.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Kies bijvoorbeeld voor: kaas, smeerkaas, cottage cheese/Hüttenkäse, Zwitserse strooikaas. Of kies voor vleeswaren. Magere soorten hebben hierbij de voorkeur, omdat vette soorten veel verzadigd (ongunstig) vet bevatten.
Neem geen Mars, ontbijtkoek of mueslireep. Dat komt omdat deze producten niet alleen koolhydraten bevatten, maar ook vetten en eiwitten. Vetten en eiwitten vertragen de opname van glucose en dat wil je natuurlijk juist niet bij een hypo!
Het is beter om zo min mogelijk suikerhoudende dranken te nemen, zeker als je diabetes hebt. De hoeveelheid suiker in frisdrank kan je bloedsuiker enorm beïnvloeden. Water kan altijd, evenals thee of koffie zonder suiker.
Fruit zonder suiker? Fruit zonder suiker is bijna niet te vinden. Botanisch gezien is de avocado een vrucht en valt hij onder de fruitsoorten. Een avocado bevat per 100 gram slechts 0,7 gram suiker!
Als je diabetes hebt mag je in principe alles eten, dus ook tussendoortjes. Kies liever voor hapjes met veel vezels en weinig suiker. Daar gaat de bloedsuiker minder snel van omhoog.
Hoe kun je al simpel koolhydraten beperken? Minder koolhydraten eten, kan al best makkelijk. Stel, je eet vijf boterhammen, een flinke avondmaaltijd en een paar tussendoortjes, zoals fruit, een biscuitje of zuivel. Dat is al snel 160-180 gram koolhydraten per dag.