Zodra de straf is opgelegd, is de dader voor zijn verblijf een eigen bijdrage verschuldigd en kan deze worden geïnd.
U heeft geen recht op een uitkering wanneer u in een gevangenis zit. Ook niet als u in een huis van bewaring, een penitentiaire inrichting of een tbs-kliniek zit.
Als je vast komt te zitten dan verstrekt het Ministerie een Detentieverklaring. Met deze verklaring kun je bij jouw vaste lasten aangeven dat je in gevangenschap verkeerd en daardoor niet meer in staat bent jouw vaste lasten of schulden te voldoen.
Het doel van straffen is onder andere vergelding. Verdere doelen zijn: voorkomen dat de dader nog eens in de fout gaat, afschrikken en beschermen van de samenleving.
De zwaarste straf die in Nederland opgelegd kan worden is levenslange gevangenisstraf. Levenslang betekent voor het leven. Aan een levenslang gestrafte kan door de Koning gratie worden verleend.
Een gevangenisstraf van een jaar staat dus niet gelijk aan twaalf maanden. Een dag gevangenisstraf omvat vierentwintig uur.
Gevangenen in Nederland behoren tot de duurste van Europa. Een verblijf van een gedetineerde in een Nederlandse cel kost per dag gemiddeld 202,65 euro. Dat blijkt uit onderzoek door de Raad van Europa.
Nee. Het is een betaling van een geldbedrag 'ter voorkoming van strafvervolging'. De betaling van het geldbedrag door een bedrijf ziet het OM wel degelijk als een vorm van straf. Alleen wanneer een zaak geseponeerd wordt, is er geen sprake van straf.
Celstraf maakt vaak juist crimineel
Het statistische antwoord op die vraag naar de zin van celstraf is in ieder geval niet om vrolijk van te worden. Zeventig procent van alle celgestraften. gaat binnen zes jaar opnieuw in de fout. De celstraf levert bovendien deels op wat het moet voorkomen: (opnieuw) crimineel gedrag.
Een rechter kan voor de zwaarste misdrijven een levenslange gevangenisstraf opleggen. Bijvoorbeeld voor moord of terrorisme. Maar gedetineerden, ook als ze levenslang hebben, krijgen altijd een kans om te laten zien dat zij in staat zijn zich in de maatschappij te begeven. Ze hebben uitzicht om ooit vrij te komen.
Schuldhulpverlening. Voor gratis advies en hulp bij het oplossen van uw schulden gaat u naar uw gemeente. Elke gemeente heeft hiervoor een eigen regeling. De gemeente kan u bijvoorbeeld helpen met een minnelijk akkoord.
Volgens het Nibud is een huishouden in de ideale situatie niet meer dan 50% van het inkomen kwijt aan vaste lasten, afhankelijk van het inkomen en de woonsituatie. Echter zijn de uitgaven aan gas, energie, boodschappen en tanken op dit moment zo hoog dat ruim 70% van het inkomen op gaat aan vaste uitgaven.
Een gedetineerde kan geld ontvangen en overmaken aan eender welke persoon buiten de gevangenis. Financiële transacties tussen gedetineerden zijn echter wegens veiligheidsredenen verboden, tenzij de directeur dit uitzonderlijk toelaat. De gedetineerde kan geld ontvangen via overschrijving, cheque of mandaat.
Het voedselpakket van een gedetineerde bestaat dagelijks uit 6 sneetjes brood met beleg (dit is voor het ontbijt en diner), een warme maaltijd tussen de middag, 250 ml melk en 2 stuks fruit (ongeveer 2053 kcal per persoon per dag). Dit pakket voldoet aan de richtlijnen van het Voedingscentrum.
Ex-gedetineerden raken vaak hun huis, hun werk en hun relatie kwijt, wat de kans op recidive vergroot. Een langere tijd in de gevangenis zorgt ervoor dat je trainingen kunt aanbieden, zoals agressieregulering of arbeidsscholing.
Levenslange gevangenisstraf mag daadwerkelijk levenslang duren.
Een poging tot doodslag is strafbaar met tweederde van de maximale straf (15 jaar) die zou worden opgelegd als de doodslag zou zijn gelukt of voltooid. Op een poging tot doodslag staat daarom 10 jaar gevangenisstraf.
Volgens de nieuwe wet kan de v.i. maximaal twee jaar bedragen en zou die persoon pas na 13 jaar vrijkomen. Dit is een groot verschil ten opzichte van het huidige systeem. Gedetineerden die een gevangenisstraf van meer dan 6 jaar hebben gekregen, krijgen al met de nieuwe wet te maken.
De voorwaardelijke invrijheidstelling geldt voor gevangenisstraffen vanaf 1 jaar. Boven de 1 jaar gaat er 1/3 van de straf af, nadat tenminste 1 jaar van de straf is ondergaan. Bij een gevangenisstraf van 15 maanden, is de v.i. derhalve 1 maand, en moet de veroordeelde 14 maanden gevangenisstraf ondergaan.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
In de gevangenis krijg je een keer in de week een zakje met 100 gram koffie, 100 gram suiker, 10 zakjes thee, en wat boter. Verder krijg je iedere dag een glas melk of karnemelk. Als je geld hebt kun je voor € 2,50 per week ook een koelkastje op je cel krijgen, maar soms zijn er te weinig.
Wat mag u meenemen naar de gevangenis? U hoeft niet veel spullen mee te nemen naar de gevangenis. Toiletartikelen, zoals tandpasta, zeep en handdoeken krijgt u daar. Er zijn voorwerpen die u niet mag meenemen naar de gevangenis.
In Brussel werden vandaag de cijfers over het gevangeniswezen in 2016 van de Raad van Europa gepresenteerd. Blijkt dat criminelen per dag 250 euro kosten, tweehonderdvijftig! De rekenmachine vertelt ons dat dat per jaar ruim 91.000 euro is.
Hechtenis wordt opgelegd bij overtredingen. Gevangenisstraf wordt opgelegd bij misdrijven. Het verschil is dat hechtenis wordt ondergaan in een huis van bewaring, en dat gevangenisstraf wordt ondergaan in een gevangenis.