Wat is gft? Elke dag hebben we afval van groente, fruit en andere etenswaren. Denk aan aardappelschillen, kippenbotjes, restjes en oud brood. Net als uitgebloeide bloemen en tuinafval mag dit in de
Vlees- en visafval kun je het beste bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) gooien en niet op je eigen composthoop omdat het ongedierte aantrekt. Om eventuele stank in je groene bak te voorkomen, kun je er krantenpapier omheen wikkelen voor je het in je groene bak doet.
Gft en etensresten zijn al het natuurlijk afval in uw huishouden. Het meeste daarvan komt uit uw keuken. Dit mag allemaal in de groene container: Alle etensrestjes, gekookt, gebakken of rauw: groente, fruit, vis en graten, vlees en botten, pasta, rijst, brood…
Alle etensresten kunnen in de gft-bak. Dus ook de afgekloven kippenbotjes en visgraten. Ook hier kan weer compost van worden gemaakt.
Voor de thee- en koffieliefhebbers: theezakjes en koffiepads horen niet bij het gft, omdat er vaak plastic in verwerkt is. Ook lucifers, as en kolen uit de barbecue en openhaard en luiers mogen niet in de groene kliko.
Zo kom je van maden af
Giet kokend heet water (met azijn of groene zeep) in de vuilnisbak, wanneer deze net geleegd is. Door het hete water gaan de maden dood. Doe wel de deksel dicht zodat de hitte in de vuilnisbak blijft. Stop wat takjes lavendel in de vuilnisbak.
Van het tuinafval mag je bloemen, planten, bladeren, tuin- en potgrond en takken erin weggooien. Maar niet: kunstmest, grind, grond, klei, steentjes of aardewerk. Let ook op met kattenbakvulling, vogelkooizand en poep of mest van bijvoorbeeld koeien en paarden: dat mag allemaal niet in de gft.
Van groente-, fruit- en tuinafval is het meestal wel bekend, maar wist u dat ook etensresten in de gft-bak of -container mogen? Denk hierbij aan pinda- en notendoppen, brood-, deeg-, rijst- en pastaresten, botjes, visgraten, eierschalen losse theeblaadjes en koffieprut.
Kattenbakvulling hoort na gebruik in de vuilnisbak bij het restafval. Gooi het dus niet in de gft-bak: op de verpakking staat vaak te weinig informatie waardoor je niet zeker weet of de vulling volledig composteerbaar is.
Ongekleurde en onbedrukte papieren servetten, tissues en keukenpapier waarmee je voedsel hebt opgedept (bijvoorbeeld bakvet uit een pan of gemorste saus), mogen bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Sinds 1 januari 2019 mag bijna alle organisch keukenafval in de groene GFT-container. Dat betekent dat niet alleen groenten en fruit, maar ook dierlijke bijproducten zoals vlees- en visresten, vaste zuivelproducten, bereide etenswaren en eierschalen toegelaten zijn in het GFT.
Vanaf 10 januari 2023 mogen alle koffiepads en theezakjes bij het groente- fruit- en tuinafval (gft).
Gft staat voor groente-, fruit- en tuinafval. Vanzelfsprekend kunt u etensresten, vlees en botjes, gemaaid gras, boombladeren en klein snoeiafval in de gft-bak kwijt. Maar sinds 2023 mogen theezakjes, koffiefilters en koffiepads evenveel bij het gft.
Doe wat stro onderin de container, dit voorkomt dat er GFT-afval achterblijft na het legen en het absorbeert eventueel aanwezig vocht. Vul de gft-bak in laagjes: leg op een laag keukenafval een laagje gras, bladeren of ander droog tuinafval.
Koffiedrab, koffiefilters, koffiepads & theezakjes
Koffiedrab en koffiefilters horen bij het GFT+E. Dit is namelijk composteerbaar. Spoel koffiedrab nooit door de gootsteen of het toilet, dit kan namelijk verstoppingen veroorzaken.
Alleen mest van kleine huisdieren mag je weggooien in de container voor het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Honden- en kattenpoep hoort bij het restafval. Honden- en kattenpoep mogen niet in de gft-bak en ook niet op de composthoop thuis, vanwege het risico van het overdragen van dierziektes via de compost.
Oasis is een olieproduct en daardoor slecht biologisch afbreekbaar en milieubelastend. Het mag daarom niet in de GFT-container maar moet in de restafvalcontainer.
Op deze vraag is sinds 1 januari 2023 het antwoord: bij het gft-afval. Het scheiden van koffiepads en theezakjes via het gft-afval levert jaarlijks zo'n 88 miljoen kilo extra compost op.
'In het papier van de Pickwick theezakjes zitten kunststofvezels van polyetheen verwerkt om de zakjes te sealen', zegt Douwe Egberts/Pickwick. Bij verhitting smelt deze kunststof en voilà: de zakjes zitten dicht, zonder nietje. En bovendien zijn ze steviger.
Koffiepads en theezakjes mogen (met label en touwtje) bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Gooi de zakjes en pads niet op je eigen composthoop, daar vergaan ze vaak niet snel genoeg. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak of op je eigen composthoop.
Hou je container zo droog mogelijk. Leg een oude krant of stro onderin de container om te voorkomen dat afvalresten aankoeken op de bodem. Bovenaan kan je ook wat gras leggen om af te dekken. Maden houden van een warme omgeving, de warmte zorgt er ook voor dat insecten zich sneller voortplanten.
Maden houden ook niet van kokend heet water met een scheut azijn of groene zeep. Lavendel bestrijdt de stank, maar ook de maden.
Je gft-bak schoonmaken
Maak de bak regelmatig schoon na het legen. Gebruik kokend water en een scheut azijn of wat allesreiniger of groene zeep. Giet het vuile sop in een emmer, en leeg deze in de gootsteen binnen, niet buiten of op straat.