Paracetamol en aspirine zijn veelgebruikte pijnstillers. Bovendien worden ze door veel mensen geslikt om andere aandoeningen zoals een hartaanval tegen te gaan. De medicijnen werken namelijk bloedverdunnend. Uit het onderzoek blijkt echter dat het regelmatig slikken van deze pijnstillers niet zo'n goed idee is.
Gebruik paracetamol niet langer dan nodig is. Maandenlange inname van paracetamol kan lever- of nierbeschadigingen veroorzaken. Ook kunnen er veranderingen in het bloed ontstaan, zoals een verminderd aantal witte bloedlichaampjes en bloedarmoede.
Bloedverdunners zijn acenocoumarol, acetylsalicylzuur en clopidogrel. Wees voorzichtig met het drinken van alcohol en met het gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers. Heeft u veel last van maagpijn, meld het dan bij uw arts. Acenocoumarol kan bloeduitstortingen veroorzaken.
Slik je bloedverdunnende medicijnen? Pas dan op met pijnstillers. Bij langdurig gebruik (langer dan vier dagen) en in hoge dosering (4g per dag) van paracetamol kan de werking van orale bloedverdunners worden versterkt.
Mag ik andere medicijnen gebruiken als ik een bloedverdunner (cumarine) gebruik? Gebruik geen pijnstillers zoals ibuprofen, naproxen, diclofenac, acetylsalicylzuur (aspirine) of celecoxib. Dit zijn NSAID's of ontstekingsremmers.
De werkzame stof in aspirine is acetylsalicylzuur. Deze stof werkt pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. Daarnaast zorgt aspirine ervoor dat bloed minder makkelijk samenklontert. Acetylsalicylzuur wordt gebruikt als pijnstiller en bloedverdunner.
Heeft u veel last van de pijn, dan is paracetamol het veiligste medicijn. Werkt paracetamol onvoldoende dan kunt u een ontstekingsremmende pijnstiller gebruiken, zoals acetylsalicylzuur. Dit medicijn remt de ontsteking, hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn.
Heeft u een ernstige leverziekte of kan uw lever beschadigd zijn omdat u regelmatig en veel alcohol gebruikt? Dan kunt u beter geen paracetamol gebruiken. Vraag advies aan uw apotheker welke pijnstiller wel geschikt voor u is.
Trombocytenaggregatieremmers, ook wel plaatjesremmers. Dit worden in de volksmond ook wel de 'lichte' bloedverdunners genoemd. Deze tabletten zorgen ervoor dat de bloedplaatjes, die een rol hebben in de stolling van het bloed, minder snel samenkleven.
Regelmatig paracetamolgebruik verhoogt bloeddruk en daarmee CV-risico. Een regelmatige dagelijkse inname van 4 gram paracetamol per dag verhoogt de systolische bloeddruk met zo'n 5 mm HG bij personen met hypertensie. Dit gaat tevens gepaard met een toename van het cardiovasculaire (CV-) risico.
Ibuprofen kan een aantal bijwerkingen veroorzaken. De bekendste en meest voorkomende zijn maagklachten en – gek genoeg – hoofdpijn. Ook werkt ibuprofen bloedverdunnend, waardoor er minder snel een korstje ontstaat als je een wondje hebt.
Werking. Aspirine is een zogenaamde "bloedverdunner". Zij verhindert de vorming van bloedklonters door de hechting tussen de bloedplaatjes af te remmen. Aspirine heeft daarnaast ook een pijnstillende en koorstwerende werking en wordt vaak in het dagelijkse leven gebruikt voor deze indicatie.
Groene thee kan interageren met bloedverdunnende medicatie en ze net meer (bij aspirine) of minder (bij warfarine) (6) effectief maken.
Gebruik geen ontstekingsremmers, zoals ibuprofen en diclofenac. Deze middelen kunnen het hartfalen erger maken. Paracetamol mag wel. Werkt paracetamol niet goed genoeg, overleg dan met je arts.
Het risico op kanker is heel klein. Zelfs als u uw hele leven elke dag het maximale aantal tabletten zou slikken. Paracetamol is ook veiliger dan andere pijnstillers. Andere pijnstillers, zoals ibuprofen en naproxen, geven vaak meer kans op ernstige bijwerkingen, bijvoorbeeld maagbloedingen.
Hoeveel paracetamol (vanaf 18 jaar)
Soms is 1 pil van 500 milligram paracetamol al genoeg. Heeft u veel pijn, neem dan direct 2 pillen van 500 milligram tegelijk. Komt de pijn terug, neem de pijnstiller dan op vaste tijden. Zo voorkomt u dat de pijn terugkomt.
Welk fruit mag niet met bloedverdunners? Stoffen in grapefruit(sap) vertragen de afbraak van het medicijn of houden deze tijdelijk tegen. Hierdoor krijgt u meer van het medicijn in uw lichaam. Dat zorgt voor een grotere kans op bijwerkingen.
Een van de voedingsstoffen die wel in verband wordt gebracht met bloedstolling is vitamine K. Vitamine K werkt het effect van antistollingsmiddelen tegen zodat het bloed dus dikker wordt. Het lichaam heeft maar kleine hoeveelheden vitamine K nodig om goed te werken, en dit wordt uit de voeding gehaald.
Diclofenac kan de werking van de bloedverdunner marcoumar versterken. Hierdoor is er een grotere kans op het optreden van bloedingen. Vertel de trombosedienst dat u diclofenac gebruikt of heeft gebruikt. Zij zullen dan de doseringen van de marcoumar hierop aanpassen.
Paracetamol heeft geen effect bij kankerpijn en werkt minder goed dan andere pijnstillers bij migraine en bij acute pijn na een operatie.
Samenvatting. Veel patiënten melden een gunstig effect van niet-opioïde analgetica, zoals paracetamol en NSAID's, op hun slaappatroon.
In verpleeghuizen adviseer ik meestal de lagere dosering: normaal is de maximale dagelijkse dosis 4 gram, ik adviseer dan 1,5 tot 2,5 gram per dag, afhankelijk van het aantal aanwezige risicofactoren en de duur van de behandeling.
Ibuprofen stilt pijn, remt ontstekingen en verlaagt koorts. Paracetamol doet hetzelfde, maar werkt niet ontstekingsremmend.
U kunt de tabletten innemen met een half glas water. U mag de tabletten ook oplossen in een half glas water en vervolgens innemen. De werking van de paracetamol tabletten is na een half uur merkbaar en duurt ongeveer vier tot zes uur. Neem de tabletten om de vier tot zes uur in.
De veiligste (met de minste bijwerkingen) pijnstiller is paracetamol. Paracetamol vermindert lichte en matige pijn en verlaagt koorts, maar werkt niet ontstekingsremmend. Paracetamol geeft weinig maag- of darmbezwaren.