Stop je hoofdkussen opnieuw in de wasmachine (60°C) en voeg 1 dopje wasmiddel, 3/4 dopje bicarbonaat en 1/2 dopje schoonmaakazijn toe. Laat het daarna buiten drogen. Succes verzekerd!
Om de gele vlekken te verwijderen uit je kussen kun je het volgende doen. Meng drie kopjes warm water met één kopje vloeibaar vaatwasmiddel, driekwart kopje schoonmaak soda, een half kopje witte azijn en een normale dosis van je standaard wasmiddel. Was daarna je kussen in de wasmachine met het zelfgemaakte mengsel.
Om de kans te vergroten dat de vlekken daadwerkelijk zijn opgelost nadat de wasbeurt klaar is, wast u de kussens in een combinatie van 3 kopjes warm water, 1 kopje vloeibaar vaatwasmiddel, ongeveer een half kopje soda, een half kopje natuurazijn en een normale dosis wasmiddel.
Gebruik een zacht wasmiddel dat geschikt is voor wol (of speciaal voor hoofdkussens en stel de wasmachine in op 60 graden. Na het eerste wasprogramma zet je de wasmachine nog een keer op spoelen, zo weet je zeker dat al het wasmiddel uit het kussen is gespoeld. Doe dit ook met het centrifugeren.
JA! Donzen en synthetische hoofdkussens kunnen gewoon in de wasmachine. Haal de kussenslopen en eventuele kussenhoezen er vanaf en stop dan 2 à 3 kussens tegelijk in de wasmachine. De wasmachine is dan beter in balans en de kussens worden minder heen en weer geslingerd.
Wat heel veel mensen niet weten, is dat de gemiddelde levensduur van een kussen tussen de 2 à 3 jaar ligt. Een stuk korter dan bijvoorbeeld de levensduur van een matras of dekbed. Veel mensen hebben geen idee van deze korte levensduur. Vanuit hygiënisch oogpunt raden we je zeker aan om je kussen na 3 jaar te vervangen.
Het beste is om je kussensloop twee tot drie keer per week te verschonen. Zo voorkom je dat je kussen vol komt te zitten met viezigheid waar je vervolgens natuurlijk met je gezicht tegen aan ligt. Slaap je in eentje en was je je haar elke dag? Dan kan je het ook uitstellen tot één keer per week.
Voeg aan een volle wastrommel naast de helft van je gebruikelijke wasmiddel ook 3 eetlepels baksoda toe. Dit zorgt ervoor dat lastige vlekken en nare geurtjes sneller verdwijnen en je was extra zacht uit de wasbeurt tevoorschijn komt.
Glansspoelmiddel! Dit middeltje voor de vaatwasser laat niet alleen je glazen stralen, maar verwijdert ook de gele zweetvlekken uit je beddengoed. Geen glansspoelmiddel in huis? Dan werkt blanke azijn ook super goed.
Maak een sopje van water en soda. Wrijf de soda even goed over de gele vlekken heen, zodat het goed in kan trekken. Laat dit een uurtje zo staan. Vervolgens kun je het kledingstuk gewoon in de wasmachine doen, en de gele vlekken zijn verdwenen.
Waarom wordt het beddengoed geel? Het wordt veroorzaakt door zweet en vet dat door het menselijk lichaam wordt afgescheiden. Wanneer deze stoffen zeer diep in de stof doordringen, wordt deze uiteindelijk geel. Het komt ook voor dat witte stoffen een grijze kleur krijgen.
De gele vlekken ontstaan doordat het zweet zich mengt met anti-transpirant of deodorant. In anti-transparant en deodorant zit vaak aluminium. Aluminium reageert op het zout in het zweet en zorgt voor de kenmerkende gele zweetplekken. Gele vlekken op witte kleding vallen snel op.
Tip. Dekbedden, slaapzakken en kussens (met synthetische, katoenen, hennep, wollen of tencel vulling) zijn niet recyclebaar. Daarom horen ze bij het restafval.
Matras schoonmaken met baking soda
Strooi een ruime hoeveelheid soda over je matras en borstel de soda vervolgens in het materiaal. Laat dit een paar uur intrekken. Met behulp van een stofzuiger zuig je alle soda weer van je matras. Yes!
Urinevlekken uit het matras verwijderen
Met behulp van witte natuurazijn of schoonmaakazijn is dit te verwijderen. Bevochtig een katoenen doek met water en azijn, dep op de vlek en laten drogen. Azijn heeft een neutraliserende werking, dus ook goed tegen de geur. Of gebruik schoonmaakazijn met een geurtje.
Met baking soda zijn al je witte sokken straks weer net zo wit als toen je ze kocht. Voeg een paar eetlepels toe aan je wasmiddel en je was is weer zo goed als nieuw. Je kan ook vlekken aanstippen: wrijf de baking soda goed in en laat het een uurtje liggen. Hierna was je het weer in de wasmachine.
Een wasmachine reinigen met vaatwastabletten voorkomt vetluis, waardoor de wasmachine geen vieze geur afgeeft. Voor het schoonmaken van de wasmachine stop je 2 vaatwastabletten in het zeepbakje en draait u een wasprogramma op 90 of 95 graden. Het vaatwastablet zorgt ervoor dat de wasmachine van binnen schoon wordt.
Wil je je kussen lekker schoon en fris houden, dan moet je voor extra bescherming een molton kussensloop oftewel een kussenbeschermer om het hoofdkussen doen, en daarna pas je kussensloop. Dat dient namelijk meerdere doelen!
Niet ieder kussen kan gewassen worden. Kussens gevuld met wol kunnen meestal niet zelf gewassen worden. Kussens gevuld met dons of met veren kun je vaak wel zelf wassen. Het is ontzettend lastig om deze kussens goed droog te krijgen (ze kunnen gaan stinken).
Over het algemeen heeft jouw hoofdkussen een levensduur van 2 à 3 jaar. De levensduur van een hoofdkussen is veel korter dan dat van een dekbed bijvoorbeeld, omdat je elke avond met jouw hoofd op het kussen ligt en deze dus meer gewicht - gemiddeld zo'n 7 kg - moet dragen.
Hou bij de keuze van je hoofdkussen rekening met de hardheid van je matras. Als je lekker wegzakt in je matras heb je ook een minder stevig hoofdkussen nodig. Bij een harder matras dus ook een steviger hoofdkussen. Bij een matras met een schouderzone, zakken je schouders iets verder in het matras.
Het beste kussen voor een zijslaper is het boxkussen, omdat een boxkussen een hoge opstaande rand heeft. Deze opstaande rand zorgt ervoor dat de ruimte tussen je hoofd en schouder optimaal opgevuld wordt, waardoor je pijn in je nek, schouders en rug voorkomt.
Slaaphouding: Bent u een buik-, zij- of rugslaper? Buikslapers slapen op lage kussens die goed inveren. Zijslapers slapen juist op hoge en harde kussens. Rugslapers geven veelal de voorkeur aan een gemiddeld hoog en hard kussen waarbij de hoogte van het kussen afhankelijk is van de kromming van de rug.