De snelheidsindex van een band wordt op de zijkant ervan vermeld, na het draagvermogen. In dit voorbeeld is de snelheidsindex W, wat betekent dat de band wettelijk is goedgekeurd voor snelheden tot 270 km/h.
En de snelheidsindex? De snelheidsindex van een band wordt aangeduid door de laatste letter van de maat: 205 55 R16 91W. Deze lettercode geeft de theoretische maximumsnelheid van de band aan.
De cijferreeks op de autoband ziet eruit als een onsamenhangend allegaartje, maar hebben een duidelijke betekenis. De eerste drie getallen geven de breedte van de band aan. Het tweede getal staat voor de verhouding tussen de breedte en de wanghoogte van de band. De letter daaropvolgend staat voor het bandtype.
H = Snelheidssymbool
Een voorbeeld: een band met snelheidssymbool H is ontwikkeld voor snelheden tot 210 km/h. Ook als u bijvoorbeeld nooit sneller rijdt dan 130 km/h, is het belangrijk dat u op banden met het juiste snelheidssymbool rijdt.
Voorbeeld: 91 V
Het snelheidssymbool van de band (in ons voorbeeld: V) is een code die overeenkomt met de maximumsnelheid waarbij een band de maximale belasting kan dragen.
Sommige banden hebben de markering XL. Dit staat voor “Extra Load”. Dit betekent eenvoudigweg dat de band is versterkt zodat deze zwaardere belastingen kan dragen dan standaard banden in dezelfde afmeting. Dit type band wordt meestal gebruikt voor zwaardere voertuigen zoals SUV's.
De eerste drie cijfers geven de breedte van je autoband aan, in millimeters. De cijfers na de “/” geven de hoogte van je band aan. De R staat voor Radiaal. Het cijfer 16 geeft de diameter van je velgen aan in inches.
De C staat trouwens niet voor Caravan maar voor Commercial. Deze banden kunnen beter tegen een stootje dan gewone autobanden en zijn bijvoorbeeld beter bestand tegen stoepranden, oneffenheden in het wegdek, grind, stenen etc.
3) WIEL DIAMETER
De "Z" van "ZR" is een aanduiding voor de snelheid en wil zeggen dat deze band meer dan 240km/u mag rijden. De "R" van "ZR" staat voor de constructie en is in dit geval Radiaal. De vermelding "M/C" staat voor Motorfiets.
Waar zijn MO banden aan te herkennen? Mercedes Original banden zijn te herkennen aan de MO codering op de zijkant van de band. Mercedes-Benz kent drie verschillende coderingen, namelijk; MO, MO1 en MOE. Een MO band is speciaal ontworpen door Mercedes-Benz, maar kan ook op andere voertuigen gemonteerd worden.
Als er op het bandenlabel van de band de letter 'B' dik gedrukt staat dan is deze band tot 3 decibel stiller dan een band waarop de letter 'C' dik gedrukt staat.
200 km/h, maar er is gekozen om dit door middel van een letter aan te geven : Stel uw bandenmaat is 195/65 R 15 91V, dan betekent dit: V = Indexsymbool voor de maximale snelheid van een band.
91 komt overeen met een draagvermogen van 615 kg. snelheidsymbool. Dit geeft de maximale snelheid van een band aan. H staat voor 210 km/h.
Welke banden passen onder mijn auto? U vindt de bandenmaat aan de zijkant van uw huidige banden. Onder het profiel van de banden, aan de zijkant, vindt u een combinatie van letters en cijfers. Bijvoorbeeld 225/40 R18.
Neem hiervoor het totaalgewicht van je auto –bijvoorbeeld 1500 kilo – en deel dit door 4 (banden). Je komt dan op 375 kilo uit. Aan de hand van de tabel zie je dat de loadindex minimaal 74 moet zijn. Je heb dit nu berekend met het gewicht van de auto, dus zonder extra bagage.
Je band mag dan maximaal 670 kilo dragen. Vier banden met een loadindex van 94 kunnen dus maximaal 4 x 670 kilo dragen. Je auto inclusief bagage mogen dan niet meer wegen dan 2680 kilo. Voor echte zwaarbeladen wagens zoals bijvoorbeeld caravans of bestelwagens zijn er versterkte banden die meer gewicht kunnen dragen.
Banden met een E-keurmerk voldoen aan de Europese veiligheidsnormen. Je vindt het keurmerk op de zijkant van de band (zie foto). Hebben jouw banden de code 'E4'? Dan zijn deze banden in Nederland gekeurd door de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer).
Op de wang (zijkant) van de band staat tevens ook het snelheidssymbool, die staat voor de maximale snelheid die met de band kan worden gereden. Op de band staat bijvoorbeeld “91T”, de letter T is het snelheidssymbool en staat in dit geval voor een maximale snelheid van 190 km/h.
Hoogte. De wanghoogte van de band wordt door dit cijfer aangegeven. Het cijfer staat voor de verhouding in % tussen de breedte en de hoogte van de autoband. De hoogte is de maat, zoals je die kunt meten vanaf de velgrand tot het loopvlak.
De maten van een autoband zijn altijd op de zijkant van de band zelf te vinden. Bekijk dus één van je huidige autobanden om de juiste maat te checken. De maat van de band begint met een getal van 3 cijfers, vervolgens nog 2 cijfers en de zogenoemde R 2 cijfers.
Een zomerband moet volgens de wet minimaal 1,6 mm profiel hebben. Autobanden hebben daarvoor op verschillende plaatsen in het profiel randjes zitten van de hoogte. Die kun je gemakkelijk zien. Als die gelijk staan met het loopvlak, dan moet de band echt worden vervangen!
Als je een andere bandenmaat onder je auto zet, dan moet de snelheidsindicatie minimaal diezelfde snelheid hebben. Hoger mag wel, lager niet. Alleen met winterbanden kan dat wel.
De Franse maataanduiding (bv. 700 x 35C) geeft ongeveer de buitendiameter (700 mm) en de bandbreedte (35 mm) aan. De letter aan het eind verwijst naar de binnendiameter van de band. De C staat in dit geval voor 622 mm.
Ondanks u met de bandbreedte binnen dit bepaald bereik dient te blijven, mag de hoogte van de band maximaal 2 procent afwijken van de originele fabrieksmaat. Varieert de hoogte en dus de wielomtrek met meer dan 2 procent dan zal dit een negatieve uitwerking hebben op de rijprestaties en op de kwaliteit van uw auto.
Voor de banden van een 'gewone personenauto' is de aanbevolen luchtdruk vaak tussen de 2.0 en 2.5 bar, afhankelijk van de belasting van uw auto. De exacte druk is afhankelijk van het type en model auto.