Zomerverwachting 2023: warm, zonnig en eerste helft vaak droog. De meteorologische zomer van 2023, die vandaag begint, wordt volgens Weer.nl warm en zonnig.
Met de langste dag in zicht vindt de zomer meer en meer zijn spoor. Tot nu toe is het voornamelijk droog en zonnig geweest met een vaak noordelijke tot noordoostelijke wind, vanaf zondag lijken eindelijk ook buien zich tot over onze omgeving te kunnen uitbreiden.
Je leest het in deze maandverwachting voor juli 2023. Juli start met Hollands zomerweer, vergelijkbaar met wat we deze laatste week van juni zien. De temperatuur ligt op een normaal niveau, met grofweg maxima van 20-25 graden. Daarmee is het heerlijk weer om buiten te zijn.
Met een gemiddelde temperatuur van 19,4 graden tegen 16,2 graden normaal komt juni 2023 niet alleen op een eerste plaats op de ranglijst van warmste junimaanden sinds 1901 uit, maar was de eerste zomermaand zelfs de warmste sinds de historische waarnemingen in ons land in 1706.
De temperatuur steeg, met morgen mee, op dertien dagen tot boven 20 graden. Normaal komt het in de lente in De Bilt tot vijftien warme dagen. Op elf nachten kwam het tot vorst tegen twaalf normaal. De laagste temperatuur in De Bilt werd gemeten op 1 maart.
Verwachting van de zomer 2023
1 april 2023 kwam ECMWF met een nieuwe voorspelling voor de zomer van 2023. In deze weersvoorspelling staan meerdere keren temperaturen boven de 30 graden met veel kans op zon en lange periodes van hitte. Ook de Amerikaanse weerdienst NOAA voorspelt een hete zomer in 2023.
Ondanks enkele sneeuwsituaties en een relatief koud begin van de winter, eindigt de winter van 2022-2023 veel zachter dan normaal. Daarmee is het de 10e zachte winter op rij, een verscherping van het record dat vorig jaar werd gezet.
El Niño is eigenlijk niets anders dan een periodieke opwarming van oceaanwater langs de evenaar in de oostelijke Stille Oceaan. En het is een behoorlijke opwarming: soms is het water aan het oppervlak tijdens El Niño tot wel drie graden Celsius warmer dan normaal. Dit heeft grote gevolgen voor het weer wereldwijd.
Uiteindelijk wordt het 27 graden warm. Na de middag verschijnen er enkele wolkenvelden, er waait een zwakke tot matige noordenwind. De komende dagen wordt het opnieuw warmer. Zaterdag is het uitgesproken zonnig met amper bewolking bij 29 graden.
Vandaag (zaterdag) is het zonnig en zeer warm bij dagtemperaturen tot 29 graden. Na de middag ontstaan er meerdere stapelwolken die zeer lokaal uitgroeien tot een enkele regen of onweersbui. De regenkansen zijn klein. De wind waait zwak uit veranderlijke richtingen.
Gemiddeld weer in Nederland in augustus 2023
Het weer in augustus in Nederland is minimaal 16°C en maximaal 21°C. Het is de perfecte temperatuur om Nederland te ontdekken zonder het te warm of te koud te hebben. Je kunt in augustus ongeveer 3 tot 8 dagen regen verwachten in Nederland.
Percentage afwijking temperatuur voor maart tot mei 2023
Voor de periode van maart tot april zien we voor een groot deel van Europa, met uitzondering van Portugal een procentueel hogere kans op temperaturen boven normaal. Merk de gebieden op ten oosten van Denemarken en de regio rond de Zwarte Zee.
Het gaat in de zomer vaak om korte en felle buien, want het regent slechts 5% van de tijd. En met droog weer is het dan al snel lekker buiten. De normale Nederlandse zomer is dus eigenlijk heel aangenaam, waarbij je regelmatig naar het strand of een meer toe kan, maar het ook vaak aangenaam is om lekker actief te zijn.
Warme zomer en langetermijnvoorspellingen
Volgens de meteorologen is de aarde in de ban van een “warme anomalie”. Een periode waarin het warmer is dan gewoonlijk. Deze periode duurt zeker tot 2022. Volgens de onderzoekers is de kans op een hete zomer in 2022 ruim 70%.
Warmer en droger dan normaal
Tijdens de zomer worden eerst neutrale omstandigheden verwacht, maar is het ook steeds waarschijnlijker dat het warme broertje El Niño van La Niña op gang komt. Dat is een warme zeestroom in het eerdergenoemde gebied.
Het is zonnig, er is amper bewolking bij dagtemperaturen tot 23 graden. Aan zee blijft het door de hardnekkige noordoostenwind frisser bij 14 tot 16 graden.
De temperaturen moeten wel naar omlaag, het kwik stijgt tot 23 graden en er waait een matige westenwind. Vanavond en vannacht blijft het droog en licht bewolkt bij minima tussen 10 en 13 graden. Dinsdag en woensdag is het wisselend bewolkt met nog altijd voldoende zonneschijn bij temperaturen tussen 23 en 25 graden.
Wanneer El Niño dusdanig sterk is dat we er in Europa iets van merken, dan zullen dat waarschijnlijk geen extreme weersomstandigheden zijn. We kunnen bijvoorbeeld te maken krijgen met een natter najaar in Spanje en Portugal. Nederland zal misschien in het voorjaar een nattere periode ervaren.
Bij een La Niña zijn de zeewatertemperaturen in een deel van de Stille Oceaan nabij de evenaar lager dan gemiddeld. Door een sterkere passaatwind komt meer koud water uit de diepe oceaan aan de oppervlakte. La Niña is de tegenhanger van El Niño.
El Niño ontwikkelt zich vaak in de lente (voor het Noordelijk Halfrond), komt elke drie tot vijf jaar voor en duurt gemiddeld zo'n negen tot twaalf maanden. La Niña komt veel onregelmatiger voor en kan wel een tot drie jaar duren.
Voor de kleuren voor herfst/winter 2023-2024 betekent dit een basis neutraliteit waarbij de nadruk ligt op de nuances en veelzijdigheid van grijs: rustige of imponerende grijstinten, met verschillende nuances; groene, warme, metaalachtige matte grijzen; diepe of lichte grijzen.
Na een recordwarme start en een koudere periode met regelmatig sneeuw, eindigt januari 2023 met een gemiddelde temperatuur van 5,8 graden tegen 3,6 graden normaal veel te zacht.
De winter van 2022 lijkt in de westelijke helft van Europa, en dus ook in Nederland, een duidelijk koudere dan normale en vrij droge winter te worden, met vooral in de tweede helft van de winter mogelijk langdurig winterweer.