Een reden kan zijn dat Italianen nu eenmaal, al eeuwenlang, veel meer met hun persoonlijke verzorging bezig zijn dan de rest van Europa. Een bidet is nou eenmaal hygiënischer en beter voor je dan wc-papier: Italiaanse maagdokters hebben relatief minder patiënten met urineweginfecties.
Zuid-Europa: niet doorspoelen!
Je kent het vast van je vakantie naar Frankrijk of Spanje: je wc-papier mag niet in de pot verdwijnen, maar moet weggegooid in een aparte bak. Blech! Toch wordt het onfrisser als je het papier wél doortrekt.
Niet heel Frankrijk staat vol met deze toiletten. Je komt ze voornamelijk tegen in openbare toiletten omdat het goedkoper is en veel gemakkelijker te onderhouden en schoon te maken. Een Frans toilet is ook hygiënischer omdat je niet met je billen op een vieze bril hoeft te zitten.
Van mensen die hiermee nog niet bekend zijn krijgen we vaak de vraag: "Waarom mogen wij ons wc papiertje niet gewoon doorspoelen, dat is toch onhygiënisch?" De reden dat je het toiletpapier in Griekenland in een prullenbak moet deponeren is dat de rioolbuizen in heel Griekenland erg smal zijn.
Hygiënisch. Vreemd genoeg zijn dus de bidets heel gebruikelijk in Zuid-Europese landen zoals Spanje maar zie je ze in Noord-Europese landen zoals Nederland nauwelijks. En dat is vreemd want het is eigenlijk de meest hygiënische manier om het onderlichaam schoon te maken.
Je kunt op twee manieren plaatsnemen op het bidet. Je kunt je met je gezicht richten naar de kraan toe of van de kraan af. Sommige bidets hebben ook een ladydouche. Als je hier gebruik van wilt maken, ga je zitten met je gezicht naar de kraan toe.
In het Standaardnederlands zijn toilet en wc beide correct. Het maakt dus weinig verschil welk woord je gebruikt. Het berust namelijk niet op taalkundige, maar sociale normen. De ongeschreven regel luidt dus: zolang je je dus prettig voelt bij het woord dat je gebruikt, kan het niet fout zijn.
Het schijnt dat de Chinezen in de zesde eeuw na Christus voor het eerst papier gebruiken om hun achterwerk af te vegen. De oude Romeinen gebruikten een spons op een stok voor collectief gebruik. De voorloper van het moderne toiletpapier is voor het eerst op de markt gebracht door de Amerikaan Joseph Gayetty.
Iedereen kent het hartje in de deur van de wc van vroeger. Dit hartensymbool is ook te vinden in de deur van het vroegere varkenshok, op traditionele makelaars en in oud metselwerk. Tegenwoordig associëren we het hart met de liefde, maar het is oorspronkelijk een teken van vruchtbaarheid.
Op de Griekse eilanden mag je geen toiletpapier door de wc spoelen. Dit is om verstoppingen te voorkomen. Bij ieder toilet staat altijd een emmertje waarin je het papier moet deponeren. Dit is in het begin even wennen maar naar een paar dagen weet je niet beter.
Het rioleringssysteem in Griekenland is er niet op gebouwd dat er toiletpapier in het toilet gegooid kan worden. Dit veroorzaakt verstoppingen. In elk toilet staat een afvalemmer waar u het toiletpapier in kunt gooien. Vaak zit er in Griekenland geen slot op een toiletdeur.
Een Turkse WC is een closet met een ingebouwde sproeikop (Nozzle). Deze sproeikop is, anders dan bij de meeste DoucheWC's geintegreerd in het keramiek van het toilet aan de achtezijde. De sproeihoek is aan te passen aan de voorkeur van de gebruiker.
Een Japans toilet is een bidet die voorzien is van een regelbare sproeiarm die uitschuifbaar is, de regelbare sproeier met (warm) water is geïntegreerd in een (verwarmde) wc bril of wandcloset.
Caroline Delhaye, marketingmanager Benelux bij Georgia Pacific, weet het antwoord: „Fransen passen de kleur van hun toiletpapier aan aan de kleur van de badkamer of het toilet.” En die is vaak kleuriger dan het gangbare witte sanitair in Nederland.
Het is erg duur om deze verstoppingen op te lossen. Meestal moet u hiervoor zelf betalen. Ook zijn vet en doekjes in het riool slecht voor het milieu. Gooi deze daarom niet in het toilet of de gootsteen.
Hoe spoel ik het toilet door zonder water in de tank
De zwaartekracht van het water drukt de uitwerpselen het riool in en de wc is weer schoon. Dit werkt dus op basis van de zwaartekracht van het water. Dit kun je ook zelf doen door een emmer erbij te pakken en deze elders te vullen met water waar je wel bij kunt.
De juiste houding om zittend te plassen
We raden u aan om zittend te plassen, omdat het dan makkelijker is om u te ontspannen. Zorg er als u gaat plassen voor dat u goed rechtop zit. De plasbuis bevindt zich dan in verticale positie, waardoor u uw blaas volledig kunt legen.
Voor het lagere hof personeel waren er latrines, dat was een ruimte waar meerdere personen tegelijk hun behoefte konden doen, net als bij de romeinen, bestaande uit een flinke plank met gaten waarop je gezamenlijk kon zitten en waar de poep in een goot, gat of sloot viel.
Een Dual Flush Toilet, de naam zegt het al, is een toilet dat een bedieningspaneel heeft met twee knoppen. Met deze twee knoppen kan de hoeveelheid water die per spoeling wordt gebruikt worden bepaald. Je kunt hierbij kiezen uit een kleine en een grote spoeling.
De Romeinen gingen naar openbare wc's en zichzelf wassen deden ze in een van de badhuizen. Deze thermen waren heel populair bij de Romeinen! Als ze het konden betalen, huurden de Romeinen één of twee kamertjes in een van de vele flatgebouwen in de stad. Dat waren gebouwen van soms 8 of 9 verdiepingen.
We komen wc-papier voor het eerst tegen in China in de veertiende eeuw. Chinezen hebben dus niet alleen het buskruit uitgevonden. Wat deden mensen tot het wc-papier er was? Ze gebruikten water, blaadjes, mosselschelpen, maiskolven en ook al oud papier.
"Als je meerdere vellen nodig hebt om de boel schoon te krijgen, kan dat wijzen op een slechte stoelgang. Het kan ook zijn dat je dingen eet waar je gevoelig voor bent, te veel stress hebt of dat je darmbacteriën niet optimaal werken."
Het eerste toilet met doorspoelmogelijkheid werd al in 1596 in Engeland uitgevonden door Sir John Harrington.
Poepjaren van de mens
Deze mensen hebben een gemiddelde levensverwachting van 81 jaar. Ze concludeerden dat deze mensen zo'n 77 'poepjaren' hebben, gezien je als kind iets meer en als oudere iets minder poept. Het totaal aantal 'poepdagen', gebaseerd op een jaar van 365 dagen, is daarmee dus 28.000.
Koelkast is hooguit gebruikelijker dan ijskast. Een koelkast koelt etenswaren; er zit geen ijs in. In de voorloper van de koelkast, de ijskast, was dat wel het geval: dat was een goed afgesloten kast of ruimte die koel gehouden werd met ijsbroden – grote stukken ijs.