Het woord Made is een oud woord voor weide, de plaats waar dit bloemetje onder andere bloeit. Dus een lief bloemetje in de weide. De naam is afgeleid van "maagdenliefje". De soort was het symbool voor de maagd Maria.
De symbolische betekenis van het Madeliefje is zuiverheid, onschuld, trouwe liefde, schoonheid, geduld en eenvoud. De grootste kracht van het madeliefje is het blijer maken van de mens. In de Noorse mythologie was het Madeliefje gewijd aan de godin Freya deze godin staat voor liefde en vruchtbaarheid.
Naamgeving (Etymologie)-Madeliefje is waarschijnlijk afkomstig van maagde-lief, omdat het bloempje vroeger in verband werd gebracht met de heilige maagd Maria. De Latijnse naam Bellis perennis betekent mooie, overblijvende schoonheid.
De meeste bijnamen (koeienbloem, schapebloem, bleekveldbloempje, dijkbloempje, grasbloem, weidebloempje, junibloem) geven al aan waar je het madeliefje veel tegenkomt; in weilanden, op dijken, en eigenlijk overal tussen het gras. Het is geen pretentieuze bloem.
Het woord madelief staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
De naam Madelief komt ongeveer 4.000 keer voor in Nederland.
Thee of rauwe madeliefjes eten heeft een antioxidante, ontstekingsremmende, pijnstillende werking op het lichaam. Ook kan het bij verkoudheid helpen vastzittend slijm te verhelpen.
Madeliefjes worden vele jaren oud.
Het madeliefje kan o.a. aan de volgende dieren gegeven worden: Konijnen, cavia's, muizen, ratten, hamsters, kippen, vogels, honden en paarden. Aanbevolen hoeveelheid per dag: Voor een paard van 600 Kilo: 10-20 gram.
Flora van Nederland: Madeliefje - Bellis perennis.
De bladeren van het madeliefje bevatten veel vitamine C en zijn goed te eten door een salade. De plant is niet giftig, kijk wel even waar je de bladeren vandaan plukt. Honden, katten of andere dieren kunnen erop geplast hebben. Was de bladeren daarom altijd goed voordat je ze gaat eten.
Kamille, ook wel 'Echte Kamille', is een madeliefachtige bloem. Je kunt Kamille overal in Europa vinden tussen mei en september.
Het madeliefje heeft natuurlijk een lief uiterlijk, maar is eigenlijk snel vermeerderend onkruid.
De Chrysant of Chrysanthemum heeft als bijnaam de gouden bloem afgeleid van de Oudgriekse woorden chrysos voor goud en anthemon voor bloem. De gebogen chrysanten staat in veel landen symbool voor de dood en worden alleen gebruikt tijdens begrafenissen of tijdens Allerzielen voor op het graf.
Hulst (Ilex) Hulst of ook wel Ilex zijn het symbool van leven. Daarnaast staat deze opvallende bloem voor vriendschap, warmte en liefde.
De betekenis van bloemen is vaak passend voor heel veel verschillende gelegenheden. Als mensen elkaar bloemen geven, doen ze dit als een symbool om te laten blijken dat ze aan elkaar denken; om je te feliciteren, een hart onder de riem te steken of succes met je zaak te wensen.
Zo krijg je meer madeliefjes in je gazon
Om dat te doen, is het aan te raden om maximaal drie keer per jaar te maaien, in mei-juni, augustus-september en oktober-november. Want hoe armer de voeding in je gazon, hoe meer van dit soort bloemen opkomen.
Een plant die goed op het madeliefje lijkt en er vaak mee wordt verward, is de muurfijnstraal (Erigeron karvinskianus), die oorspronkelijk afkomstig is uit Mexico.
Madeliefjes
Ze zien er zo onschuldig uit maar je hond kan er erg ziek van worden. Symptomen zijn; extreem veel plassen, braken en diarree zijn de belangrijkste tekenen van inname.
Zitten madeliefjes (Bellis perennis) eenmaal in je gazon, dan zijn ze moeilijk weg te krijgen. De plant vermeerdert zich met ondergrondse wortelstokken. Ook als de bloemstelen twee keer per week worden afgemaaid, zullen ze zich langzaam maar zeker vermeerderen, tenzij je consequent de bladrozetten uit het gazon steekt.
Hoeveel water hebben madeliefjes nodig? Madeliefjes groeien goed op lichtvochtige tot enigszins droge grond. Geef dus niet te veel water, maar geef steeds een beetje wanneer de grond wat droog aanvoelt (ook onder het oppervlak).
Thee maak je door een eetlepel verse of gedroogde madeliefjes in een laagje koud water te weken. In de tussentijd kook je 500 ml water die je daarna over de madeliefjes met het weekwater giet. Laat de thee tien minuten afgedekt trekken. Het mag zowel warm als koud worden gedronken.
Via de Nederlandse Familienamenbank kun je precies achterhalen hoe vaak jouw achternaam voorkomt, maar ook hoe deze verspreid is binnen Nederland. Daarnaast biedt de namenbank veel achtergrondinformatie per achternaam. Via de Nederlandse Familienamenbank kun je grasduinen in zo'n 320.000 achternamen.
Het is 'de Madelief', want Madelief is vrouwelijk. Als je het aanwijst is het 'die Madelief'.
Fleur is een meisjesnaam die komt van het Latijnse woord 'florens', dat 'bloeiend, bekoorlijk, in aanzien' betekent. De naam is afgeleid Florentius of Flora. Flora was de godin van de bloemen en de lente. Het Franse woord 'fleur' betekent ook bloem.