Is er behandeling voor deze ziekte? Lactose-intolerantie kan niet genezen.
Niet tegen melk kunnen heet ook wel lactose-intolerantie. Lactose is het stofje in melk waar je niet tegen kunt. Dit is niet hetzelfde als een allergie voor melk (koemelk-allergie). Dat heb je al als baby en gaat meestal vanzelf weer over.
De aanmaak van lactase vermindert sterk na beschadiging van de darmwand (tijdelijk), bijvoorbeeld na een buikgriep. Bij oudere mensen lijkt de productie van lactase met het toenemen van de leeftijd geleidelijk af te nemen. Hierdoor kan je ook op latere leeftijd lactose-intolerantie krijgen.
Bij een lactose-intolerantie is je lichaam niet goed in staat om de lactose (een suiker in melk) af te breken. Dit zorgt voor een opgezette buik, rommelende darmen en vermoeidheid. Iets anders gebeurt er bij een voedselovergevoeligheid. Een voedselovergevoeligheid is eigenlijk een vertraagde allergische reactie.
Verworven lactose-intolerantie
Die kan optreden na een langdurige ontsteking van de darmen. Je darmen zijn dan tijdelijk beschadigd, waardoor je onvoldoende lactase aanmaakt. Zo kan je klachten krijgen die even aanhouden na een darmontsteking, maar die daarna vanzelf weer verdwijnen.
Wanneer de darmen lactose niet of niet goed kunnen afbreken spreek je van lactose-intolerantie. Heb je last van een opgeblazen gevoel of winderigheid na het eten of drinken van zuivelproducten? Dan kan het zijn dat je lactose-intolerantie hebt.
– kan primaire lactose intolerantie tegenwoordig met een eenvoudige DNA-test in bloed worden aangetoond. De oude waterstofademtest geeft in 10-20% van de patiënten een vals negatieve uitslag zodat deze test geen plaats meer heeft in de diagnostiek van primaire lactose intolerantie.
Klachten en soorten
Daarnaast kan de lactose in de dikke darm worden afgebroken door darmbacteriën (darmflora). Hierbij ontstaan bepaalde vetzuren en gassen. Dit kan een opgeblazen gevoel, winderigheid, krampen en rommelingen in de buik veroorzaken.
Dit kan diverse klachten geven, bijvoorbeeld: buikpijn, buikkrampen, winderigheid, borrelingen, opgeblazen gevoel, misselijkheid, braken, diarree, verstopping, vermoeidheid, hoofdpijn en spierpijn. Meestal kunnen de klachten met een aangepast dieet (producten met lactose te beperken of vermijden) weggenomen worden.
Melk bevat inderdaad calcium. Maar het bevat ook heel veel verzadigd vet en is een grote veroorzaker van allergieën. Bovendien lijkt het erop dat calcium uit zuivel zorgt voor een stimulans van de groei van prostaatkankercellen en een algemeen verhoogd risico van prostaatkanker.
Nederlandse 'harde' kaassoorten die geen lactose bevatten: Goudse, Maaslander, Maasdammer, Edammer, Kolummer, Texelaar, Leidse kaas en Friese Nagelkaas. een lactose-intolerantie vaak wel goed worden verdragen: Gruyere, Emmentaler, Parmesan, Danish Blue, Gorgonzola, Blue Stilton, Roquefort, Brie, Camembert.
smeltkaas, smeerkaas, buitenlandse kaas, verse kaas, Hüttenkäse, cottage cheese. yoghurt, kwark, kefir. vla, pap, pudding, mousse. slagroom, zure room en crème fraîche.
Wie geen melk of melkproducten eet, moet z'n best doen om van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, voldoende binnen te krijgen. De voedingsstoffen in melk zitten ook in andere productgroepen zoals fruit, groenten, bonen, vlees, noten, granen en eieren.
Als je melk drinkt wordt de lactose in de darm, door het enzym lactase, afgebroken tot twee losse suikers: glucose en galactose. Deze suikers geven je energie, maar worden ook gebruikt als bouwsteen voor complexe moleculen in ons lichaam.
Een lactosebeperkte voeding is meestal voldoende om klachten te voorkomen. Een diëtist kan hierbij helpen. Meestal is het niet nodig om helemaal geen melk en melkproducten meer te eten of te drinken. Ook is het vaak niet nodig producten te vermijden met melk of lactose als ingrediënt.
Kerutabs en Phital Lactase 4500 zijn tabletten die het enzym lactase bevatten. Om de klachten ten gevolge van lactose-intolerantie te voorkomen, dient u vlak voor of tijdens het gebruik van melk of melkproducten één of meerdere tabletten in te nemen.
Over de hele wereld heeft 65% van de volwassenen lactose-intolerantie. Maar er zijn grote verschillen. In Noord Europa heeft 5% van de volwassenen lactose intolerantie, in het oosten van Azië heeft 90% van de mensen het. Van aangeboren lactose-intolerantie weten we niet hoe vaak dit precies voorkomt.
Vanwege de positieve effecten van melk en yoghurt op je gezondheid adviseren we om te onderzoeken hoeveel lactose je lichaam nog kan verdragen. Gemiddeld kunnen mensen met een lactose-intolerantie 10 tot 15 gram lactose gebruiken zonder klachten te krijgen. Dit is ongeveer een grote mok melk.
Je zult merken dat als je steevast last hebt van een slijmerige keel, een snotneus of slijmerige ogen, dat je na een tijdje geen zuivel verschil zult merken. In producten als kaas, melk, boter, eieren en yoghurt zitten vetten.
De genotypering van het MCM6 gen is vanaf 15 november 2021 aan te vragen via Zorgdomein SALT met de omschrijving lactose-intolerantie genotypering (MCM6) en wordt bepaald in 10 ml vers EDTA bloed. De test wordt wekelijks ingezet met een responstijd van 5-7 dagen en kost ongeveer 85 euro.
Het enige waarop zij verschilt met normale kwark is de hoeveelheid lactose per 100 gram. Dit is namelijk niet meer dan de officieuze gestelde norm van 0,01 gram per 100 ml.
Plantaardige zuivelproducten
Ze worden vaak gemaakt van noten, zaden, pitten, soja of kokosolie. Denk bijvoorbeeld aan sojamelk, sojayoghurt, maar ook rijstmelk, amandelmelk en kokosmelk. Dit zijn allemaal prima alternatieven.
Melk bevat het antinutriënt caseïne. Dit is een eiwit dat uit lange aminozuurketens bestaat waardoor het lastig verteerbaar is. Caseïne kan het immuunsysteem in de darmen activeren en zo bijdragen aan laaggradige ontsteking.
Leven zonder zuivel, zoals veganisten doen, is voor je gezondheid niet slecht, zeker als je je calcium ergens anders vandaan haalt. De meeste melkvervangers hebben calcium toegevoegd. En wie voldoende groene bladgroenten, noten en bijvoorbeeld gedroogde vruchten zoals abrikozen eet, leeft gezond zonder zuivel.