De reden waarom mensen nu voor een fatbike kiezen ten opzichte van een bromfiets is dat het dragen van een helm niet verplicht is. In het verband met veiligheid, raden wij wel aan om vrijwillig een helm te dragen op de fiets, vanwege de vele voordelen van een fietshelm.
E-bikes hebben elektrische ondersteuning, maar de maximale snelheid ligt vaak lager dan bij speed pedelecs. Hierdoor zijn ze niet gelijkgesteld aan bromfietsen en geldt er in Nederland geen helmplicht voor elektrische fietsen.
E-fatbikes zijn begrensd op 25 km/u. En, net zoals alle andere e-bikes, mogen zij in Nederland slechts een motorvermogen hebben van 250 Watt. Een gashendel mag, ter ondersteuning tot 6 km/u.
Populair, maar kwalitatief niet het beste op de weg
Maar dan wel met een eigen stijl: de fatbike. Ziet er superleuk uit, rijdt lekker comfortabel en is vaak flink goedkoper dan een mainstream e-bike.
Sinds 1 januari 2023 is het verplicht om een goedgekeurde helm te dragen op een snorfiets. Door een helm te dragen vermindert u de kans op (ernstig) hoofdletsel bij een ongeval. Alle snorfietsers en hun passagiers moeten een helm dragen. Er zijn geen uitzonderingen op de helmplicht mogelijk.
Dezelfde wet die een helm voor motorrijders verplicht, doet dit ook voor bromfietsen. Dit zijn scooters en brommers met een geel kenteken. Andere voertuigen die hieronder vallen zijn brommobielen zonder een gesloten carrosserie en driewielige voertuigen.
Is een helm verplicht voor een e-chopper of e-scooter? Tot op heden is het nog niet verplicht om een helm te dragen op een e-scooter. Per 1 juli 2022 is dit wel verplicht voor zowel de 25km/h-modellen als de 45-km/h modellen.
Welke regels gelden voor mijn elektrische fiets (e-bike, e-bakfiets en fatbike)? Voor een elektrische fiets gelden dezelfde verkeersregels als voor een gewone fiets. U hoeft bijvoorbeeld geen rijbewijs te hebben.
Anders dan de standaard elektrische fiets, beschikt de e-fatbike over brede banden (vaak met een hoog profiel) en een dik, aluminium frame. De brede banden zorgen voor een sterke grip, betere wegligging en geven deze fatbike - in combinatie met het dikke frame - een stoere uitstraling.
Heeft de elektrische fatbike een gashendel? Nee, standaard zit er géén gashandel op een e-fatbike. Echter is het soms toegestaan om gebruik te maken van een gashendel. Een gashendel mag je ondersteuning geven tot maximaal 5 kilometer per uur.
Ja, offroad rijden met een elektrische fatbike is in Nederland onderhevig aan dezelfde regels als voor gewone fietsen. Dit betekent dat je alleen op aangewezen paden en terreinen mag fietsen. Het is verboden om op beschermde natuurgebieden te rijden.
Voor fatbikes gelden de regels die voor alle elektrische fietsen gelden. Ze mogen alleen de weg op als ze niet harder kunnen dan 25 kilometer per uur en een vermogen hebben van minder dan 250 watt.
Fatbikes ontgrendelen met een app
Ontgrendel je ze doormiddel van een makkelijk te verkrijgen app, kun je de Fatbike in een off road modus zetten. De fatbike behaalt dan met gemak een snelheid van 45 km per uur.
,,Want Nederlanders doen dit niet spontaan, omdat bijna niemand het doet. Mensen vinden zo'n helm lelijk, het zit het haar in de weg, ze zien weinig ongelukken gebeuren met hersenletsel. Je krijgt de motivatie om een helm te gaan dragen bijna niet omhoog.”
Een bromfietshelm of een fietshelm is verplicht voor de bestuurder en de passagier van een speed pedelec. De fietshelm moet zijn goedgekeurd conform EN1078 met bijkomende voorwaarde dat de slapen en het achterhoofd beschermd moeten zijn. Indien aan deze norm is voldaan, wordt dat in de helm aangegeven (CE-markering).
De helmplicht schrijft een goedgekeurde speed pedelec helm of goedgekeurde bromfiets helm voor.
Een kwalitatieve fatbike heeft soms onderhoud nodig, zodat de rijprestaties optimaal blijven. Houd hier dan ook rekening mee bij de aankoop fatbike. Wanneer je wekelijks op ruige off road wegen rijdt, heeft jouw fatbike sneller onderhoud nodig dan wanneer je af en toe een ritje door de stad maakt.
Door voor deze fatbike te kiezen bespaar je dus weer uitlaatgassen in de stad. Het gewicht van deze bike is 30 kilogram, maar kan door het sterke frame een gewicht dragen tot 180 kilogram.
De opgevoerde tweewieler mag ook niet meer de weg op totdat deze weer in de originele staat is teruggebracht. De verkoop van opvoersetjes is ook verboden. Overtreders kunnen worden gestraft met een jaar in de gevangenis of een geldboete van 30.000 euro.
Je mag je e-bike opvoeren, maar je mag er dan niet zomaar mee op de openbare weg fietsen. Zodra een elektrische fiets is opgevoerd om harder te kunnen dan 25 km/u, voldoet deze niet meer aan de eisen waarmee de fiets op de weg is toegelaten. Het maakt daarbij niet uit hoe snel of langzaam je fietst.
De maximumsnelheden uit het 'Reglement verkeersregels en verkeerstekens' gelden niet voor fietsers. Op fietspaden geldt wel een maximum van dertig kilometer per uur, maar enkel voor 'bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen, uitgerust met motor'.
De persoon die geen helm draagt, krijgt de boete. Is de passagier onder de 12 jaar oud, dan is de bestuurder van de scooter verantwoordelijk. In dat geval krijgt de bestuurder de boete.
Moet ik een helm op wanneer ik op een E-Chopper rijd? Met ingang van 1 januari 2023 is het dragen van een goedgekeurde brom/motorfietshelm of een goedgekeurde speed-pedelec-helm op een E-Chopper overal in Nederland wettelijk verplicht en kunt u een boete van € 100 krijgen bij het niet dragen van een helm.
Vanaf 1 januari 2023 is het wettelijk verplicht om op alle voertuigen met een blauw kenteken (met een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur) een goedgekeurde helm te dragen. Onze helmen voldoen aan de NTA 8776 normering en zijn dus geschikt voor deze voertuigen.