Vaak wordt gezegd dat muizen vooral 's nachts actief zijn. Dat komt omdat het dan overal wat stiller is dan overdag. Aan de andere kant: soms zijn muizen ook overdag actief. Bijvoorbeeld als ze erge honger hebben en daardoor toch gedwongen zijn om op zoek te gaan naar eten.
Muizen zijn niet alleen 's nachts actief, ze knagen de hele dag door en gaan gemiddeld 20x per dag op zoek naar voedsel, ze wachten alleen een rustig moment af. In fabrieken zie je vaak dat wanneer de bel gaat voor de pauze, 1 minuut later de muizen voorzichtig tevoorschijn komen.
Overdag slapen muizen en houden ze zich schuil op een warme plek (ergens in je huis!) om vervolgens met name in de nacht (maar ook schemering!) op zoek te gaan naar voedsel.
Er zijn verschillende geuren waar muizen niet van houden, zoals: eucalyptus, uiten, pepermunt, chloor en azijn. Sommige sterke geuren zijn niet altijd even prettig om in de slaapkamer te hebben. Daarom kun je ook gebruik maken van geluid om muizen te verjagen. Muizen beschikken namelijk over een ultrasoon gehoor.
In veel gevallen bevinden muizen zich overdag op de schuilplaatsen, bij voorkeur op warme plaatsen zoals in plafonds, op zolder of onder koelkasten. 's Nachts komen muizen in de zoektocht naar voedsel te voorschijn. Omdat muizen bang zijn voor mensen zul je niet snel levende muizen zien lopen.
Muizen lopen alleen over je heen als je in een ruimte slaapt waar ook al echt véél muizen zitten. Zo lig je misschien wel in een kelder, of op zolder. Zeker in krappe ruimtes kunnen de muizen geen kant op en moeten ze wel over je heen lopen om van A naar B te komen.
Muizen in huis kunnen schade toebrengen aan kabels en meubilair. Ook zorgen ze voor stankoverlast, geluidsoverlast en brengen ze met hun ontlasting de nodige gezondheidsrisico's met zich mee. Het kan een uitdaging zijn om de muizen te pakken te krijgen omdat ze zich goed verstoppen en erg voorzichtig zijn.
Zorg dat muizen geen eten vinden
Zorg voor een schoon en opgeruimd huis. Stofzuig regelmatig en laat geen etensresten op tafel of op het aanrecht liggen tot de volgende dag. Gooi afval meteen weg. Berg eten op in dozen van metaal of hard plastic, of in potjes met een goed sluitend deksel.
Muizen houden niet van chloor, peper, thee, munt, eucalyptus, ammoniak en waarschijnlijk een heleboel andere, ook chemische geuren. Ze zullen de plekken mijden waar ze iets vies ruiken, maar waarschijnlijk doen ze net als mensen: ze nemen gewoon een omweg om daar te komen waar ze willen zijn.
Muizen houden niet van pepermunt, lavendel, kruidnagel, kamille, chilipeper en eucalyptus of muntolie. Door het verspreiden van deze geuren rondom de plekken waar de muizen zijn gesignaleerd kan je proberen muizen af te schrikken. Je kunt bijvoorbeeld een schoteltje neerleggen met een van deze stoffen.
Muizen komen op zwak licht af. Is het licht te fel, dan komen de muizen er niet op af. Dat komt omdat hun ogen het felle licht niet kunnen verwerken. Fel licht betekent ook dat ze sneller door (vijandige) dieren gezien worden.
Muizen gaan niet vanzelf weer weg. Tenzij je eenmalig met een verdwaalde muis in huis te maken hebt. Het probleem is namelijk dat muizen voor zeer lange tijd kunnen blijven als ze een onderkomen vinden waar volop etenswaren en schuilplekken zijn. Bij veel muizen helpt het zetten van een paar klemmetjes zeker niet.
Gaan muizen vanzelf weer weg? Nee, je moet meestal in actie komen. Een paar muizen kunnen makkelijk een plaag worden. Bekijk de tips tegen muizenoverlast.
Muizen en ratten zijn dag en nacht actief, maar overdag houden ze zich vrij koest omdat er dan vaak mensen of huisdieren in de tuin rondlopen. Is er niemand meer in zicht? Dan komen ze uit hun schuilplaatsen en gaan ze op zoek naar voedsel en nestmateriaal.
Oudere panden zijn vaak moeilijk af te sluiten voor ongedierte. Zo glippen muizen vaak gemakkelijk onder grote (dubbele) deuren of poorten door. De kier onder de deur hoeft voor een muis helemaal niet groot te zijn. Wanneer er een pen of potlood tussen past, wurmt hij zich daar moeiteloos doorheen.
Door gebruik te maken van een apparaat dat geluid maakt kun je muizen wegjagen. Het geluid hoor je zelf niet, maar kunnen door muizen wel worden waargenomen. Muizen ervaren deze hoge tonen als vervelend en zullen daardoor op zoek gaan naar een andere verblijfplaats.
(Schoonmaak)azijn om muizen te verjagen
Je hebt maar een kleine hoeveelheid nodig op plekken waar de muizenplaag zich bevindt. Het wordt wel aangeraden om voorzichtig te zijn met azijn. Er kunnen oog- en huidirritatie optreden bij contact met een klein beetje azijn.
De geur van chloor kan behoorlijke penetrant zijn. Maar het is wel effectief tegen muizen, zoals andere sterke geuren. Bedruppel watten met chloor en leg bij de spleten en kieren waar muizen het huis kunnen betreden.
Muizen leven in kleine groepen, zodra u er één ziet, zijn er zeker meer. Muizen bouwen hun nest bij voorkeur op een rustige, beschutte plaats in de buurt van voedsel, zoals op het plafond, in de spouwmuur of op zolder. Maar ze kunnen hun nest ook achter de koelkast bouwen, onder het fornuis of in een keukenkastje.
Controleer het gebied dagelijks waar u eerder muizenkeutels heeft aangetroffen. Als de muizenplaag zich nog in uw woning bevindt, zult u de muizenkeutels op dezelfde plek terugvinden. Het gaat dan voornamelijk om plaatsen waar voedsel te vinden is. Bijvoorbeeld in of op uw keukenkastjes en langs de muren.
Er zijn verschillende oorzaken waarom muizen naar binnen komen. Een belangrijke reden is dat uw woning warmte en beschutting biedt. Ook muizen die zoeken naar voedsel kruipen vaak naar binnen. Zij komen af op etensresten of bijvoorbeeld het eten van uw huisdieren.
Huismuizen kunnen 2 jaar oud worden maar gemiddeld leven ze niet langer dan 6 maanden tot een jaar. Natuurlijke vijanden van de muis zijn roofvogels, vossen, marterachtigen en huiskatten. Binnenshuis zijn dit de huiskat en de mens.
Muizen kunnen slecht zien en zullen dus vrijwel altijd langs een muur lopen om zich te oriënteren. Ook zijn de beestjes erg goede klimmers en beklimmen ze regelmatig muren om bij bijvoorbeeld een balkon of dak te kunnen komen. In de muren van een gebouw bevinden zich vaak stootvoegen.
Uitwerpselen: Muizen laten kleine, donkere en korrelvormige uitwerpselen achter. Je kunt deze uitwerpselen dicht bij de muurholte vinden of op plaatsen waar ze de muur binnenkomen of verlaten. Geur: Muizen hebben een duidelijke muskusachtige geur, die merkbaar kan zijn als je een grote plaag hebt.