De Heere Jezus Christus is na Zijn opstanding nog veertig dagen op de aarde gebleven om Zijn discipelen tot oor- en ooggetuigen van Zijn opstanding te maken. Hij is verschenen aan Zijn discipelen en aan anderen op verschillende tijden en wijzen.
Tien dagen na Hemelvaart wordt Pinksteren gevierd. Hemelvaart vieren we veertig dagen vanaf Pasen omdat in Handelingen 1:3 staat dat Jezus na zijn opstanding (Pasen) nog veertig dagen lang aan zijn apostelen verschijnt. Daarna, zo staat er in Handelingen, vertrekt Jezus naar de hemel.
Binnen het Christendom wordt op Hemelvaartsdag herdacht dat Jezus is opgestegen naar zijn vader in de hemel, God. Dit gebeurde 40 dagen na zijn verrijzenis, die gevierd wordt op Eerste Paasdag. De Hemelvaartsviering is onderdeel van de Paascyclus, die begint met Pasen en eindigt tijdens, 50 dagen later.
Jezus zien na Pasen. Op de woensdag na Pasen wordt in de Kerk het evangelie van de Emmaüsgangers gelezen. Het is een van de vele momenten waarop de verrezen Jezus zich aan zijn leerlingen laat zien.
Belofte van Jezus
De Geest zal hen voor altijd met Vader en Zoon verbinden, en hen helpen getuigenis af te leggen over de verrezen Jezus. Volgens de Handelingen der Apostelen daalde de Geest uiteindelijk inderdaad op de apostelen neer. Dat gebeurde tijdens het joodse pinksterfeest, zeven weken na Pesach.
En Pinksteren dan? Pinksteren ligt in het verlengde van de Hemelvaart. Tien dagen nadat Jezus was vertrokken, gebeurde er weer iets wonderbaarlijks. U heeft vast wel eens gehoord over de Drie-eenheid: God, Jezus en de Heilige Geest - de drie gezichten van God.
Op Eerste Paasdag viert men dat Jezus Christus is opgestaan uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging.
Goede Vrijdag is een dag uit de Goede Week, de week voor Pasen. Op deze dag herdenken christenen de dood van Jezus aan het kruis.
In de christelijke traditie is de zondag de eerste dag van de week. Op deze rustdag vieren christenen de verrijzenis van Jezus Christus.
Opgestaan uit de dood
Op de derde dag na de dood van Jezus gingen drie vrouwen naar het graf. De zware steen was weg en het graf was leeg. Er verscheen een engel die vertelde dat Jezus was opgestaan uit de dood. Dit wordt ook wel de verrijzenis genoemd.
Pasen: de wederopstanding
Op paaszondag zou Jezus zijn opgestaan uit zijn graf. Reden genoeg voor een feestje. Daarom eindigt op deze dag de vastenperiode. Omdat christenen dit nooit op hun rustdag buiten de deur kunnen vieren, is er nog een tweede dag aan vastgeplakt.
'Hemelvaart' betekent letterlijk 'opgang ('vaart') naar de hemel'. De Hemel is in de Bijbel een beeld voor de 'goddelijke werkelijkheid'. Met Hemelvaart, zo leert de Kerk, wordt Christus opgenomen in die goddelijke, niet-aardse werkelijkheid, waar de wetten van tijd en ruimte niet gelden.
Op deze dag wordt herdacht dat Jezus Christus, volgens de christelijke traditie, opsteeg naar de hemel nadat hij na zijn dood en opstanding veertig dagen op aarde had doorgebracht. In 2023 vieren we Hemelvaart op donderdag 18 mei.
God. In het volgende filmfragment wordt Jezus zwaar op de proef gesteld. Veertig dagen en veertig nachten verbleef Jezus in de woestijn. Hij dacht er na over welke kant hij op wilde met zijn leven en probeerde uit te zoeken wat God precies van hem wilde.
Binnen het Christendom wordt op Hemelvaartsdag herdacht dat Jezus is opgestegen naar zijn vader in de hemel, God. Dit gebeurde 40 dagen na zijn verrijzenis, die gevierd wordt op Eerste Paasdag. De Hemelvaartsviering is onderdeel van de Paascyclus, die begint met Pasen en eindigt tijdens Pinksteren, 50 dagen later.
Op de vijftigste dag na Pasen, tien dagen na Hemelvaart, op Pinksteren, kwam de beloofde Heilige Geest over Jezus' volgelingen. Het woord Pinksteren komt van het Griekse Pentèkostè, dat vijftig betekent. Pinksteren wordt ook wel als de start van de christelijke kerk gezien.
De kruisdood van Jezus van Nazareth wordt op deze dag herdacht. Op deze dag eten sommige Katholieken geen vlees. Dat heeft te maken met de vastentijd. Tijdens deze periode mogen Katholieken slechts één volle maaltijd per dag nuttigen en op Aswoensdag en Goede Vrijdag geen vlees eten.
In de christelijke kerk herdenken mensen met Pinksteren dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen. De apostelen waren de vrienden en leerlingen van Jezus. Na diens Hemelvaart waren ze alleen achtergebleven en wisten ze niet wat ze moesten doen.
Eerste paasdag
Christenen geloven dat Jezus Christus op de zondag van Pasen terugkwam uit de dood. In de Bijbel staat dat een grote steen op het graf van Jezus op Eerste Paasdag plots was omgerold. Op eerste paasdag wordt deze bijzondere gebeurtenis herdacht.
Traditionele veertien Staties
Jezus valt voor de eerste maal onder het kruis.
In Jeruzalem zijn tegenwoordig langs de Via Dolorosa, de straat in Jeruzalem waar Jezus volgens de christelijke traditie zijn tocht met het kruis maakte, ook veertien staties te vinden.
Goede Vrijdag is de vrijdag vóór Pasen. De Kerk herdenkt dat Jezus Christus werd gegeseld en, aan het kruis genageld, stierf. Door zijn kruisdood, zo leert de kerk, heeft Jezus Christus de mens verlost.
Tweede paasdag
De maandag na het echte Pasen is in feite niet meer dan een bonus. Er wordt niets meer herdacht. De kerk heeft in het verleden wel voor deze dag gepleit, zodat gelovigen tijd hadden om nog een keer naar de kerk te gaan.
De Goede Week heeft als zwaartepunt het Triduum Sacrum dat bestaat uit de drie herdenkingsdagen Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag.