Bij de overdracht tekent u de leveringsakte en de hypotheekakte. De leveringsakte wordt ook getekend door de verkoper en de notaris. En de hypotheekakte door uw bank en de notaris. Vaak wordt een medewerker van de notaris gemachtigd om te tekenen namens de verkoper en de bank.
Bij de notaris tekenen jullie als koper en verkoper gezamenlijk de transportakte (ook wel de leveringsakte genoemd). De verkoper overhandigt je vervolgens de sleutels van de woning en daarmee is de overdracht een feit: je bent nu de juridische eigenaar.
Overdracht huis: wat is het eigenlijk? Tijdens de overdracht wisselt de woning officieel van eigenaar. Dit is de laatste stap in het huizenkoop proces, maar dus ook een hele belangrijke stap. Je tekent voor het eigenaarschap van de woning en het aangaan van de hypotheek, waarna je de sleutels krijgt.
Een akte van levering wordt ondertekend bij de notaris en ingeschreven bij het Kadaster. Daarmee wordt de eigendom van een woning overgedragen, en ligt de nieuwe eigenaar vast. De koopakte is de overeenkomst van de verkoper met de koper van een huis bij het sluiten van de koop.
Hoe lang duurt het passeren van een akte? Dat is afhankelijk van het soort akte en verschilt per situatie, maar het passeren van een akte duurt gemiddeld 30 minuten tot 1 uur.
De officiële overdracht
Als alles volgens plan gaat, vindt de officiële overdracht plaats bij de notaris. Als je het fijn vindt kan de makelaar ook bij de overdracht aanwezig zijn.
Bij de hypotheekakte en leveringsakte betaalt u, naast notariskosten, voor de inschrijving van beide aktes bij het Kadaster, de overdrachtsbelasting en makelaarskosten. De kosten voor de hypotheekakte en leveringsakte samen liggen rond de 1.300 euro inclusief btw. De prijzen verschillen per notariskantoor.
Overdracht is een wijze van verkrijging onder bijzondere titel. Hierdoor gaat een goed van het vermogen van de verkoper over in dat van de koper. Overdracht is niet hetzelfde als levering.
Bij een onderhandse akte hebben alle partijen gelijke rechten en heeft er niemand een eerste voorrecht. Bij een notariële akte is dat anders, dat verschaft elke partij een executoriale titel, hetgeen inhoudt dat elke partij nakoming kan afdwingen. Soms is een notariële akte wettelijk voorgeschreven.
Gemiddeld zit er een maand of 3 tussen de verkoop van een huis en de overdracht bij de notaris. Sneller dan 1 maand komt in de praktijk haast niet voor. Dit komt omdat het tijd kost om de oude hypotheek van de verkoper af te lossen en de nieuwe hypotheek van de koper te regelen.
Wat moet ik meenemen naar de notaris voor de overdracht van mijn huis? Alleen een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs). De rest van de stukken die nodig zijn heeft de notaris al in zijn bezit. En vergeet niet de sleutels van de woning mee te nemen.
Vereisten voor een geldige overdracht
Uit artikel 3:84 lid 1 BW zijn drie vereisten af te leiden: geldige titel, levering en beschikkingsbevoegdheid. Geldige titel: als we het hebben over de geldige titel, dan doelen we op de rechtsgrond van de overdracht.
De koper kiest de notaris meestal. Maar een notaris die voor de koper goedkoop is, kan voor de verkoper nog wel eens duurder uitvallen.
Er zijn verschillende overdrachtsmomenten te benoemen: overdracht tussen diensten op de SEH en overdracht naar een andere afdeling bij opname, of naar de eerste lijn.
Alles wat daarna overblijft, is voor de verkoper. Je krijgt je geld dus niet meteen na de verkoop, er zitten een paar dagen tussen. Als je het geld nodig hebt voor de koop van je nieuwe woning, wordt je geld niet eerst aan jou betaald. Het geld wordt dan namelijk meteen gebruikt bij de aankoop van je nieuwe woning.
De notaris controleert de persoonsgegevens van de verkoper en koper aan de hand van geldige identiteitsbewijzen, te weten een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart. Zonder een persoonlijke controle op kantoor, kunnen wij niet tot het tekenen van de akte overgaan.
Net zoals elke authentieke akte dient ook de notariële akte als bewijs van een overeenkomst. Bekende voorbeelden van notariële aktes zijn de koopovereenkomst van een woning en het huwelijkscontract. Een notariële akte wordt altijd opgemaakt in een vaste vorm en is ook verplicht voor sommige transacties.
Voordelen notariële akte
De notaris is juridisch specialist. U kunt ervan uitgaan dat alles in de akte juridisch klopt. De identiteit en wilsbekwaamheid van de betrokkenen is door de notaris vastgesteld. Een akte die is gemaakt door een notaris, geldt als bewijs in de rechtszaal.
Het registreren van onderhandse akten is bij de Belastingdienst gratis.
De overdracht is van groot belang voor de continuïteit van de zorg en de patiëntveiligheid. Daarnaast voorkómt een goede over- dracht tijdrovende en onnodige werkzaamheden voor de dienstdoende arts. De overdracht is ook een belangrijk opleidingsmoment.
In de leveringsakte staan tenminste de volgende gegevens: Personalia van zowel de kopers als verkopers. Zoals adres, woonplaats, gemeente en kadastrale gegevens van de woning. Titel van aankomst, dit is een verwijzing naar de vorige transportakte waaruit blijkt dat de verkoper de eigenaar is.
Als beide partijen de koopakte hebben ondertekend, is het meestal de verkopende makelaar die de akte naar de notaris stuurt.
De koper betaalt alleen de kosten die hij maakt voor de aankoop van uw woning. Zijn er kosten voor de verkoop van uw woning, dan moet u die natuurlijk zelf betalen. Denk aan de kosten voor het doorhalen van uw hypotheek of het aflossen van een krediet.
De koper van je huis/appartement mag dan wel de registratierechten en notariskosten moeten betalen, toch incasseer je als verkoper de volledig verkoopsom niet. De notaris rekent je ook als verkoper een aantal kosten aan.
De notaris luistert
U kunt bij elke notaris terecht om uw verhaal te doen. Hij zal u gratis advies verlenen (over bouwrecht, gezinsrecht of ondernemingsrecht, testamentsbepalingen ...). Hij zal u maar kosten (voor opzoekingen en registratie) aanrekenen wanneer u bij zijn kantoor een dossier opent.