Als het om gebrekkige creativiteit gaat, kan Nederland er ook wat van. Amsterdam is een verbastering van Amsteldam, dat weer teruggaat tot Aemstelledam of Aemstelredamme. De stad is simpelweg vernoemd naar een dam in de rivier de Amstel, die het hart van de stad vormde.
Amsterdam dankt zijn naam aan de ligging bij een in de 13e eeuw aangelegde dam in de Amstel. De plaats kreeg kort na 1300 stadsrechten, werd in 1345 door het Mirakel van Amsterdam een pelgrimsoord en groeide in de Gouden Eeuw uit tot een van de belangrijkste haven- en handelssteden ter wereld.
Vroeger heette Amsterdam Amstelredam daarna Amsteldam en nog later Amsterdam. Men spreekt in het Amsterdams ook wel van Mokum (afgeleid van het Hebreeuwse woord voor 'stad', "makom"). Het is één van de steden in de Randstad. De stad ligt in de provincie Noord-Holland, aan de monding van de Amstel en aan het IJ.
De dag waarop de naam Amsterdam voor het eerst op een archiefstuk werd vermeld is zondag 27 oktober 1275. Floris V, graaf van Holland, verleende in deze akte het recht van tolvrijheid 'aan de lieden die nabij de Amstel verblijven'.
27 oktober wordt Amsterdam officieel 747 jaar. Op deze dag in 1275 kreeg de stad het beroemde Tolprivilege van de Hollandse graaf Floris V.
Nijmegen wordt over het algemeen beschouwd als de oudste stad van Nederland. Helemaal vast staat dit niet, en uiteraard zijn er meer Nederlandse steden die voor deze belangrijke historische titel gaan. Bewezen is in elk geval dat al voor de jaartelling de Bataven zich vestigden op de plek die wij nu Nijmegen noemen.
Amsterdam en Rotterdam zijn twee totaal verschillende steden maar zijn beiden even bijzonder. Toeristen van over de hele wereld vinden al decennialang hun weg naar onze hoofdstad.
Etymologie van de naam Nederland
De allereerste nog bekende naam voor ons land, althans voor het zuidelijke deel, was Germania Inferior. Dit refereert naar de laag gelegen positie van ons land ten opzichte van het hoger gelegen deel van de Rijn, wat Germania Superior heette.
Als iemand uit Nederland komt, noem je hem of haar een Nederlander. Een inwoner van Amsterdam is een Amsterdammer, iemand uit de Zaanstreek is een Zaankanter en iemand afkomstig uit Heiloo is een Heilooënaar.
Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Deze krijgt de naam Bataafse Republiek (1795-1806). Onder Lodewijk Napoleon werd Nederland voor het eerst een Koninkrijk, het Koninkrijk Holland. Dit duurde slechts vier jaar (1806-1810). In 1813 herwon Nederland zijn onafhankelijkheid.
Het symbool van de Nederlandse hoofdstad is de grachtengordel, maar je vindt er ook heel wat musea over de geschiedenis van de stad en over grote kunstenaars. Breng bijvoorbeeld eens een bezoekje aan het Anne Frank Huis of het Rembrandthuis en vergeet ook zeker de hoogste schommel van Europa niet!
De oudste stad van Nederland is een status die door verschillende steden wordt opgeëist. Zowel Heerlen, Maastricht, Nijmegen als Voorburg kunnen vanuit de Romeinse oudheid aanspraak maken op deze status.
De Binnenstad van Amsterdam is het meest centrale deel van stadsdeel Centrum. Het is het gebied binnen de ring Singel - Amstel - Kloveniersburgwal - Geldersekade - IJ. Dit is het oudste deel van de stad, daterend van voor de grote uitbreidingen van de 16e en 17e eeuw (Lastage en Grachtengordel).
In principe wordt het Amsterdams gesproken door mensen geboren en getogen in Amsterdam. Mede dankzij de media heeft het Amsterdams zich verspreid en ook elders in Nederland worden woorden gebruikt die uit het Amsterdamse stadsdialect komen. Plat Amsterdams is een stadsdialect zoals gesproken door de volksklasse.
Het IJ loopt in Noord-Holland van het Markermeer/IJmeer door Amsterdam naar het Noordzeekanaal. Het Buiten-IJ ligt ten oosten van de Oranjesluizen, het Afgesloten IJ ten westen.
Mokum komt oorspronkelijk van het Hebreeuwse woord maqom (מָקוֹם), wat 'plaats' betekent. Er was een tijd dat mensen die Jiddisch spraken naar Nederlandse en Duitse steden verwezen met Mokum, plus de eerste letter van de naam van de stad (volgens het Hebreeuwse alfabet).
Jiddisch en Bargoens
Aan het Jiddisch ontleend zijn woorden als gein(tje), goochem, habbekrats, kapsones, ramsj, smoes en wieberen. Amsterdammers zeggen tot op de dag van vandaag "Nah, de massel, hè!" (Nou, de mazzel, hè!), afgeleid van "mazzeltof".
Een dialect dat je moet beleven
Plat Amsterdams en Mokums, de volkstaal die wordt gesproken door Amsterdammers die er geboren en getogen zijn. De volkstaal kent veel invloeden uit het Jiddisch, de gemeenschappelijke taal van de Europese Joden.
Daarom is juist: Bunnik en zijn inwoners, België en zijn bijzondere bieren en Nederland en zijn Deltawerken. Dat plaatsnamen en landnamen het-woorden zijn, blijkt uit de volgende voorbeeldzinnen, waarin het lidwoord het opduikt: Veel toeristen kennen alleen het Amsterdam van de drugs en de seks.
In het koudere westen en noorden van Europa moest Homo erectus zich aanpassen aan een klimaat van ijstijden en tussen-ijstijden om te kunnen overleven. Meer dan 300.000 jaar geleden verscheen de Neanderthaler, Homo neanderthalensis, de eerste mensachtige die we ook uit Nederland kennen.
Les 1: Inleiding. Middelnederlands: zo noemen we het Nederlands uit de periode van 1200 tot 1500.
Of het Nederlands nu komt uit Turkije, Duitsland, Engeland, Frankrijk, of uit Verweggistan. Het komt er uiteindelijk op neer dat de Nederlandse taal is ontstaan door invloeden van al deze landen en door de eeuwen heen heeft het zich ontwikkeld tot het Hedendaagse Nederlands.
1. Amsterdam. Op nummer één van de leukste Nederlandse steden prijkt uiteraard Amsterdam, de hoofdstad van Nederland en een stad bomvol bezienswaardigheden. Je vindt er de beste musea van het land, de langste winkelstraten, bijzondere culinaire initiatieven en tal van culturele podia.
Volgens de krant is onze hoofdstad de duurste stad van Europa. Duurder dan Parijs, Venetië, Kopenhagen, Stockholm of zelfs Londen.